Mersin şubemizin 8 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 16. Olağan Genel Kurulu'nda Şube Başkanlığına Erdem İyim, Şube İdari Sekreterliğine Hasan Ünal, Şube Mali Sekreterliğine de İhsan Çalık seçildi. Şubenin Yönetim Kurulu Asil Üyeleri de Mehmet Özden, Murat Doğan, Mehmet Öztürk Uğur ve Murat Sürücü'den oluştu.
Mersin şubemizin 8 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 16. Olağan Genel Kurulu'nda Şube Başkanlığına Erdem İyim, Şube İdari Sekreterliğine Hasan Ünal, Şube Mali Sekreterliğine de İhsan Çalık seçildi. Şubenin Yönetim Kurulu Asil Üyeleri de Mehmet Özden, Murat Doğan, Mehmet Öztürk Uğur ve Murat Sürücü'den oluştu. Şube Denetim Kurulu Asil Üyeliklerine Serdar Mızrak, Sinan Işık ve Sacit Gürgah seçilirken Şube Disiplin Kurulu Asil Üyeliklerine ise Fazıl Andaç, Güner Deveci ve Ahmet Tolu seçildiler.
Akdeniz Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan Şube Genel Kurulu'nda 100 delege oy kullanırken Erdem İyim 54 oyla Şube Başkanı seçildi. 46 oyla seçimi kaybeden Eski Şube Başkanımız Adil Alaybeyoğlu ise veda etti.
Mersin şubemiz Genel Kurulu'na bölgeden sendika, siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda işçi katıldı. Genel Kurul, Şube Başkanımız Adil Alaybeyoğlu'nun açılış konuşması ve saygı duruşuyla başladı. Divan Başkanlığını sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yürütürken, Divan Üyeliklerini de sendikamızın Bursa Şube Başkanı Nuri Han, Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik ve İzmir Şube Başkanı A. Gani Gündoğdu yürüttü.
Öztaşkın, yaptığı konuşmada Mersin Şube Genel Kurulu'nun Mersin şubemizde örgütlü üyelerimize, işçilere, emekçilere ve Türkiye emek hareketine hayırlı olmasını diledi. Konuşmasında gündemdeki konuları değerlendirerek sürdüren Öztaşkın, Anayasa değişiklik paketine değinerek, bu Anayasa değişikliklerinin emekçilerin demokratik bir Anayasa özlemlerini karşılamadığını belirtti ve şöyle devam etti:
“Hazırlanan Anayasa paketi AKP Hükümeti'nin anayasasıdır ve demokratik bir Anayasa olmaktan uzaktır. Ne 12 Eylül darbecilerin anayasasına ne de AKP Hükümeti'nin anayasasına 'evet' diyeceğiz. Bunun karşısında üçüncü bir seçenek olarak halkın görüş ve önerilerinin dikkate alındığı, demokratik bir anayasa için mücadele edeceğiz.
”Konuşmasında, yaşanan ekonomik krizle birlikte işsizliğin, yoksulluğun arttığına dikkat çeken Öztaşkın, 26 Mayıs genel grevine KESK'in dışındaki konfederasyonların hazırlık yapmadığını, işçilerin, memurların, tüm çalışanların sorunlarının çözümü noktasında 26 Mayıs'ın değerlendirelemediğini söyledi.
Başkan adaylarının konuşması
Kongrede delegelerin konuşmalarından sonra ise başkan adayları konuşmalarını yaptı. İlk konuşmayı yapan başkan adaylarından Erdem İyim, 2001 yılından bu yana sendikal hareketin içinde ve bu mücadelede olduğunu söyleyerek işçilerin taplepleri doğrultusunda başkanlığa aday olduğunu belirtti. Seçildiği takdirde sendika üyeleriyle olan ilişkileri geliştireceklerini ve yeni işyerleri örgütleyeceklerini belirten İyim şunları söyledi: “Sevincimizi, üzüntümüzü hep beraber paylaşacağız. Petrol-İş'i daha iyi yerlere taşımak için mücadele edeceğiz.”
Adil Alaybeyoğlu ise yaptığı konuşmada, Petrol-İş Sendikası'nın Türkiye işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir yeri olduğunu belirtti. Alaybeyoğlu, “Üzerinde hassasiyetle durduğumuz, az bedeller ödemediğimiz bir sendikada mücadele ediyoruz. Sendikamızın örgütsel yapısını, örgütün işleyiş biçimini bilmeyenler kendilerine göre, yalan yanlış şekilde propaganda yapıyor. Biz sendika içi demokrasiyi yıllardan beri sürdürüyoruz ve herkes buna gözü gibi bakmalı, özümsemelidir” dedi.
İşyerlerimizdeki sorunlara odaklanacağız
Daha sonra yapılan seçimlerin ardından Şube Başkanlığına seçilen Erdem İyim, dergimize yaptığı açıklamada, şubede örgütlü 8 işyeri bulunduğunu, bu işyerlerinde yaşanan sıkıntıları bildiklerini söyleyerek, “Enerjimizi, işyerlerimizde üyelerimizin yaşadığı sorunları çözmek için harcayacağız. Petrol-İş bayrağını en yükseklerde dalgalandırmak için mücadele edeceğiz” dedi.
Novamed işyerinde 470 işçiden 68'inin Petrol-İş'te örgütlü olduğunu, bu işyerinde üye sayısını artırmak için çalışacaklarını söyleyen İyim, “Novamed işyerini böyle bırakamayız. Antalya'da kamp kuracağız. Bu işyerimizdeki işçilerin tümünü örgütlemek hedeflerimizden biri” dedi.
Mersin Şube'de örgütlü Soda San. A.Ş'ye bağlı işyerlerinde 524 üyemizin çalıştığını, bu işyerinde alt taban ile üst taban arasında ücret dengesizliğinin en büyük sorun olduğunu belirten İyim, Toros Gübre ve Kimya Endüstrisi işyerinde de yeni işe girenlerin asgari ücretten işe başlatılmasının önemli bir sorun olduğunu belirtti. Ataş Anadolu Tasfiyehanesi ve Çekisan'da şu anda büyük bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden İyim, “30 üyemiz olan İMECE Plastik işyerinde iki üyemiz kaldı. Üyelerimizin sendikadan istifa etmeleri konusunda kamudan çok baskı var” diye konuştu.