• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yunan elektrik işçileri: Yoksulların elektriğini kesenlerin elini keseriz

Ek vergileri elektrik faturalarına yansıtarak halka şantaj uygulayan Yunan hükümeti, ödemeleri yapmayan 250 bin hanenin elektriğini keseceğini açıkladı. Elektrik işçileri sendikası ise "Yoksul yurttaşların elektriğini kesenlerin ellerini keseriz" yanıtını verdi. Halk da mahallelerde nöbet tutuyor.

17.01.2012

Yaşanan ekonomik kriz karşısında tekelleri kurtarmaya dönük bir politika izleyen ve halka dönük büyük bir saldırı programı uygulayan Yunan hükümeti ciddi bir 'sorun' ile karşı karşıya. Halka ek vergiler getiren ve bir tür şantaj uygulayarak bu vergileri elektrik faturalarına yansıtan Yunan hükümeti, halkın bu vergileri ödememesi üzerine 250 bin hanenin elektriğini kesme kararı aldı. Ancak devlete ait elektrik şirketinde (DEH) çalışan işçiler hükümetin kararını uygulamayacaklarını açıkladılar.

Elektrik İşçileri Sendikası'ndan sert uyarı
Devlete ait elektrik şirketi DEH, 80 gün içinde ilk taksitlerin ödenmemesi durumunda hanelerin elektriğini kesmeye başlayacaklarını açıkladı. Bu işlem için DEH'ten ve özel şirketlerden teknisyenler ile anlaşma imzalandığı belirtildi.

Ancak DEH'te örgütlü olan elektrik işçileri sendikası (GENOP-DEH), yoksul insanların elektriklerinin kesilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, anlaşmayı imzalayan teknisyenleri uyardı. Sendika başkanı Nikos fotopulos, açıklamasında "yoksul insanların elektriğini kesenlerin ellerini keseriz" ifadesi ile sert bir uyarıda bulundu.

Sendikaya bağlı işçiler daha önce de yoksul insanların elektriğini kesmeyeceklerini belirterek, DEH'e borçlu olan bakanlıklardan Sağlık Bakanlığı'nın elektriğini kesmişti.

PAME'li işçileri ve KKE üyeleri halkı direnmeye çağırıyor
Hükümetin halka dönük saldırı paketine karşı büyük bir mücadeleye öncülük eden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve partinin öncülüğünde kurulan Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) aylardır halkı bu ek vergileri ödememeye çağırıyor. Ülkede birçok sendika da ek vergilerin ödenmemesi için çağrılar yapıyor. Bu çağrılara halkın da olumlu yanıt verdiği görülüyor, zira 11 milyon nüfuslu ülkede 250 bin hanenin bu vergileri ödemediği açıklandı.

Birçok bölgede KKE ve PAME üyeleri elektriklerin kesilmesine izin vermemek için nöbet tutuyor.

Halk vergileri ödememek için örgütleniyor
Ülkenin bazı bölgelerinde DEH binalarının da işgal edildiği bildirildi. DEH binalarını işgal eden işçilerin, yoksul insanların evlerini değil, özel şirketlerin elektriğini kestikleri ifade ediliyor.

Hatta birçok yerellikle duvarlara "etrafta DEH ya da özel şirketlerden bir teknisyen görürseniz hemen bildirin" notu ile "müdahale ekiplerinin" telefon numaraları yazılmış durumda.

Halkın elektrik tüketim bedellerini ve belediye vergilerini ödediği ancak ek vergileri ödemediği belirtiliyor.

Bu arada, Anayasa Mahkemesi'ne ek vergilerin faturalara yansıtılmasının iptali için dava da açılmış durumda ve mahkemenin bu ay sonu ya da Şubat başında kararını açıklaması bekleniyor.

Kaynak: soL - Dış Haberler