Amasya Suluova Beşler Maden İşletmesi'nde metan gazı zehirlenmesi sonucu ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, bir işçi de yaralandı. Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK , TMMOB ve İşçi Sağlığı ve İş Güveliği İstanbul Meclisi, ölümlerin durması için çağrı yaptı.
Amasya Suluova Beşler Maden İşletmesi'nde metan gazı zehirlenmesi sonucu ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, bir işçi de yaralandı. Zonguldak'ta bir işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti.
Amasya Suluova'ya bağlı Kolay köyünde bir maden şirketine ait kömür ocağında çalışan işçilerden Mehmet Aslan (29), Ömer Baykuş (24) ve Erhan Bilgili (29), ilk belirlemelere göre ocakta çalıştıkları sırada metan gazından etkilenerek fenalaştı.
Arkadaşları tarafından çağrılan ambulanslarla Suluova Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerden Aslan ile Baykuş, buradaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Durumu ağır olan Bilgili ise Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesine sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Metan gazı zehirlenmesinden iki işçi yaşamını yitirdi
ZONGULDAK'TA DA GÖÇÜK MEYDANA GELDİ
Zonguldak'ta da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen göçükte, maden işçisi 37 yaşındaki Tahir Kuru mahsur kaldı.
Göçük, dün saat 12.30 sıralarında yerin 220 metre altında meydana geldi. 08.00-16.00 vardiyasında çalışan ve 2000 yılında kurumda iş başı yapan maden işçilerinden evli, 3 çocuk babası Tahir Kuru, tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte mahsur kaldı. TTK Tahlisiye (Kurtarma) İstasyonu ekibi, Kuru'yu kurtarmak için çalışma başlattı. Kuru'yu kurtarma çalışmaları haber yayına hazılandığı sırada sürüyordu.
'Canımızın yanmasının nedeni özelleştirme'
Konuyla ilgili BirGün'e görüş veren DİSK'e bağlı Devrimci Maden-Sen'in Genel Başkanı Tayfun Görgün, "Madencilik sektöründe özelleştirmeler devam ediyor. Deneyim gerektiren bir iş olmasına rağmen özel firmaların işlettiği madenlerde deneyimli çalışanlar çıkarılarak düşük ücretlere güvencesiz, deneyimsiz çalışanlar çalıştırılıyor. Madenlerde denetimler de düzgün şekilde yapılmadığından canımız yanmaya devam ediyor. Kazalar her geçen yıl gittikçe artıyor. Bunun önüne geçilmesi için, madenlerde denetimlerin düzgün yapılması ve güvencesiz, esnek çalışma uygulamalarına son verilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Hükümetin İş Güvenliği Yasası taslağına da değinen Görgün, "Madenlerdeki iş kazalarından uygulamaları nedeniyle mevcut hükümet sorumludur. İş Güvenliği Yası konusunda da sergilediği tavır, madencilerin iş güvenliğini sağlama konusunda birşey yapmayacağını göstermiştir" dedi.
Ölümlerin durması için
Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İşçi Sağlığı ve İş Güveliği İstanbul Meclisi, ölümlerin durması için şu önerilerde bulunuyor:
• Taşeron üretim sisteminin tamamen yasaklanmalıdır.
• Sendikaların örgütlenmelerinin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve işletme düzeyinde sağlık ve güvenlik alanında etkin rol üstlenmeleridir.
• İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması bir kar alanı olarak değil, kamu hizmeti olarak görülmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalıdır
• Bakanlık, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün kendisinde olduğunun farkına varmalı, yasa çıkaracağız, yönetmelik çıkaracağız diye her gün bir birini tutmayan açıklamalardan vazgeçilmelidir
• Acilen, işçi sendikaları, kamu çalışanları sendikaları, Meslek Odaları ile bir araya gelerek gerekli düzenlemelere karar verilmeli, örgütlere karşı düşmanca tavırdan vazgeçilmeli, önerileri önemsenmelidir
• İşyeri denetimleri artırılmalı, İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik cezalar artırılmalıdır.