• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da Sendikalar İşçi Hakları İçin Mücadeleyi Tırmandırıyor

15.04.2016

Hindistan'da ulusal sendikal merkezler işçileri, köylüleri ve tüm yurttaşları 2 Eylül 2016'da yapılacak genel greve katılmaya çağırıyor.
IndustriALL Küresel Sendika üyesi örgütlerin de içinde yer aldığı, 11 sendikal merkez ve federasyondan binden fazla temsilci, ulusal işçi kurultayı için 30 Mart 2016'da Yeni Delhi'de toplandı. Kurultay, farklı sanayi ve hizmet sektörlerinden bağımsız ulusal federasyonların yanı sıra, Hindistan Sendika Merkezleri Ortak Platformu tarafından düzenlendi.

Kurultaydaki sendika yöneticileri, işçilerin birliğini ve hükümetin işçi ve halk düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi güçlendirme ve genişletme çağrısı yaptı. Sendikaların yayımladığı ortak bildirge, Bharatiya Janata Partisi (BJP) yönetimindeki Ulusal Demokratik İttifak (NDA) hükümetini, kibirli ve haddini bilmez tutumundan ötürü ve on iki maddelik ortak sendikal talepler bildirgesini dikkate almadığı için eleştirdi.

Hükümet, temel ihtiyaç mallarının fiyatlarındaki artışı engelleme ve istihdam yaratma konusunda anlamlı adımlar atmaması ve muhtaç halk kesimlerinin devlet yardımı almasını zorlaştırması nedeniyle de eleştirildi.

Sendikalar, mazota ek vergi getirilmesine, kömür vergisinin iki katına çıkarılmasına, 2016-17 bütçesinde dolaylı vergilerin artırılmasına, bütün petrol ürünlerinin fiyatındaki artışa da karşı çıkıyor, bunun geçim koşullarını daha da ağırlaştıracağını vurguluyor. Sendikalar, ayrıca, vergi cennetlerinde saklanan paranın geri getirilmesi konusunda hükümetin hiçbir şey yapmamasını ve  kamu bankalarının 62 milyar dolar tutarındaki şüpheli alacaklarının tahsili konusunda çaba harcanmamasını eleştiriyor.

Sendikaların ağır bir şekilde eleştirdiği bir diğer konu ise hükümetin yasal bütün hakları iş yasalarından çıkarma girişimi, sendikaların tescilini bile engellemesi. Hükümet çokuluslu şirketleri ülkeye çekmeye ve 'işçiyi al ve at” politikalarını kolaylaştırmaya çalışıyor.
Yatırımlar ülkeden çekilirken, hükümetin kamu sektöründeki en kârlı kilit işletmeleri satmayı planlaması, kamu işletmelerinin mülkiyetinin ve yönetiminin özel şirketlere devrine yol açacaktır.

Sendikalar, asgari ücretin artırılması ve güvencesiz işçilere sürekli işçilerle eşit ücret ödenmesi gibi önemli talepleri hükümetin reddetmesine de şiddetle karşı çıkıyor.
İşçi kurultayı talepleri elde etmek amacıyla üç aşamalı bir eylem planı hazırladı:
İşçiler Haziran ve Temmuz 2016'da eyaletlerde, bölgelerde ve işkolu düzeyinde ortak kurultaylar ve kampanyalar düzenleyecekler ve kampanyaya toplumun geniş kesimlerinin katılmasını sağlamak için girişimlerde bulunacaklar.

Greve hazırlanmak üzere tercihen 9 Ağustos 2016'da eyalet başkentlerinde ve sanayi merkezlerinde bir günlük kitlesel bir protesto/oturma eylemi yapılacak.
2 Eylül 2016'da bütün Hindistan'da genel greve gidilecek.

On iki maddelik ortak sendikal talepler bildirgesi:

1. Kamusal dağıtım sistemini genelleştirmek ve meta piyasalarında spekülatif ticareti yasaklamak suretiyle fiyat artışını kontrol altına alacak acil önlemler.
2. İstihdam yaratmaya yönelik somut önlemler.
3. Bütün iş yasalarının istisna veya muafiyet gözetmeksizin kesin bir şekilde uygulanması ve iş yasalarının ihlali halinde cezai yaptırımların kesinlikle uygulanması.
4. Sosyal güvenliğin bütün işçileri kapsaması.
5. Endeksleme esasları çerçevesinde asgari ücretin ayda 18.000 rupiden az olmaması.
6. Bütün çalışanlara ayda 3.000 rupiden az olmamak üzere emekli maaşı sağlanması.
7. Kamu sektörü işletmelerinde yatırımların çekilmesine son verilmesi.
8. Sürekli çalışmada taşeronlaştırmaya son verilmesi ve taşeron işçilerine düzenli işçilerle aynı ücretin ve sosyal hakların verilmesi.
9. İkramiyeden ve personel yardım sandığından yararlanmak için öngörülen bütün koşullar ve ödemeyle ilgili bütün tavan sınırlamaları kaldırılmalıdır. İkramiyenin miktarı artırılmalıdır.
10. Sendikaların 45 gün içinde zorunlu tescili sağlanmalıdır ve 87 ve 98 nolu ILO sözleşmeleri derhal onaylanmalıdır.
11. Demiryollarında, savunmada ve diğer stratejik sektörlerde doğrudan yabancı yatırımlara izin verilmemelidir.
12. İş yasalarında tek taraflı değişiklikler yapılmamalıdır.