• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirme iş cinayetlerine zemin hazırlıyor

YATAĞAN'DA İŞ CİNAYETİ

Merkez Yönetim Kurulumuz Yatağan Termik Santrali'nde yaşanan elim kazayla ilgili bir açıklama yayınladı.

20.07.2018

Ülkemizin en önemli termik santrallerinden olan ve kamu eliyle kurulmuş bulunan Yatağan Termik Santrali'nde kömür sevk kanalında bir çökme yaşanmıştır. Çökme sonucunda 11 işçi göçük altında kalırken, bu işçilerden 9'u yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Uzun çalışmalardan sonra göçük altında kalan iki işçi arkadaşımızdan birisinin cansız bedenine ulaşılmış, diğer işçi için arama çalışmaları sürmektedir.

Yatağan'da yaşanan bu üzücü olay, iş kazası değil iş cinayeti olarak nitelenmelidir. Yatağan Termik Santrali, kamuoyunun desteklediği işçilerin uzun soluklu mücadelesine rağmen 2014 yılında özelleştirilmiştir. O dönem verilen mücadelede işçiler ve sendikalar, özelleştirmelerin olumsuz sonuçlarına karşı halkı açık bir şekilde uyarmışlardı.

Ne yazık ki, o uyarılar bugün karşılığını bulmuş ve bu durum iş cinayetine yol açmıştır. Yaşanan kaza, özelleştirme sonrası termik santralde ilgili sevk kanalında gerekli bakım ve kontrollerin yapılıp yapılmadığı sorusunu gündeme getirmektedir. Ayrıca, termik santralde özelleştirme sonrası güvenli çalışma ortamını sağlayacak önlemlerin alınıp alınmadığı belirsizdir.

Kamu kaynakları ile kurulan ve yıllarca kamuda hizmet veren bu tesislerde, özelleştirme sonrasında gerekli yatırımlar yapılmadığı ölçüde iş cinayetlerine zemin hazırlanmaktadır.

Ülkemizde iş cinayetleri bir toplumsal sorun haline gelmiştir. İSİG Meclisi verilerine göre, geçen yıl 2006 işçi, bu yılın ilk yarısında ise en az 907 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Kâr hırsı ve emek sömürüsü, işçilerin hayatına kast etmekte ve ülkemizi büyük bir toplumsal yıkıma sürüklemektedir. Hal böyleyken, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin bazı yaptırımların sürekli ertelenmesi, gereken denetimlerin yapılmaması ve iş cinayetlerinin üstünün örtülmeye çalışılması sorunu daha da büyütmektedir.

Yatağan Termik Santrali'nde yaşanan bu iş cinayetinde kaybettiğimiz işçi kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralı işçilere acil şifalar dilerken santralde örgütlü olan Tes-İş Sendikamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Konuyla ilgili gerekli soruşturma hızla yapılmalı, varsa sorumlular yargı önüne çıkartılmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı