Temizlik yaptığı evin penceresinden düşerek hayatını kaybeden Fatıma Aldal’ın davası dün başladı. Ev işçilerinin örgütlendiği sendikalar “iş kazası” kapsamında değerlendirilmesini istedikleri davayı takip ettiler
Fatma Aldal 5 Mayıs 2011’de İstanbul Maltepe’de “gündelikçi” olarak çalıştığı evin penceresinin yerinden çıkması sonucu 4’üncü kattan düşerek hayatını kaybetmişti. Aldal’ın ölümüne ilişkin ev sahibi Sevim Öztürk'e 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması 2 Şubat günü Kartal 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Davayı İmece Kadın Sendikası Girişimi ve Ev İşçileri Dayanışma Sendikası izledi. İmece davaya müdahillik için başvurdu sendikanın avukatı Gülseren Günay olayın “iş kazası” kapsamında değerlendirilmesini talep etti. İmece’nin davaya ilişkin yayımladığı basın bülteninde mahkeme heyeti başkanın bu talebi dava tutanaklarına geçirdiğini fakat müdahillik talebini reddettiğini açıkladı.
İş kazası kapsamına alınsın
Mahkemenin ilk duruşmasına sanık Sevim Öztürk gelmedi. Dava Öztürk’ün zorla getirilmesi kararı verilerek 8 Mart 2012 tarihine ertelendi.
İmece ve Sosyalist Kadın Meclisi temsilcilerinin izlediği duruşma sonrası İmece Kadın Örgütü Adliye bahçesinde bir basın açıklaması yaptı. Sevda Özer tarafından yapılan açıklamada davanın ev işçilerinin geleceği için önemli bir niteliği olduğu belirtildi. Mahkemenin Aldal’ın ölümünü iş kazası olarak değerlendirmesinin tüm ev işçileri için bir kazanım olacağını ifade etti. Özer açıklamasında ev işçilerinin yaşadığı iş kazalarında sorumlulardan birisinin ev işçilerini görmezden gelen ve çalışma yaşamlarını yasal kapsam dışında tutan Çalışma Bakanlığı olduğunu ifade etti, hükümetten ILO C 189” “ ev işçilerine insanca İş” sözleşmesini imzalamasını istedi.
’Ev işçisinin beyanı esas alınsın’
Ev İşçileri Dayanışma Sendikası da yaptıkları bir açıklama ile Fatma Aldal davasının takipçisi olduklarını açıkladılar. Sendika tarafından yapılan açıklamada son bir yılda 51 ev işçisinin “iş kaza”larında hayatını kaybettiği, 400’den fazla ev işçisinin çalıştıkları evlerde taciz, tecavüz ve şiddete maruz kaldığı hatırlatılarak Fatıma Aldal’ın da bu işçilerden biri olduğu belirtildi. Açıklamada hükümete İLO sözleşmesinin onaylanması, ev işçilerinin sosyal güvenceye ve sendikal haklara kavuşturulması, ev işçilerinin çalıştığı evlerdeki kötü koşullara dair beyannamesinin esas alınması yönünde düzenlemeler yapması çağrısında bulunuldu.