• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma Şubemiz 1 Mayıs'ı Cumhuriyet Meydanında Kutladı

02.05.2018

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Bandırma Şubemiz,  1 Mayıs İşçi Bayramı’nı 3 bin kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda kutladı. Petrol-İş Sendikamızın üyeleri ve eşlerinin de katılımıyla saat 11:30'da İDO İskelesi önünde Sendikamız Petrol-iş'in önderliğinde Bandırma Emek Platformunu oluşturan sendikalar, siyasi partiler, Bölge Milletvekilleri ve Bandırma Belediye Başkanının  katılımıyla kortej halinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş ile başladı. Kortejin alana ulaşmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda, Bandırma Emek Platformu adına Dönem Sözcüsü Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan tüm emekçilere seslendi.

Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan'ın konuşma metni aşağıda yer almaktadır;

EMEK, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK, ADALET, EŞİTLİK, DEMOKRASİ, DAYANIŞMA, İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR GELECEK İÇİN; 1 MAYIS TA ALANLARDAYIZ

Günlerden 1 Mayıs ve biz yine alanlardayız!
İnsana yakışır iş ve yaşam şartlarını sağlamak için tüm emekçiler dayanışma içinde bir aradayız.
Emek En Yüce Değerdir.
Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, işyerlerimiz farklı olsada bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dünyanın farklı ülkelerinde ve yurdumuzun değişik illerinde kardeşlerimiz, bizler gibi bugün alanları dolduruyor.
Talebimiz çok açık....
İnsanca bir yaşam istiyoruz....
Ortak Mücadelemiz İçin Buradayız.
Haksız işten çıkarma, sendikasızlaştırma, kıdem tazminatına müdahale, özelleştirme, esneklik, kuralsız ve kayıt dışı çalıştırma, vergide adaletsizlik yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlar. İnsanı insan yapan değerleri ülkemizde egemen kılmadıkça bu sorunlarımız devam edecek. Şimdi de gündemde Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu yana kurulan işletmeler tek tek satılıyor. Alın terimizle kazandığımız ekmeğimiz bizden çalınıyor. Sağlığımız çok uluslu küresel şirketlerin kazançları uğruna yok sayılıyor.
1 Mayıs 2018 deki Gündemimize baktığımızda...
Zorlu mücadeleler sonunda elde ettiğimiz haklarımız yoğun saldırı altında. Yaşama ve çalışma şartlarımız giderek bozuluyor. Ücretlerimiz artan fiyatlar karşısında sürekli eriyor. Bizler karşılaştığımız sorunlara karşı taleplerimizi seslendirmek ve somut adımlar atılması için buradayız. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik haklarımız piyasa şartlarına bırakılıyor. İş kazaları her ay yüzlerce arkadaşımızı yaşamdan koparıyor.
Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerinin kodroya alınması önemli bir kazanım olmasına karşın, birçok tartışma ve yeni sorunu da beraberinde getirip mağduriyetlere neden oldu. Bu mağduriyetlerden en önemlisi kapsam dışında kalan kitler ve belediyelerde çalışan işçilerdir. Diğer yandan, açıkta kalan 500 bin işçi halen kadro beklemektedir. İşçiler arasında ücret ve çalışma şartları bakımından ayrım sona ermemiştir.
Güvencesizliği sürekli hale getiren geçici ve mevsimlik işçilik uygulamalarında iyileştirme yapılarak 4 aya kadar daha fazla çalışma olanağı sağlanmış, ancak daha sözleşme yapılmamıştır.
 
1 MAYIS TA SESİMİZİ TEKRAR YÜKSELTİYORUZ...

Öncelikle;
...iktisaden güçsüz durumda olan geniş halk kesimlerini korumak ve kollamak birincil görev olmalıdır. Hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanılması sağlanmalıdır.
....Kadınlara yönelik erkek egemen söylem ve eylemler son bulmalı, kadınların çalışma yaşamına aktif bir şekilde, uzun vadeli katılımını sağlayacak sosyal politikalar geliştirilmelidir.
....Her türlü çocuk emeğinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak programlar en hızlı şekilde uygulamaya konulmalıdır.
.....Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve kötü muamele engellenmelidir.
.....Sendikal örgütlenmede işçilerin hür iradesine herkes saygı göstermelidir.
....Çalışanların “ekmek” sorunu sürdürülen iktisadi ve mali politikaların sorunudur. İktisat politikaları rant sağlama ve rant elde etme yaklaşımından çok yatırım ve üretime odaklı, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve kapsayıcı nitelikte olacak biçimde belirlenmelidir.
 
.....İş cinayetleri halini alan iş kazalarına köklü bir çözüm bulmak öncelikle işverenlerin ve devletin görevidir. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
.....Kayıt dışı çalıştırma, işçilerin yıllarca ortaya koydukları emeğin yok sayılmasına neden olmaktadır. Kamu kurumları öncelikle işverenleri hedefleyen söylem ve politikalar geliştirilmelidir.
İnsan onuruna yakışır yaşam koşullarına ulaşmanın temellerinden biri, emekçinin ailesi ile birlikte yaşamını insan onuruna yaraşır şekilde sürdürebileceği bir ücrete ulaşmasıdır. Bu nedenle asgari ücret bireye göre değil, aileye göre hesaplanmalıdır.
.....Ülkenin en fazla vergi veren kesimi olan tüm ücretlilerin üzerindeki bu yük azaltılmalı, vergilendirme politikasında adalet sağlanmalıdır.
.....Doğal yaşam alanlarının plansızca iktisadi faaliyet alanları haline getirilmesi engellenmelidir.
....Genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin tüketimini engelleyecek politikalar geliştirilmelidir.
.....Yerli besicilik ve tarıma gereken destekler sağlanmalıdır.
.....Toplumsal politikalar engellileri tam anlamıyla kapsayacak bir şekilde tasarlanmalıdır.
.....Emeklilik şartları yeniden düzenlenmeli, emekli maaşları asgari ücretin altında olmamalıdır.
.....Milli Eğitimde tarikat ve vakıflarla yapılan protokollerden vazgeçilmeli,eğitime bilimsel ve laik nitelik kazandırılmalıdır.
.... Sınav sisteminde yapılan değişiklikler ile öğrencilerin geleceğiyle oynanmamalıdır.
....Performansa dayalı bir sistemden vazgeçilmelidir.
 
....Ohal derhal kaldırılmalıdır.
 
İşçiler, kamu emekçileri, esnaf, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, öğrenciler.... 1 MAYIS Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü Tüm Emekçilere kutlu olsun......

İsmail KAYAN
Emek Platformu ve Bandırma Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı