Daha Güçlü ve Etkin bir Retunsee için Birliğimizi Güçlendiriyoruz!

Retunsee Başkanlar Kurulu 17 Aralık 2019 Salı günü Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta toplandı. Sendikamız Petrol-İş’ten toplantıya Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

18.12.2019

Toplantıda Retunsee Yönetim Kurulu üyeleri Goran Takiç, Mitja Fabian, Süleyman Akyüz ve Panagiotis Kontousiadis, Retunsee’nin geçmiş faaliyetlerini ve gelecek dönem gündemini değerlendirdi.

Toplantıda Retunsee’ye üyelik için başvuran sendikaların üyelik başvuruları değerlendirilerek karara bağlandı. Bosna Hersek ve Beyaz Rusya’dan başvuru yapan sendikaların üyelikleri kabul edildi.

Retunsee’nin 2020-2024 yıllarında izleyeceği politikalar görüşüldü. İki kongre arasında uygulanacak eylem planı değerlendirildi. Retunsee’nin bölgede yeni üyeler ile daha da genişlemesi ve daha güçlü bir hale gelmesi görüşülen konular arasındaydı.

Uzunca bir süreden beri düzensiz istihdam/teşeron işçilik ile mücadele eden Sırbistan Sendikaları 2020 yılında yürürlüğe girecek yasa ile taşeronu ortadan kaldıramasa da belirli alanlarda % 10 ile sınırlandırdı. Geçen yıl Sırbistan işçileri için yapılan “Retunsee Dayanışma ve Eylem Günü” 2020 yılında Bosna Hersek işçileri için düzenlenecek.

Yine Retunsee’nin faaliyetlerini yürüttüğü alanlardan “Sektör Sekretaryaları”nın azaltılması ve belirli başlıklar altında toplanması kararlaştırıldı. Böylece hem mevcut Sekretaryalar güçlendirilmiş olacak hem de faaliyetlerin daha ekonomik olarak gerçekleştirilmesi sağlanacak. Toplam on iki olan Sekretarya sayısı altıya indirilecek. Petrol-İş, Romanya Sendikası Lazar Edeleanu ile birlikte Petrol Sektörü Sekretaryasını yürütmeye devam edecek.

Retunsee üyeleri gelecek dönemde bölgesel ve uluslararası konularda birlikte hareket edecek ve daha etkin bir sendikal politika izleyecek.