23. Dönem 1. Olağan Temsilciler Kurulu toplantımız 23/06/2011 Perşembe günü, şubemiz ikinci kat toplantı salonunda yapıldı.
Temsilciler Kurulu Toplantımız, Genel Başkanımız Sayın Mustafa ÖZTAŞKIN’ın açış konuşması ile başladı. Şube Başkanımız Sayın Şuayip GÜL’ün konuşmasının ardından, Kamu TİS’leri ve mücadele yöntemlerimizin neler olacağı tartışıldı. Ayrıca tüm işyerlerimize özgü sorunlar tartışılarak çözüm yolları arandı.
ŞUBEMİZİN 23. DÖNEM I. OLAĞAN TEMSİLCİLER KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ: Petrol-İş üyelerine ve kamuoyuna Duyuru Petrol-İş Sendikası, Ankara şubesi 23. Dönem 1. Olağan Temsilciler Kurulumuzu, ülkemizin ve emekçi halkımızın geleceğini belirleyecek olan 12 Haziran Genel Seçimi'nin hemen ardından, 23 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirdik. Genel Seçimler yapıldı. Yeni bir Anayasanın gündeme geleceği, sermayenin çeşitli emek düşmanı düzenlemeleri dayatacağı ve Ortadoğu'daki gelişmelerin tüm bölge ülkelerini etkileyeceği düşünüldüğünde, 12 Haziran 2011 seçimlerinin önemi ileride daha da iyi anlaşılacaktır.
2011 yılının ilk günlerinde, Tunus'ta başlayan, Mısır'da devam eden ve bütün Ortadoğu ülkelerine yayılan halk hareketlerine tanık olunmuştur. Arap halklarının işsizlik, yoksulluk ve açlığa karşı başlayan isyanı, ülkelerinde iktidarını baskı ile sürdüren liderlere yönelmiş ve birçok ülkede iktidar değişiklikleri yaşanmıştır. Bu halk isyanları, ülkelerinin doğal zenginliklerinden elde edilen geliri iktidarın etrafındaki küçük bir kesime aktaran halk düşmanı yönetimlerin devrilebileceğini göstermiştir.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da gelişen olaylar, en şiddetli baskılar yaşanırken bile, hatta umutlar tükendi denirken bile halkların kendi geleceklerini belirleyebileceğini bir kez daha kanıtlamıştır. Ancak, bu coğrafyanın zenginliklerini hâkimiyeti altına almak isteyen emperyalistler kendi çıkarları için bu isyanlara yön vermeye çalışmaktalar. Nitekim Libya, NATO öncülüğünde bombalanmış, sivillerin hayatı önemsenmeyerek bu ülkenin tüm sanayi, petrol ve savunma alt yapısı çökertilmiş, Libya'ya kara harekâtı düzenlenmesi, uluslararası kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır.
Komşumuz Suriye'de ise daha büyük bir oyun oynanmakta, ülke etnik ve mezhepsel bir iç savaşa doğru sürüklenmektedir. Ülkemize Suriye'den gelen mülteci sayısı gün geçtikçe artmakta ve kamplardaki yaşam koşulları özellikle kadınlar ve çocuklar için giderek kötüleşmektedir. Etnik ve mezhepsel bir iç savaş, başta Türkiye olmak üzere bölgedeki tüm ülkeleri etkileyecektir. Ülkemizin yanı başında cereyan eden bu gelişmeler, hükümetin bağımsız bir dış politika hattı izlemesinin önemine işaret etmektedir. Ankara Şubesi Temsilciler Kurulu olarak, yeni kurulacak hükümetten ülkemizi ateşe atacak her türlü maceracı arayıştan uzak durmasını ve Ortadoğu halklarının özgür iradesini esas alan politikalar izlemesini talep etmekteyiz.
12 Haziran genel seçimi
12 Haziran 2011 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde oyların yüzde 49.9'unu mevcut iktidar partisi almış ve yeniden tek başına Hükümet olma fırsatı elde etmiştir. Halkımız, CHP ve MHP’ye muhalefet görevini uygun görmüş, bağımsız adaylar ise sayılarını artırarak Meclis’e girme hakkı elde etmiştir. Seçimlere katılım oranının yüzde 90’lara ulaşması ve kadın milletvekili oranındaki artış, demokrasimiz açısından önemli bir gelişme olmuştur.
Ankara şubesi, halkımızın demokratik tercihine saygı duymakta, seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını dilemektedir. Ancak bu duruma yol açan ana etkenin adaletsiz, haksız ve gayri meşru yüzde 10 barajı olduğunu da hatırlatmaktadır.
PETROL-İŞ Ankara şubesi olarak yeni hükümetten öncelikli taleplerimiz şunlardır;
Yıllardır sürüncemede bırakılan 2821 ve 2822 sayılı yasalar ILO standartları çerçevesinde yeniden düzenlenmeli, % 10 işkolu, % 51 işyeri ve işletme barajları, noter şartı ve grev yasakları kaldırılmalıdır.
