Parasız yatılı ve burslu okuyan öğrenciler de, daha önce okullarınca karşılanan muayene katılım payı ve ilaç katılım payını artık kendileri ödeyecek.
1 Ocak tarihinden itibaren, “Sağlık yardımları öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan” polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu okuyan çocukların sağlık, ilaç ve tedavi hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) devredi. Devir işlemiyle yatılı okuyan öğrencilerin, daha önce öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan muayene katılım payı ve ilaç katılım payını kendileri ödeyecek.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, duyuru 17 Ocak tarihinde yaptığı için geçen 17 gün içerisinde reçete karşılayan eczacıların da mağdur edildiğini kaydetti.
‘ACİLEN YENİ DÜZENLEME YAPILMALI’
Saydan, özel hastanelerde, hastalardan alınacak farkın yüzde 90’lara çıktığını vurgulayarak, şunları ifade etti: “AB müktesebatına göre 18 yaş altı bütün çocukların ilaç ve tedavi hizmetleri ücretsiz olmak zorundadır. Ama bizde son yapılan düzenlemeler sonrası annesinden uzakta yatılı okuyan yaşları 18’in çok altında ilkokul öğrencisinin bile böyle bir hakkı bulunmamaktadır.
SGK 5510 sayılı Yasa’nın 68. maddesinde katılım payı ödenmeyecek durumları belirlenmiş olmasına rağmen bu konuda bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekmekte olup 68. maddeye, bu öğrencilerin de eklenmesi ve istikbalimiz olan bu çocukların haklarının geri verilmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca SGK, eczacılarımıza ivedilikle 1-17 Ocak tarihleri arasında verilen reçete bedellerini ödemeli veya ödemeyeceğini bildirip, bu bedellerin Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmesini sağlamalıdır