• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İzmit Tüpraş’ta İşçi Kararlı

13.04.2017

Tüpraş’ta 2017-2018 dönemini kapsayan ve 18.01.2017 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde Tüpraş işvereninin sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni vs. konulardaki dayatmaları ve çalışma barışını tehdit edecek düzenlemelerde ısrar etmesi sonucu 5 ve 7 Nisan 2017 tarihlerinde eş zamanlı iş bırakma eylemleri yapan İzmit, Aliağa, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde çalışan Tüpraş işçisi eylemlerine bir yenisini daha ekledi. 13 Nisan 2017 tarihinde vardiyayı teslim almayan Tüpraşlı üyelerimiz yarım günlük iş bırakarak kararlılıklarını gösterdi.


İzmit Rafinerisi önünde Tüpraş işçisine TİS hakkında bilgi veren Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi;

“Belirli süreçlerden sonra bugüne geldik. Bu soğuk havada içimizi ısıtan birbirimizle olan kardeşlik bağımızdır, birbirimize güvenerek haklarımızı korumayı, geleceğimize uzanacak karşı talepleri reddetmeyi görev bildik, bundan sonra da görev bileceğiz. Ocak 2017’den bu yana 7 sözleşme görüşmesi yaptık. Sözleşmeyle alakalı maddelerin neredeyse tamamının değişmesi ile ilgili Tüpraş işvereninin teklifleriyle karşılaştık. Tüpraş herhangi bir işyeri değildir. Tüpraş tarihi boyunca herhangi bir işyeri olmadı, bundan sonra da olmayacak. Bizler günde 8 saat, haftada 40 saat dışında hiçbir şekilde çalışmadık ve çalışmayacağız.”

Şube Başkanı Salih Akduman genç üyelerimize de seslenerek; “Petrol-İş Sendikası’nın kültürünü, mücadele azmini, mücadele gücünü bizden sonra devralacak olan sizlersiniz ve bu kültürü sizlerden sonra gelecek kuşaklara taşıyacağınızdan şüphemiz yok. Tüpraş işçisi fazla para alma mücadelesi veriyor deniliyor. Bizim mücadelemiz hiçbir zaman para olmadı. Biz öyle bir işyerinde çalışıyoruz ki gerektiğinde bu işyeri için kanımızı akıtıp, canımızı veriyoruz. Bunun da bir karşılığı olmalı diyoruz. Tüpraş’ta bu risklerin karşısında çalışmak kolay değil. Bizim mücadelemiz geçmişten gelen haklara sahip çıkarak bizden sonraki nesillere taşıma mücadelesidir. Tüm işverenler sanki anlaşmış gibi… Ülke öyle zor durumda ki, öyle bir kritik noktada ki, enflasyondan başka zam veremiyorlarmış. Bu dolar artıyor da, bu ekonomik dengeler bozuluyor da, hep size mi bozuluyor? Çalışanların ekonomisi hiç mi bozulmuyor hiç mi kazançları erimiyor. Biz ülkemizi de işimizi de işyerimizi de seviyoruz.” dedi.


Tüpraşlı Petrol-İş üyeleri mavi şapkaları, Petrol-İş ve Türk bayrakları ile  çoşkulu bir şekilde ‘‘Tüpraş işçisi direnişin simgesi’’,‘‘Direne direne kazanacağız’’, ‘‘İşveren baksana biz kaç kişiyiz baksana’’ gibi slogan atan Petrol-İş üyeleri Şube Başkanı Salih Akduman’ın konuşmasını sık sık alkışlarla kestiler.

Tüpraş işçisi bekleyişin ardından saat 12:00’de işyerine alkışlar eşliğinde girerek vardiyayı teslim aldı.