Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinde 12 ülkenin bakanları ticaret anlaşmasını imzalamak üzere bir araya gelirken, 15.000 kişi şehrin sokaklarında gösteri yürüyüşü yapıyordu.
Yürüyüşe katılanlar arasında IndustriALL Küresel Sendika'nın Yeni Zelanda'dan üyesi FIRST Union sendikası da vardı. Sendika, Pasifik Ötesi Ortaklık Anlaşması'na (TPPA) karşı altı yıldır yürütülen kampanyanın ön saflarında yer alıyor.
Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, ABD ve Vietnam arasında yıllar süren gizli müzakerelerden sonra geçen yılın Ekim ayında bu kapsamlı serbest ticaret anlaşması üzerinde katılımcı ülkeler mutabakata vardı.
First Union genel sekreteri Robert Reid bu konuda şöyle dedi: “Anlaşma metninin kamuoyuna açıklanması üzerine, anlaşmanın, insanlığın ya da gezegenin çıkarlarına değil, büyük şirketlerin ve güçlü devletlerin çıkarlarına hizmet etmeye yönelik olduğu açıklık kazanıyor.”
Anlaşmanın yatırımcı ile devlet arasındaki uyuşmazlığın çözümü konusundaki tartışmalı hükümleri, ülke yasalarının ya da politikalarının şirketlerin kâr çıkarlarına zarar vermesi halinde, çokuluslu şirketlere milyarlarca dolarlık zararları devletlerden talep etme olanağı sağlıyor.
IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi: “Pasifik Ötesi Ortaklık Anlaşması ulusal egemenliği tahrip ediyor, demokrasiye, çevreye ve işçilerin yaşamlarına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ticaret engelleri kalktıkça ve rekabetin baskısı ağırlaştıkça, bu anlaşma eşitsizliğin daha da derinleşmesine, ücretlerin daha da düşmesine ve güvencesiz çalışmanın daha da yaygınlaşmasına yol açacaktır.”
Büyük Okyanus'un öbür yakasında, IndustriALL'un Kanada'dan üyesi Unifor sendikası, anlaşmanın Kanada'nın otomotiv sanayisi üzerinde yaratacağı etki konusunda ciddi kaygılar taşıyor. Ortaklık Anlaşması'nın müzakereleri sırasında Kanada'nın önceki Muhafazakâr hükümetinin gümrük vergisinin kaldırılması ve diğer konularda verdiği büyük ödünler, ülkenin araba sanayisini istihdam ve yatırım kayıplarına karşı korunmasız bırakacak.
İmzayı izleyen iki yıl içinde anlaşmanın 12 devlet tarafından kendi iç hukuklarına göre onaylanması gerekiyor. Ne var ki bu iki yılın sonunda, imzacı devletlerin toplam GSYH'sinin yüzde 85'ini temsil eden altı ülke tarafından onaylanması halinde, anlaşma yine de yürürlüğe girebilir. Toplam GSYH'de en büyük paya sahip ABD onaylamazsa, Pasifik Ötesi Ortaklık Anlaşması'nın varlığını sürdürmesi olasılığı kalmıyor.
ABD'deki IndustriALL üyesi sendikalar da anlaşmaya karşı eylemler düzenliyor. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, Pasifik Ötesi Ortaklık Anlaşması'yla ilgili kampanyası çerçevesinde kamuya açık toplantılar düzenliyor. Sanayi ve hizmet işçilerinin sendikası IAM ise ticaret anlaşmasını onaylamaması için Kongre'ye baskı uyguluyor.