Evrensel standartlarda bir iş güvencesi getirilmelidir.
Asgari ücret insanca yaşanacak bir ücret düzeyine çıkartılmalıdır. Kurallı bir çalışma yaşamı sağlanmalıdır.
Çalışma süreleri ücret kaybı yaşanmaksızın kısaltılmalıdır.
Taşeron uygulaması son bulmalıdır.
İşsizlik Sigortası Fonu amacı doğrultusunda işsizler için kullanılmalıdır.
Sendikalaşma oranlarının özel sektörde yüzde 4’e gerilediği, sendikal hak ihlallerinin ayyuka çıktığı ülkemizi bu karanlığından çıkartacak olan şey bizim mücadele azmimiz olacaktır.
Bununla beraber, Hükümetin ve diğer partilerin yeni Anayasa çalışmalarında sosyal devlet ilkesinin temel eksen olmasını, işçi ve emekçilerin hak ve özgürlüklerinin göz önünde tutulmasını talep ediyoruz.
Konfederasyonumuz Türk-İş, 12 Haziran 2011 Genel Seçimi sürecinde de emeğin sesini yükseltmeye dönük bir tavır geliştirememiş ve taleplerimizin seçimin gündemi haline gelmesini sağlayamamıştır. Türk-İş’in seçim ve emek gündemlerine ilişkin edilgen tavrı, 2011-2012 dönemini kapsayan ve yaklaşık 230 bin kamu işçisini ilgilendiren kamu toplu sözleşme sürecinde de seçimden sonraya bırakmıştır. Konfederasyonumuz, kamu işçilerinin haklarının genişletilmesi için mücadeleci bir toplu pazarlık süreci de örgütleyememiştir. Temsilciler Kurulu olarak Türk-İş'in bu pasif tutumunu asla benimsemediğimizi bir kez daha değerli kamuoyumuza hatırlatıyoruz.
Sendikamız Petrol-İş, kamu toplu iş sözleşmeleri için temel yaklaşımını şöyle belirlemiştir:
Kazanılmış hakların korunması ve 4857 sayılı yasanın esnek çalışmaya ilişkin hükümlerinin toplu iş sözleşmelerinde yer almaması,
Düşük ücretlerin iyileştirilmesi ve işyerlerindeki ücret dengesizliklerinin giderilmesi,
İşyerlerinde ilk giriş ücretlerinin işletmedeki genel ücret seviyesi ile eğitim ve kalifikasyon da dikkate alınarak en düşük memur maaşları da gözetilerek 1.500 TL'den az olmayacak şekilde belirlenmesi,
Ücret zamlarının birinci yıl için % 20 oranında, ikinci yıl için gerçekleşen enflasyon +4 puan olması,
Çerçeve protokolüne işyeri sorunlarının çözümünü engelleyecek hükümlerin konmaması,
Yılbaşındaki ücret seviyelerinin yıl sonuna kadar korunmasını sağlayacak tedbirlerin alınması,
İşletmelerdeki müteahhit-taşeron uygulamalarına son verilmesi.
Sendikamızca belirlenen bu ilkesel yaklaşımlar doğrultusunda 6.250 üyemiz adına TPAO, BOTAŞ, MAKİNA KİMYA işyerlerinde sürdürülmeye çalışılan toplu sözleşme döneminde, hem Türk-İş'in kamu sözleşmeleri sürecini iyi yönetememesi, hem de hükümetin taleplerimizi dikkate almayan tutumunu protesto etmek için mücadele kararlılığı içerisinde olduğumuzu beyan ediyoruz. Bu amaçla örgütlediğimiz ilk eylem 30 Mayıs Pazartesi günü, bağlı kamu işyerlerimizde 1 saat iş bırakma olmuştur. Bu işyerlerimizden üçünde uyuşmazlık aşamasına gelinmiş, bir işyerinde müzakere süreci devam etmektedir. Petrol-İş Ankara şubesine bağlı bütün üyeler adına, kamu toplu sözleşme süreçlerinde üyelerinin çıkarları doğrultusunda belirlenen ilkeleri öne çıkararak her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Gebze Şubemize bağlı Bericap'ta 184 gündür ve Trakya Şubemize bağlı Polyplex'te 214 gündür süren direnişleri selamlıyor, işverenin sendika düşmanı tutumunu bir kez daha kınıyoruz. Ankara şubemizin bütün üyeleri, bu direnişlerimize bugüne dek verdikleri manevi desteğin yanısıra, işyerlerimizden maddi yardımlar da toplayacaklardır.
Saygılarımızla kamuoyuna duyurulur.
Petrol İş Sendikası Ankara Şubesi Temsilciler Kurulu adına
Şuayip GÜL