IndustriAll Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu Toplantısı 28-29 Kasım 2024, Portekiz'in Porto kentinde yapıldı.
IndustriAll Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu Toplantısı 28-29 Kasım 2024, Portekiz'in Porto kentinde yapıldı.
Avrupa ülkelerinden sendikaların temsil edildiği toplantıya yaklaşık 180 sendikacı ve sendika uzmanı katıldı. Türkiye’den toplantıya Petrol-İş başta olmak üzere imalat sektöründe olan sendikalar katıldı.
Petrol-İş’ten toplantıya Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Ahmet Baranlı, Genel Mali Sekreter Mehmet Kaya, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.
Yönetim Kurulu toplantısı IndustriAll Avrupa Başkanı Michael Vassiliadis tarafından hoş geldiniz konuşması ile başladı. Gündemin onaylanmasından sonra IndustriAll Avrupa Sekretaryasının son 6 aylık dönemi kapsayan raporu sunuldu. Avrupa'da nitelikli istihdam yaratılması konusu önemli bir gündem olarak tartışıldı.
Sektörel gelişmelerin tartışıldığı bölümde özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayinin geleceği görüşüldü. Bu sektörde yaşanan işyeri kapatmaları ve yeni istihdam alanları açısından sektörde çalışan işçilerin haklarının nasıl savunulacağı ve geliştirebileceği tartışılan bir diğer önemli konuydu.
Akyüz: Örgütlü gücümüzü artırmalıyız!
Bu bölümde söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz otomotiv yan sanayi sektöründeki gelişmelere değindi. Akyüz, konuşmasında özellikle çok uluslu otomotiv yan sanayi şirketlerinde örgütlenme ve örgütlülüğün korunması konuları dikkat çekti.
Avrupa'da Sanayi Politikası, toplu pazarlık ve sosyal politika, şirket politikası (küresel şirketlere yönelik izlenecek politikalar) , sendikal örgütlenme ve mevcut örgütlülüğün güçlendirilmesi toplantının ilk gününde konuşulan diğer konulardı.
İşimize, aşımıza sahip çıkacağız!
Otomotiv sektörü üzerine yapılan uzun tartışmalar sonrası IndustriAll Avrupa Yönetim Kurulu bu konuda oluşturulan politika belgesinde özellikle şu görüşlere yer verdi: “Avrupa'daki durum kritik bir hal almıştır. Sanayisizleşme artık bir tehdit değil, bir gerçektir. Hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde sanayi politikasının eksikliği, kötü şirket kararları ve yatırım ve talepteki gerilemenin bir sonucu olarak gerçekleşmektedir.
Bu sonbaharda binlerce şirket, özellikle otomotiv ve çelik gibi dönüşüm ihtiyacının en yüksek olduğu sektörlerde, olası tesis kapanışlarını, üretimin azaltılmasını ve üretimin durdurulmasını duyurdu.” Yönetim Kurulu uygulanan bu politikaların faturasının işçilere kesilemeyeceğini, Avrupa işçisinin işine sahip çıkacağını duyurdu.
Ucuz iş gücü ve kuralsızlaştırmayı reddediyoruz!
Avrupa sanayi politikasına da değinen Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şu konuların altını çizdi: “AB mali kurallarını sıkılaştırıyor ve şirketler daha ucuz işgücü ve kuralsızlaştırma talep ediyor. Avrupa'nın dört bir yanında grevler ve gösteriler düzenleniyor ve önümüzdeki dönem sendikalar açısından yaşanacak önemli gelişmeler konusunda alarm veriyor. Kemer sıkmaya geri dönüş şu anda işçilerin ihtiyacı olan son şey. Avrupa'daki çoğu ülke ulusal sanayi planlarından yoksundur. Bunun sonucunda da yükü işçiler çekiyor. Şirketlere sağlanan sınırlı kamu fonlarının üretime yatırılmak yerine genellikle doğrudan hissedarların cebine gittiğini görüyoruz. Bu kabul edilemez.”