IndustriALL Küresel Sendika Dünya Kauçuk ve Lastik Konferansı 18-19 Eylül 2017 tarihlerinde ABD'nin Pittsburgh kentinde yapıldı. Konferansa sendikamız Petrol-İş'ten Genel Sekreter Ahmet Kabaca, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.
IndustriALL Küresel Sendika Dünya Kauçuk ve Lastik Konferansı 18-19 Eylül 2017 tarihlerinde ABD'nin Pittsburgh kentinde yapıldı.
Toplantıya kauçuk/lastik sektöründe örgütlü olan sendikalardan temsilciler katıldı. Brezilya'dan Japonya'ya, İngiltere'den Liberya'ya kadar birçok sendikacının katıldığı konferansta iki gün boyunca sendikaların sektörde karşılaştıkları sorunlar hakkında sunumlar yapıldı.
Küresel örgütümüz IndustriALL'dan Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Otomotiv, Kauçuk ve Lastik Sektörü Sorumlusu Helmut Lense ve sektör uzmanı Tom Grinter toplantı katılımcıları arasındaydı.
Konferansa sendikamız Petrol-İş'ten Genel Sekreter Ahmet Kabaca, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.
ABD Çelik İşçileri Sendikası USW'nin Pittsburgh'daki binasında yapılan toplantı, USW'nin Başkan Yardımcısı Stan Johnson ve IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan'ın açılış konuşmaları ile başladı. IndustriALL'dan Tom Grinter sektörün dünyadaki genel durumunu sundu. Daha sonra yapılan panelde sektörde sendikaların karşılaştıkları sorunlar İngiltere, ABD, Japonya ve Brezilya'dan katılan sendika temsilcileri tarafından sunuldu. Bu ülke temsilcileri sunumlarını kendi karşılaştıkları sorunlar temelinde yaptılar.
Helmut Lense: Sektörde sendikal ağları geliştirmeliyiz
Son yapılan Dünya Kauçuk ve Lastik Konferansından bu yana sektördeki işyerleri temelinde IndustriALL'ın kurduğu sendikal ağlardaki gelişmeleri IndustriALL Sektör sorumlusu Helmut Lense sunduktan sonra bu alanda yapılan panellerde Fransa, ABD, Tayland, Macaristan, Brezilya, Endonezya, Hindistan, İspanya ve Liberya,'dan temsilciler bu ülkelerde sektördeki sendikal ağların durumunu ve son dönem örgütlenme deneyimlerini paylaştılar. Bu alanda sendikal dayanışmanın önemine vurgu yapan panelistler bu dayanışmanın yükseltilmesi gerektiğini belirttiler.
Sektör sorumlusu Helmut Lense IndustriALL Küresel Sendikanın sektördeki sendikal ağların sayısının artırılmasına yönelik bir strateji izlediğini belirtti. Sendikal ağların artırılmasının IndustriALL'un kongre kararı olduğunu belirten Lense, son dönem çalışmaların da bu alana yoğunlaştırıldığını söyledi.
Ahmet Kabaca: Taşerona karşı mücadelemiz sürecek
Sektör bilgilendirmeleri ağırlıklı panellerden sonra daha çok sektörde örgütlenme mücadeleleri ve taşeron işçilik temalı paneller yapıldı. Bu alanda yapılan panellerden birinin başlığı ise “Sektörde sendikal örgütlenme ve taşerona karşı mücadele” olarak belirlenmişti. Panelistler ise Türkiye, Fransa, Filipinler, Hindistan ve Meksika'dan sendika yöneticileriydi.
Türkiye'den Petrol-İş Sendikası adına Genel Sekreter Ahmet Kabaca bir sunum yaptı. Kabaca, konuşmasında Türkiye'de taşeron çalışmanın 1990'larda yaygınlaştığını ve 2000'lerde taşeron sayısının hızla arttığını belirtti. Özellikle güvenlik, yemekhane, park/bahçe düzenleme gibi yardımcı işlerde taşeronun çok yaygınlaştığını vurgulayan Kabaca, işverenin kârı artırmak, sendikal örgütlülüğü engellemek veya yok etmek ve istihdamı esnekleştirmek için taşeronu dayattığını söyledi.
Konuşmasına “Taşeron işçilik demek daha düşük ücretlerle daha uzun süreler çalışmak demektir. Taşeron işçilik demek iş güvencesi olmadan işverenin istediği zaman işten çıkarabileceği işçi demektir. Taşeron işçi demek işçi sağlığı ve iş güvenliğinin eksik olduğu işyerleri demektir. Taşeron işçi demek işverenin gel dediğinde gelen git dediğinde giden bir işçi profili yaratılması demektir.” diye devam eden Kabaca, bu yüzden de işverenlerin öncelikli tercihleri arasında taşeronun yer aldığı belirtti.
Türkiye işçi sınıfının ve sendikaların verdiği yasal ve fiili meşru mücadele sonucunda hükümetin 2015 yılında taşeron işçilere kadro sözü verdiğini söyleyen Kabaca, bu vaadi seçim öncesi veren hükümetin hâlâ sözünü tutmadığını belirtti. Taşeron işçi sayısının her geçen gün yükseldiğini belirten Kabaca, bununla birlikte toplumun ve özellikle de sendikaların taşeron işçiliğe karşı tepkisinin de giderek arttığını vurguladı. Kabaca sözlerini “Petrol-İş olarak Türkiye'de taşeronun kaldırılmasına yönelik mücadeleye devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.
Yaşasın Dayanışma
Daha sonra sektördeki tedarik zincirlerindeki örgütlenme stratejilerinin tartışıldığı panellere geçildi. Bu konuda sektörde hayata geçirilecek bir eylem planı hazırlandı. Sendikal dayanışmayı ve işbirliğine yönelik çalışmaları daha etkin hale getirmeyi hedefleyen eylem planının kabul edilmesinden sonra toplantı sona erdi.