• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Medyada Türk-İş Genel Kurulu

Türk-İş'te 'dipten gelen dalga'

Türk-İş pazar günü yeni başkanını seçecek. 10 sendika güçbirliği yaparak Başkan Kumlu'nun karşısına Mustafa Öztaşkın'ı aday olarak çıkardı. 
RADİKAL GAZETESİ
08.12.2011

Bugün Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş’in genel kurulu başlayacak ve 4 gün sürecek görüşmelerin ardından pazar günü Türk-İş yeni başkanını seçecek. Geçmişteki kulislerin ve başkanlık yarışlarının haftalar öncesinden ana akım medyada yer bulmaya başladığını anımsarsak, bu yıl Türk-İş’in genel kurulunun herhangi bir derneğinin genel kurulu gibi algılandığını söylememiz yanlış olmaz. Bu normal bir durum mu? Doğrusu, normal olmaması gerekir. Ancak Türk-İş’in son dönemde sergilediği sessizlik, bazı işkollarında üyelerini başka konfederasyonlara kaptırması gibi faktörler hesaba katılırsa anormal bir durum olmadığı da anlaşılır.
Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı 35 sendika var. Mustafa Kumlu’nun sendikası Tes-İş, eski başkanlardan Bayram Meral’in sendikası Yol İş ve adı bir dönem Ergenekon operasyonuyla sıkça gündeme gelen Mustafa Özbek’in eski sendikası Türk Metal-İş hem üye, hem delege sayısı açısından çok büyük. Bu nedenle de Türk İş yönetimini büyük oranda bu sendikalar belirliyor. Heyecansızlığın nedeni bu üç sendikanın Kumlu’ya karşı bir aday çıkarmaması olabilir. Ancak bu sessizlik herkesin yönetimden memnun olduğu anlamına da gelmiyor. Basın- İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Tezkoop-İş, Tümtis ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan oluşan 10 sendika ‘sendikal güçbirliği’ adı altında biraraya gelmiş ve Kumlu’ya karşı ortak bir aday çıkarmış: Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın...

Seyirci kalıyor suçlaması
Mustafa Öztaşkın’a göre, Türk-İş üyelerinin haklarını korumakta sessiz kalıyor. Öztaşkın, Türk-İş’in seyirci kaldığı gelişmelere örnek olarak, “Kıdem tazminatının kaldırılması girişimleri”, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paraların amacı dışında kullanılması”, “özelleştirmelerde işçilerin mağdur edilmesi”, “sendikalaşan işçilerin işsiz kalması”, “güvencesiz çalışma uygulamaları” ve “gelir dağılımı adaletsizliği” gibi konuları sayıyor. Bu sessizliğin tabanda tepki çektiğini vurgulayan Öztaşkın, delegelerin mevcut yönetimle ilgili rahatsızlıklarını sandığa yansıtacağı görüşünde. Öztaşkın’ın öncülük ettiği Sendikal Güçbirliği grubu da “Türk-İş değişsin, Türkiye değişsin” sloganıyla daha mücadeleci, işçilerle daha iç içe, demokrasi mücadelesi de veren, katılımcı, bağımsız ve birleştirici bir Türk-İş vaat ediyor. Daha önce değişik gruplar içinde bulunan 10 sendikanın bir araya gelmesi, Türk-İş’te dipten gelen bir dalganın olduğunu gösteren önemli bir gelişme. Ancak, Tes-İş, Yol-İş ve Metal-İş gibi sendikaların büyüklüğü karşısında başarı sağlaması büyük bir sürpriz. Türkiye’nin üye sayısı ve delege gücü en yüksek olan sendikası Metal İş’i Mustafa Özbek’ten devralan Pevrul Kavlak aday olmayacak gibi. Bu da Mustafa Kumlu’yu destekleyeceği şeklinde yorumlanabilir. Ancak gelecek 4 gün içinde yaşanacak tartışmalar ışığında, delegelerin bağlı oldukları sendikalardan farklı tavırlar sergilemesi halinde sendikal güçbirliği adayları yönetimde yer bulabilir.