İtalya'da milyonlarca işçi Barlusconi hükümetinin bu hafta geçirmeyi planladığı "kemer sıkma" önlemlerini protesto için genel greve gidiyor. Fransa'da da hükümetin "kemer sıkma" politikalarını protesto için işçiler, ülke genelinde 11 Ekim'de genel grev hazırlığı yapıyor.
Ülkenin en büyük işçi sendikası federasyonunun ilan ettiği genel grevde Berlusconi hükümetinin bu hafta geçirmeyi planladığı yeni kemer sıkma önlemleri protesto edilecek. İtalya'da bugün milyonlarca işçinin ülkenin en büyük işçi sendikası federasyonu CGIL'in ilan ettiği bir günlük genel greve katılması bekleniyor.
Grev nedeniyle uçak seferleri iptal edilirken, tren ve otobüs seferlerinin durması ve resmi dairelerin çoğunun kapalı olması bekleniyor.
İşten çıkarmaları kolaylaştıran yeni bir yasa teklifine öfkeyle tepki veren CGIL, hükümetin son kemer sıkma planlarını protesto ederek Başbakan Berlusconi'yi vergi kaçıranlara karşı daha sert önlemler almaya çağırdı. Sol kanat CGIL'in ilan etttiği genel greve, daha küçük ve ılımlı sendika federasyonlarından destek gelmedi. Bu sendikalar herkesin iş güvencesinin tehlikede olduğu bir dönemde işverenlere karşı greve gitmenin bir anlamı olmadığını savunuyorlar.
Berlusconi hükümeti, Avrupa Merkez Bankası'nın ısrarı üzerine, normalde tatil dönemi olan Ağustos ayında yeni bir dizi kemer sıkma önlemi üzerinde yasa teklifi hazırladı ve bu hafta parlamentoda oylamaya sunmayı planlıyor. Anketler, Başbakan Berlusconi'ye verilen kamuoyu desteğinin daha önce görülmedik seviyede düştüğüne işaret ediyor.
Fransa 11 Ekim'e hazırlanıyor
Fransa'da yaz döneminin kapanmasının ardından işçiler ülke genelinde genel grev hazırlığı yapıyor. 11 Ekim Salı günü Paris ve diğer kentlerde hükümetin "kemer sıkma" politikalarının protesto edildiği gösteri yürüyüşleri düzenlenecek.
Beş büyük işçi sendikasının çağrısıyla düzenlenecek genel grev nedeniyle başta Paris, tüm büyük kentlerde hayatın etkilenmesi bekleniyor.
Ülkenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu ''CGT'' genel sekreteri Bernard Thibault, basına yaptığı açıklamada, genel greve katılımın yoğun olmasını beklediklerini söyledi.
Fransa'da hükümet giderek artan bütçe açıklarını kapatmak için ekonomik alanda ''kemer sıkma'' politikası izleme yoluna gidiyor. Önce emeklilik yaşını yükselten hükümet, kamu çalışanların sayısını düşürmek ve vergileri artırmak için çalışıyor.