Sendikamızın düzenlediği, Türkiye'de vergi sisteminin ve ücretliler üzerindeki vergi adaletsizliğinin tartışıldığı “Türkiye'de Vergi Adaletsizliği ve Ücretler” konferansı 7 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın katılımıyla gerçekleşen konferans saat 9:00'da Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın açılış konuşması ile başladı. “Türkiye'de Vergi Adaletsizliği ve Ücretler” başlığını taşıyan konferansta Türk-İş Danışmanı Enis Bağdadioğlu oturum başkanlığını yaparken, Gazi Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Bülbül ve Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü Bütçe ve Mali Planlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz birer sunum gerçekleştirdi.
Türk-İş'e bağlı sendikalardan yoğun katılım
Petrol-İş Genel Merkezinde düzenlenen konferansa Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut, Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Türk-İş'e bağlı sendikalarımızdan Dok Gemi-İş Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, Dok Gemi-İş Yönetim Kurulu üyeleri Emre Ahmet Nalbantoğlu, Yol-İş İstanbul 2 Nolu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Özdirekçi, TOLEYİS Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Kutlu, Genel Mali Sekreteri Ali Şahin, TOLEYİS İstanbul Bölge Şube Yrd. Ersin Sancaklı, Marmara Bölge Sekreteri Yusuf Erbaş, Sağlık-İş Sendikası Kadıköy Şube Başkanı Süleyman Turgut, Sağlık-İş Şube Mali Sekreteri Ahmet Karakoç, Denizciler Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri İrfan Mete, Denizciler Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Sinan Günaydın, TEKSİF Topkapı Şube Başkanı Naim Akın, TEKSİF Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Danışmanı Faruk Büyükkucak, Hava-İş Genel Mali Sekreteri Celalettin Meriçli, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Genel Maden-İş Genel Başkanı Ahmet Demirci, DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, Hava-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticileri, BASS Sendikası Genel Başkanı Turgut Yılmaz, akademisyenler, sendikamızın İstanbul 1 Nolu, İstanbul 2 Nolu, Gebze, Adana, Adıyaman, Aliağa, Ankara, Mersin, İzmir, Bandırma, Batman, Kocaeli Şube Başkanları, Şube Başkan Yardımcıları, Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu üyeleri, işyerlerinden baştemsilci ve üyelerimiz katıldı.
Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın açılış konuşması ile başladı. Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar “ Konfederasyonumuz Türk-İş'in Genel Başkanı, çok değerli katılımcılar, konuklar ve akademisyenler size şahsım ve Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulumuz adına hoşgeldiniz diyor, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” dedi.
Yaşar: “Ücretliler üzerindeki vergi yükü ağırlaştı”
Genel Başkanımız Yaşar konuşmasına “Bugün yine güncel bir konuyu gündeme taşıyacak bir konferansla karşınızdayız. Genel Merkezimizde dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, özellikle toplu iş sözleşmelerinin başladığı, ücretliler üzerinde vergi yükünün ve ÖTV'lerin artırıldığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplandığı bir dönemde gerçekleştiriliyor. Bu konunun böyle bir dönemde tartışılması ve sendikalar olarak bizim ücretliler üzerindeki vergi yükü ile ilgili mesajlarımızı veriyor olmamız çok büyük önem taşıyor.” diyerek başladı.
Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar sözlerine şöyle devam etti; “15 Temmuz Darbesi sonrasında Türk-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikalar olarak büyük bir demokrasi sınavı verdik. Tabii ki, STK'lar olarak görevimizi yerine getirdik. Fakat böylesi hassas dönemde dahi çalışma hayatında yaşanan sıkıntıları dile getirmekten vazgeçmedik. Örgütlü olduğumuz Gemlik Gübre'de OHAL döneminde başlattığımız grevimiz halen devam ediyor. Türkiye Petrolleri'nde küçültmeye dair ciddi bir program var. Bu programa karşı düzenlediğimiz eylemliliklerle konuyu gündeme taşımaya çalışıyoruz.”
Yaşar konuşmasında “Asgari ücret, çalışma hayatının sorunları, kıdem tazminat fonu ile ilgili konuları bu konferans vesilesiyle tartışma imkanı bulacağız ve ücretler üzerinde vergi yükü ile ilgili değerlendirmeleri değerli akademisyenlerimizden dinleyeceğiz.” dedi.
Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar konuşmasını, “Vergi yükü ile ilgili birkaç cümle kurmam gerekirse, son düzenlemeler ve en son gelen ÖTV zamları ile çalışanların vergi yükü taşınamaz hale geldi. Ülkemizde vergide adaletsizliğe yol açan dolaylı vergilerin oranı %70'lere ulaşıyor. Bu gerçeklerin yeniden tespit edilmesi ve gündem haline getirilmesi oldukça önemli. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde hem güncel emek başlıklarına hem de vergi yükü ile ilgili Türk-İş'in tavrını Genel Başkanımız Ergün Atalay konuşmasında bizlere aktaracaktır.” diyerek sözlerini bitirdi.
Atalay: “Asgari ücret 1600 TL olmalı”
Genel Başkanımızın konuşmasının ardından sözü Türk-İş Başkanı Ergün Atalay aldı.
İlk toplantısını dün gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işçi kesimini Türk-İş'in temsil ettiğini belirten Atalay, “Devlet İstatistik Enstitü (TÜİK) geçen seneki komisyonda, net asgari ücretin ağır işlerde 1600 lira olması gerektiğini söylemişti. Biz bu sene bu rakamı talep ettik. Sanki 10 bin lira demişiz gibi bir hava yaratılıyor. 1600 lira mükemmel bir rakam değil. Ekonominin halini anlıyoruz, işverenin halini anlıyoruz ama en çok işçinin halini anlıyoruz. Bu sebeple işveren temsilcilerini empati yapmaya davet ediyorum, 1 ay bu parayı size verelim, geçinebiliyor musunuz?” diyerek seslendi.
Kıdem Tazminatı tartışmalarına da değinen Atalay, “Cumhurbaşkanı da Başbakan da söz verdi. Dediler ki; taraflar anlaşmadan bununla ilgili olumsuz bir şey yapmayız. Biz de diyoruz ki, bununla ilgili bu ülkeyi yönetenler olumsuz bir şey yapmazlar, yapamazlar, yaptırmayız.” dedi.
Konuşmasının ardından Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Ergün Atalay'a plaket vererek teşekkür etti.
Konferans içeriği basılı hale getirilecek
Konferansta Oturum Başkanlığı yapan Türk-İş Danışmanı Enis Bağdadioğlu, ücretliler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ve vergi adaletinin sağlanması için Türk-İş olarak yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Asgari ücrete ilişkin Türk-İş'in tavrını ortaya koyan Bağdadioğlu, daha sonra sözü Doç. Dr. Duran Bülbül'e bıraktı.
Bülbül'ün “Türk vergi sisteminin yapısı ve ücretlerin vergilendirilmesi” başlıklı sunumunun ardından, Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz “Gelir grupları itibarıyla Türkiye'de vergi yükü ve ücretlilerin durumu” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Akademisyenlerin sunumlarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
Son olarak, konferansın katılımcılarına Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut tarafından günün anısına birer plaket sunuldu.
Konferansta yapılan sunumlar ve değerlendirmeler, basılı hale getirilecek.