Türk-İş Konfederasyonu’nun 21. Olağan Genel Kurulu, 8-11 Aralık tarihleri arasında Ankara’da yapılacak. Genel Başkan Mustafa Kumlu’ya karşı 10 sendika ortak aday olarak Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı destekleyecek. Öztaşkın, ‘Türk-İş Değişecek, Türkiye Değişecek’ sloganı ile delegeden oy isteyecek.
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonunda genel kurul için geri sayım başladı. 600 bin üyeli 35 sendikanın çatısını oluşturan Türk-İş Konfederasyonu’nun genel başkanlığı için yarış büyük olacak.
Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de yapılacak Genel Kurul, Perşembe günü açılış konuşmalarıyla başlayacak. Başkanlık Divanı oluşturulacak. Adaylık için son başvuru süresi ilan edilecek. Cuma günü, tüm sendikaların başkanları kura sırasına göre Genel Kurul’a hitaben birer konuşma yapacak. Bu konuşmaların Cumartesi günü tamamlanmasının ardından, Mustafa Kumlu, ‘genel başkan’ sıfatıyla eleştirileri yanıtlayacak. Pazar günü de seçimler yapılacak.
GÜÇ BİRLİĞİ KURULDU
Türk-İş yönetimine karşı, Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın başı çektiği 10 sendika birkaç ay önce Sendikal Güç Birliği Platformu adı altında bir araya geldi. Oluşum iki ay önce gerçekleşse de, kırılma noktalarını Tekel eylemleri oluşturdu.
Türk-İş’in son dönemde işçinin yanında değil, hükümetin yanında yer alarak, işçi haklarının gerilemesine neden olduğunu ileri süren Güç Birliği Platformu üyeleri arasında Tekel Eylemlerinin mimarı Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de bulunuyor. Platformun diğer üyeleri ise, Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası.
Bu sendikalar Mustafa Kumlu’ya karşı Mustafa Öztaşkın’ı desteklediklerini ilan etseler de, Öztaşkın ve ekibi desteğin daha fazla olacağı tahmininde bulunuyorlar. Kulislerde, 2 sendikanın daha güç birliğine destek verdiği ancak resmi olarak bunu açıklamadığı belirtiliyor.
NE İSTİYORLAR?
Sendikal Güç Birliği’ni oluşturan sendikalar, Türk-İş yönetimine iki temel konuda eleştiri yöneltiyorlar. Bunlardan birincisi Türk-İş’in konfederasyon gibi davranarak, üye sendikaların sorunlarına yeterince sahip çıkmadığını savunuyorlar. Eldeki hakları koruma stratejisiyle hükümete yakın durduğunu, bunun sonucunda da belediyeler ve TEKEL başta olmak üzere ‘kaybettiğini’ ileri sürüyorlar.
İkinci eleştiri noktaları ise Türk-İş’in Türkiye gündeminden uzak oluşu. Öyle ki 600 bin işçinin çatı örgütü olmasına karşın Türk-İş’in yeni anayasa, Kürt sorunu, kadına şiddet, deprem gibi konularda kanaat, görüş oluşturması gerektiğini belirtiyorlar. İşçilerin aynı zamanda vatandaş olduğuna dikkat çekerek, TÜSİAD’ın az sayıdaki üyesiyle Türkiye gündemine ilişkin her konuda çalışma yaptığına, rapor hazırladığına vurgu yapıyorlar. “Aylardır 2012’de yeni kriz geleceği konuşuluyor. Ama bu Türk-İş’in gündeminde yok. Kriz işçiyi vurmayacak mı, işsiz bırakmayacak mı, alınacak ekonomik önlemler vatandaş olarak işçiyi etkilemeyecek mi” diye soruyorlar.
İtalya, İspanya, Yunanistan, İngiltere’de yapılan grevleri, WallStreet eylemlerini anımsatarak, Türk-İş’in bunların yanından bile geçmediğini söylüyorlar.
362 DELEGE OY KULLANACAK
362 delegenin oy kullanacağı genel kurulda, henüz açıklamasa da Mustafa Kumlu’nun yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda başkanlık yarışı iki Mustafa arasında geçecek. Genel Başkan adaylarının listelerinde ayrıca genel sekreter, genel mali sekreter, teşkilatlandırma sekreteri, genel eğitim sekreteri adaylarının ismi olacak. Delegeler, oylarını tek bir listeye kullanmak zorunda değiller. Örneğin genel başkan olarak Mustafa Kumlu’yu destekleyen bir delege, genel sekreter oyunu Mustafa Öztaşkın’ın listesindeki adaya kullanabilecek.
Edinilen bilgiye göre Sendikal Güç Birliği’ni destekleyen 10 sendikanın 100 delegesi bulunuyor. Resmen desteğini açıklamayan 2 sendikanın delegeleri ile Kumlu’yu destekleyen sendikaların muhalif isimlerinin de Mustafa Öztaşkın’ın listesine oy verebilecekleri hesabı yapılıyor. Bu durumda Öztaşkın’ı destekleyen delege sayısının 150’ye yaklaşabileceği tahmin ediliyor.