• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği

09.03.2018

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ankara Şubemizde Ankara Şubemize bağlı Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü, Botaş Genel Müdürlüğü, Botaş Yapracık, Mehmetçik Vakfı, MKE Elmadağ işyerlerindeki kadın üyelerimizin katılımıyla kutlandı.

Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü Türkiye Petrolleri'nde kadın üyelerimizle bir araya gelerek kutladı.Gül kadın üyelerimize günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

Ankara Şube Başkan Yardımcımız Sabri Polat Botaş Genel Müdürlüğü'nde Botaş Genel Müdürü Burhan Özcan, Baştemsilci Fahrettin Özkan, Temsilcilerimiz Yavuz Katırancı, Erdal Bağcı ve Mehmet Karaaslan'ın katılımıyla Doğalgaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürlüğü (Yapracık)işyerlerindeki kadın üyelerimizin yoğun katılımıyla kutladı.Şube Başkan Yardımcımız Sabri Polat kadın üyelerimize karanfil dağıttı.

Ankara Şube Başkan Yardımcımız(Mali) Baki Turhan, MKE Elmadağ işyeri temsilciliğinde kadın üyelerimizle bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü adına hediye takdiminde bulundu.

Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül'ün gerçekleştirdiği konuşmanın tam metni aşağıda yer almaktadır;

Kadın erkek eşit değildir denildikçe, her gün beş kadın öldürülüyor.
Kadın erkek eşit değildir denildikçe kadınlara kısmı zamanlı güvencesiz sendikasız işler dayatılıyor.
Kadın erkek eşit değildir denildikçe kadına yönelik şiddet artıyor...  Eşit hak, eşit katılım, eşit temsil!
Güvenceli ve sendikalı bir iş, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz!

Değerli Çalışan Kadınlarımız, Anamız, bacımız, yârimiz, yol arkadaşımız, emek ve hayat mücadelemizin en değerli yarısı olan emekçi kadınlar. 8 Mart, tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların, yani sizlerin günüdür.
8 MART 1857 yılında New York’ta, bir dokuma fabrikasında oldukça zor ve ağır koşullarda çalışan işçi kadınlar, bu gidişe dur demek amacıyla bir araya geldiler. Amaçları isteklerini duyurmak, “eşit işe eşit ücret”, “16 saatlik işgününe karşı 10 saatlik işgünü” taleplerinin yerine getirilmesini sağlamaktır.
Bunun örgütlenmekten geçtiğini biliyorlardı. Bu nedenle greve çıktılar. Grev boyunca dayanışmanın en güzel örneklerini yaşadılar. Kadın olarak seslerini duyurmayı başarmışlardı. Ancak bu durum uzun sürmez, kadınlar fabrika sahibinin tarafını tutan Güvenlik güçleri tarafından fabrikaya kapatılırlar. Bu sırada çıkan bir yangında ne yazık ki yüzden fazla kadın hayatını kaybeder. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bu olay unutulmaz.
8 Mart,  o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri emekçi kadınlar günü  olarak anılmaktadır. O tarihten günümüze yani tam 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününün ilan edilmesinin üstünden 108 yıl geçmesine rağmen,  kadınların haklarında, taleplerinde hala çok bir şey değişmemiştir.  
Biz Petrol- İş Sendikası Ankara şubesi olarak; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, cinsel istismarına son verilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz.
Kadınların üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz.
Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.
Kadın sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar,  Dünyada yoksulluk içinde yaşayan 1.4 milyar insanın yüzde 70'ini kadınların oluşturduğunu ortaya koyuyor. Dünyanın en yoksul işçilerinin yüzde 60'ını (330milyon) yine kadınlar oluşturuyor. Kadınlar erkeklere göre
yüzde 20 ila yüzde 50 arası daha az ücret alıyor.

Dünyada açlığın, savaşın, göçün en ağır maliyetini kadınlar ödüyor.

Geleneksel rolleri nedeniyle ne evine ne de işine ait olamayan,  kadınların %39'u  "tokatlanma, itilme, yumrukla vurulma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah bıçak gibi aletlerle tehdit edilme ya da bunların kullanılması" sonucu fiziksel şiddete uğruyor. Başka bir ifadeyle her 10 kadından 4'ü eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların %23'ü eşlerinin ya da birlikte olduğu kişilerin kendisinin çalışmasına engel ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtiyor
Ortaya çıkan tablo yürekleri dağlıyor.  Her yıl, 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü geldiğinde bu ve buna benzer veriler ortaya çıkarılıyor. Çalışma hayatı  ve sosyal yaşamda ki kadın profili gözler önüne seriliyor;

Biz Petrol-İş Sendikası Ankara şubesi olarak;
Kadınlar için esnek, güvencesiz, geçici ve yarı zamanlı işler değil, düzenli güvenceli ve yüksek ücretle çalışmak istiyoruz.
Cinsel istismarına son verilmesi,
Kadın- erkek ayrımı yapılmaksızın 50'den fazla işçinin çalıştığı özel ve kamu işyerlerinde kreş açılmasını istiyoruz.
Yasada 24 aya kadar çıkarılan doğum sonrası ücretsiz izin hakkını bir hak olarak görmüyoruz.
Kadınlar için doğum sonrası iş güvencesi istiyoruz. 
Belli sektörlerde kadınlar için kota hakkı istiyoruz. 
Eşdeğerde işe eşit ücret istiyoruz. 
Kıdem tazminatı hakkı Anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz.
Yeni Anayasa Çalışmalarında Kadın hakları ön planda tutulmalı ve demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir Anayasa istiyoruz.
Kadınların yaşamın her alanında olduğu gibi sendikalarda da eşit katılım hakkını savunuyor, daha fazla kadını yönetimlerde görmek istiyoruz.
Petrol-İş Sendikası Ankara şubesi olarak kadın işçiler olmak üzere, evde, işte, sokakta toplumun her alanında uğradıkları ayrımcılıklara karşı sesini yükselten, kendilerine biçilen rollere itiraz eden, yani kısacası “Kırıntı değil, dünyayı istiyoruz” diyen tüm kadınların 8 Mart'ını en içten dileklerimizle kutlar çalışmalarınızda başarılar diler saygılarımla…    

Yaşasın kadınların özgürlük mücadelesi!

Petrol-İş Ankara Şube
Yönetim Kurulu Adına
Şube Başkanı
   Şuayip Gül