Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu 15 Şubat Çarşamba günü Billur Tuz ve Savranoğlu direnişindeki kadınları desteklemek amacıyla İzmir'deydi.
Bir süredir 8 Mart'a ilişkin çalışmalarına hız kazandıran Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu'nun İzmir'deki ilk durağı, Basın- İş ve Deri- İş Sendikaları'nın ortak kullandığı Çiğli'deki Şube Binasıydı.
Burada Deri-İş, Petrol-İş Aliağa, TekGıda-İş, Hava-İş Şube başkan, yöneticileri ve Petrol-İş Aliağa Şubesi Evkadınları Komisyonu ile ortak bir toplantı yapan SGBP Kadın Koordinasyonu, İstanbul'daki ortak 8 Mart etkinlikleri hakkında bilgi verdi. İzmir'de yapılacak olan 8 Mart etkinliklerini ise Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ile Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse anlattı. Toplantı sonucunda, SGBP Platformu Kadın Koordinasyonun 8 Mart'ın ana temasının “Güvenceli ve sendikalı bir iş, şiddetsiz bir yaşam” olması konusunda yaptığı öneri kabul görürken, 8 Mart etkinliklerinde İzmir ve İstanbul'un birbirine destek vermesi üzerinde fikir birliğine de varıldı.
Düşük ücrete hayır
Ziyaretin ikinci durağı Tekgıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan ve 2 Ocak'tan bu yana fabrika önünde direnen Çiğli'deki Rafine Billur Tuz fabrikası önüydü. “Kadınlar evde, işyerinde direnişte”pankartı arkasında yürüyen SGBP Kadın Koordinasyonu ve Aliağa Şubesi Evkadınları Komisyonu burada Billur Tuz işçileri tarafından büyük çoşku ile karşılandı.
Direniş alanında Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse söz alarak, işçilerin anayasadan ve yasalardan kaynaklanan haklarını suvundukları ve sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığını belirtti. Köse sözlerine şöyle devam etti: “Billur Tuz işçisi ekmeği, tuzu için burada mücadele yürütüyor. Atılan işçi kardeşlerimiz işe alınıncaya kadar ve işyerinde kölelik koşulları düzelinceye kadar direneceğiz”
SGBP Kadın Koordinasyonu adına konuşan Rabia Özkaraca Över ise AKP iktidarının barajlarla, istihdam yasalarıyla sendikalar üzerinde baskılarını yoğunlaştırdığını, yandaş sendikalar yarattığını dile getirdikten sonra SGBP'nin Türk-İş'i daha mücadeleci hale getirmek için çaba sarfettiğini söyledi. SGBP Kadın Koordinasyonu'nun 8 Mart'ta kadınlar olarak seslerinin daha fazla duyulması için ortak etkinlikler düzenlediğine dikkat çeken Özkaraca “ Kadınlar daha fazla çalışıp daha düşük ücret alıyorlar. AKP iktidarı son dönemlerde çalışan kadın kimliğini arka plana atıp kadınları aile içinde konumlamaya çalışıyor. Buna karşı tutum almalıyız” dedikten sonra sendikaların güçlenmesi için daha fazla kadın üyeyi bünyesine katması ve sendikal örgütlenmenin her düzeyinde yeteri kadar kadın olması gerektiğine vurgu yaptı...
Dünyada ne olup bitiyor bilmezdik
Kadın Koordinasyonu'nun son durağı Menemen'de 200'ü aşkın gündür direnişte bulunan Deri- İş Sendikası üyesi Savranoğlu direnişçilerinin yanıydı...
Burada Savranoğlu direnişinin başından beri içinde olan bir süre önce de direniş alanından gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan kadın işçilerden Esra Baysal bir konuşma yaptı. SGBP Kadın Koordinasyonu'na teşekkür ederek başladığı konuşmasında Baysal, içerideki kölelik koşullarına dikkat çektikten sonra, “Biz çoluğu çocuğu bırakıp İstanbul'a kadar gittik, önce sürdüler sonra da işten çıkardılar ama yılmadık, yılmayacağız” dedi. Direnişin kendine çok şey kattığını ifade eden Baysal konuşmasına şöyle devam etti: “Biz fabrikada çalışırken dünyada neler olup bitiyor, işçilerin durumu nedir, bilmezdik. Burada çok iyi ilişkiler kurduk, hatta İzmir'de direnişte olan, grev yapan tüm işçilere destek amaçlı ziyaretlerde bulunduk, onlarla yemeklerimizi paylaştık. O fabrikaya ya sendika girecek ya da kepenkleri inecek, başka türlü direnişimizi sonlandırmayacağız.”
Daha sonra söz alan direnişçi işçilerden Sevim Özcan, ezbere Nazım Hikmet'in “ Akrep Gibisin Kardeşim” şiirini okuyarak direnişi yerini coşkuyla doldurdu.
SGBP Kadın Koordinasyonu adına söz alan Rabia Özkaraca Över kadın işçilerin farklı sorunları olduğunun altını çizdikten sonra “ Bizler kadın işçiler olarak işyerlerinde tacize “hayır” demek için, daha düşük ücrete “hayır” demek için, şiddete “hayır” demek için, 13 yaşında eviliklere “hayır” demek için, namus cinayetlerine “hayır” demek için sendikal mücadele ve sınıf mücadelesinin içinde yer almaya devam edeceğiz.” dedi.
Konuşmalardan sonra Savranoğlu direniş çadırını ziyaret eden SGBP Kadın Koordinasyonu burada çay eşliğinde direnişteki kadın arkadaşlarla sohbet ettikten sonra saat 16.30 civarında İstanbul yoluna koyuldu.