74 Yaşında Genç Bir Sendika

Türkiye İşçi Sınıfının Çınarı Umut Olmaya Devam Ediyor

Bugün 74. yaşımızı kutlamanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. 1950 yılında 23 petrol emekçisi ile başlayan Petrol-İş öyküsü bugün on binlerce emekçinin mücadelesi ile yazılmaya devam ediyor.

05.09.2024

Petrol-İş kuruluşundan bugüne Türkiye Sendikal Hareketi ve işçi sınıfı mücadelesinde öncü olmuş, yarattığı kültürle emekçilerin evi olmayı başarmıştır.

Kuşkusuz ki bu kültürün oluşmasında Petrol-İş’in demokrasiyi bir ilke olarak özümsemesinin büyük bir payı vardır.

Dün olduğu gibi bugün de Batman’dan Trakya’ya ülkemizin her köşesinden, farklı inanış ve etnik kimlikten, farklı siyasi görüşlerden, her yaş ve cinsiyetten emekçiler Petrol-İş çatısı altında birleşti, hakları için kol kola yürüdüler, yürümeye devam ediyorlar. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görüp tek yumruk haline geldiğimizde daha güçlü olduğumuzu biliyoruz.

Petrol-İş sadece kendi üyesi için değil, tüm işçi sınıfı adına mücadele etti, zorda olan her emekçiye elini uzattı, dayanışmayı kurum kültürünün bir parçası haline getirdi. Bugün bizim en önemli gurur kaynaklarımızdan biri de bu olmuştur.

Bizler tarihi bitmiş olaylar-olgular zinciri olarak görmüyor, aksine tüm bu olaylardan süzülen bir miras ve kültür olarak ele alıyor ve tarihimizden güç alıyoruz.

Petrol-İş Sendikası işçi sınıfı mücadelesinin sıçrama yaptığı 1960’lı yıllarda Saraçhane Mitingi ile başlayan, toplu sözleşme ve grev hakkının kazanılmasıyla devam eden süreçte öncü olmuştur. 1970’li yıllarda işçi sınıfı tarih sahnesine bütün görkemiyle çıkarken izlediği strateji ve verdiği mücadele ile ismini emek tarihine altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. Yine 1980’li yılların karanlığına, yaptığı eylem ve grevlerle karşı durmuş, 1990’lı yılların başından itibaren verdiği özelleştirme karşıtı mücadelesi bugün hala yol göstermeye devam ediyor.

Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Emekçiler sefalete mahkum edilmeye çalışılıyor, kazanılmış haklarına yönelik saldırılar devam ediyor. Ancak bu kuşatmayı ortak mücadele ile aşabileceğimizi biliyoruz. Tarihimiz yolumuza ışık tutmaya devam ediyor.

Türkiye emek hareketinde Petrol-İş hak aramanın öncüsü olmuştur. Petrol-İş varsa eşitlik, özgürlük, bağımsız sınıf tavrı ve duruşu vardır. Petrol-İş varsa kamunun çıkarı, toplumun vicdanı sahipsiz ve sessiz değildir.

Petrol-İş bugün işkolunun en büyük sendikası, 120’den fazla işyerinde 47 bini aşkın üyesinin tüm hakkını ve hukukunu korumaya, geliştirmeye devam ediyor.

Zor koşullara rağmen azim, kararlılık, inanç ve mücadele ile kurulan Petrol-İş, Türkiye’nin, hatta uluslararası sendikal camianın saygın sendikal örgütlerinden birisi olarak yürüyüşünü sürdürüyor. Bugün, emeğin mavi bayrağı Türkiye’nin dört bir yanındaki 17 şubemizde, örgütlü 47 bin üyemizin ellerinde yükselmeye devam ediyor.  Petrol-İş, “Ekmek, Barış ve Özgürlük” şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.

Petrol-İş’in 74. yaşı kutlu olsun!
Yaşasın birlik ve mücadele!
Yaşasın Petrol-İş!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,