• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yeni iş güvenliği paketinde ölümleri engelleyecek bakış açısı yok

17.11.2014

İstanbul Makina Mühendisleri Odası (İMMO) Muayene Kurulu Sorumlusu Fatih Aydınlı, açıklanan iş güvenliği paketinin ihtiyaçlara çözüm getirmeyeceğini söyledi. Pakette ölümleri engellemek için bakış açısı bulunmadığını belirten Aydınlı, " İşçinin ölümü üzerine hiç bir şey yok. İşçi ölümünden sonra kendinizi aklama sevdası var bunun içinde." dedi.

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybetmesi, Ermenek'teki maden kazası ve İstanbul'da bir gökdelen inşaatındaki asansör faciasında işçilerin hayatlarını kaybetmesi işçi sağlığı ve iş güvenliği konularını bir kez daha gündeme getirdi. Konuya dikkat çekmek ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi amacıyla Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin düzenlediği sempozyum yarın başlayacak. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsü'nde 14-15 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacak toplantı hem konunun uzmanlarını hem de akademisyenleri bir araya getirecek.

Sempozyumun tanıtım toplantısında konuşan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve İş Güvenliği Uzmanı Zafer Güzey, çeşitli sektörlerdeki işçilerin risk altında çalıştıklarını ve eldeki verilere göre son 12 yılda en az 14 bin 455 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Güzey, "Bu alanda dünya ikincisi ve Avrupa birincisi olduğumuzu artık herkes ezberledi. Bunun yanında binlerce insan da kalıcı ya da geçici olarak sağlıklarını kaybetmiştir. Kaldı ki SGK istatistikleri konu ile ilgili gerçeğin sadece bir kısmını yansıtmakta ve bu durum konuyla ilgili herkes tarafından bilinmektedir. Çünkü ülkemizde kayıt dışı çalışma yaygındır, etkin bir denetim sistemi olmadığından dolayı kazaların çoğu bildirilmemektedir. Meslek hastalıklarının ise çok küçük bir kısmı tespit edilebilmektedir. Tespit edilememe durumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi'nde 2009-13 dönemi hedefleri arasında tespit edilen meslek hastalığı vaka sayısı tespitinin yüzde 500 artırılması şeklindeki hedefin belirlenmesiyle bakanlık tarafından kabul edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Söz konusu politika belgesinin üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen tespit olaylarında gelişme yaşanmadığını hatırlatan Güzey, "Bu durum resmi olarak kayıtların bile tutulmadığını, bu alanda yoğun bir veri eksikliği olduğunu da göstermektedir." şeklinde konuştu.

Sempozyumun işçi ve iş güvenliği konularındaki bilgi seviyesinin paylaşımı ve yaygınlığının artırılmasını amaçladığını belirten Güzey, sempozyumun veri eksiklikleri yanında işçi sağlığı ve güvenliğinin bütün kesimlerin gündemine girmesinin hukuksal, toplumsal ve tıbbi boyutlarıyla tartışılarak somut fikirlerin geliştirmesine hizmet edeceğini belirtti.

'KAMERA KAYITLARI SİLİNEBİLİR'

Makina Mühendisleri Odası Muayene Kurulu Üyesi Fatih Aydınlı da basın mensuplarının sorularını cevapladı. İş güvenliği paketini değerlendirmesi istenen Aydınlı, açıklanan paketin sorunlara çözüm getirmeyeceğini söyledi. Aydınlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz bakanlığın denetçisine güvenmiyorsanız kamera kaydı da olsa alıntı görüntülerle denetim yapılabilir. Ya da biz nasıl ki Gezi'de arkadaşlarımızı kaybederken polisten kamera kayıtlarını istediğimizde kamera kayıtları silinebildiyse burada da yaşanan iş cinayetlerinden sonra o denetim kayıtları silinir. İşçinin ölümü üzerine hiç bir şey yok. İşçi ölümünden sonra kendinizi aklama sevdası var bunun içinde. İşçi sigortalansın, işveren mağdur olmasın işçi ölümünden sonra aileyle sigorta firması görüşsün. Hatta sigorta firması o parayı ödememek için işçiyle her türlü mücadeleye girer, işveren de der ki 'benim yasal zorunluluğum işçiyi sigortalamaktı, ben de bu pirimi ödedim, benim sorumluluğum yok' Burada ölümleri engellemek için bir bakış açısı yoktur. Burada, biz ölümden sorumlu değiliz, elimizden gelen her şeyi yaptık. Ama asli görevimizi yerine getirmedik açıklamasıdır bu."

'YASA ÇIKARMAKLA OLMUYOR'

Aydınlı, Soma faciası ve benzeri olaylardan sonra hiç bir önlem alınmadığını söyleyerek, çıkarılan yasaların kendi başına bir işe yaramayacağı uyarısında bulundu. Aydınlı, " Sanıyorlar ki Ankara'dan yasayı çıkarmakla Türkiye'de yaşanan ölümleri engelleyebilecek. Bunun olmayacağını kendileri de biliyor ama kendi vicdanlarına su serpmeye çalışıyorlar. İş cinayetlerinin sadece şantiyede meydana gelmediğini, sıradan insanların da bunun kurbanı olabileceğini belirten Aydınlı, "Yoldan geçerken de o vincin sizin üzerinize bir yük bırakması, monte edilen bir camın üzerinize düşmesi sizin fıtratınızda var. Türk halkının fıtratı bu şekilde çizili, biz de buna karşı çıkmaya çalışıyoruz. Dünyada olmayan şeyler bizde olunca ya fıtrat ya kader oluyor. Bu işin yaklaşımı budur deniyor. Yaklaşımı bu değildir, çalışmak ölmek demek değildir." şeklinde konuştu. Aydınlı, bu konuda sessiz kalınmasının yeni Soma'lar, Ermenek'ler oluşturacağı uyarısında da bulundu.

Kaynak: Sendika Org.