Esenyurt'taki yangının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, 10 maddede şantiyedeki eksikliklere dikkat çekildi.
İstanbul'un Esenyurt İlçesi'nde 11 işçinin hayatını kaybettiği şantiye yangının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri söz konusu alışveriş merkezi (AVM) şantiyle ilgili bir rapor hazırladı. Müfettişlerin hazırladığı raporda, şantiyedeki elektrik tesisatı, acil çıkış, iskeleler ve yangına müdahale alanlarındaki 10 temel eksikliğe dikkat çekildi.
11 Mart günü Esenyurt Güzelyurt Mahallesi'ndeki bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı üç çadırda bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmış, 11 işçi hayatını kaybetmişti. Yangının ardından "ihmâlleri" bulunduğu iddia edilen altı şantiye yetkilisi ''taksirle öldürme'' gerekçesiyle tutuklanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da olayla ilgili inceleme yapması için müfettiş görevlendirmişti.
10 TEMEL EKSİKLİK
Sabah gazetesinin haberine göre; Bakanlık müfettişleri incelemelerini tamamladı ve genel olarak şantiyedeki, özel olarak da işçilerin barınma yerlerindeki 10 temel eksikliğe dikkat çekti. Bakanlığın sıraladığı eksikler içinde yagınla ilgili; yangın önlemi, acil çıkış kapısı, yangınla mücadele araçlarının olmayışı gibi eksikliklerin yanında iiçilerin çalışma alanındaki iskelelerle ve emniyet kemeriyle ilgili eksikliklerin olduğu da belirtildi. Bakanlık müfettişlerinin dikkat çektiği eksiklikler şöyle:
1- Elektrik tesisatı yanlış: İşçilerin kaldığı tüm barınma yerlerinde yapılan incelemelerde elektrik tesisatının uygunsuz olduğu tespit edildi. İtfaiyenin de tespit ettiği gibi elektrik tesisatındaki uygunsuzluğun yangının çıkmasına neden olduğunun üstünde duruldu.
ÇADIRDA ACİL ÇIKIŞ YOK
2- Çadırda acil çıkış yok: Acil çıkışlar konteynerlerde de bulunmazken işçilerin kaldığı çadırın tahliyesi için bu çıkışların hayati önemde olduğunun altı çizildi.
3- Yangın önlemi yok: Raporda çadırlarda her zaman yangın riski olmasına rağmen, yangın için hiçbir önlem alınmadığı da kaydedildi. Daha önce işçilerin de ifadelerinde geçtiği gibi çadırlarda yangına müdahale konusunda en temel unsur olan yangın söndürme tüpü dahi yoktu.
4- Yangınla mücadele için araçlar da yetersiz: Yangın önlemlerinin alınmamış olmasının yanı sıra çadırlarda ve konteynırlarda yangınla mücadelede için gerekli olan kazma, kürek, kova gibi mücadele araçlarının olmadığı da tespit edildi.
YÜKSEK GERİLİM RİSKİ
5- Yüksek gerilim risk oluşturuyordu: Şantiye alanının çok yakınından yüksek gerilim hattının geçmesi de raporda yer aldı. Yüksek gerilim hatları yakınında yapılacak inşaatlar için özel izin gerekiyor.
6- İnşaat boşlukları kapatılmamıştı: AVM inşaatı içinde yer alan ve öncelikle kapalı olması gereken boşlukların açık durumda olduğu tespit edildi. Boşluklar işçilerin düşmesi durumunda yaralanma ve ölüme yol açacak durumdaydı.
7- İskeleler yeterli güçte değildi: AVM inşaatı için kullanılan iskelelerin büyük çoğunluğunun standartlara uygun olmadığı ve güçsüz olduğu tespit edildi.
8- İskelelerde düşme tehlikesi var: İnşaat sürecinde işçilerin üzerinde güvenle çalışması gereken iskelelerde düşme tehlikesini giderecek unsurların olmadığı belirlendi.
9- İskele dikmeleri uygunsuz: AVM inşaatındaki iskeleler adeta ölüme davetiye çıkarırken, iskelelerin dikme yerlerinin de güçsüz olduğu ve ayrıca bu yerlerin inşaat binasına bağlanarak sabitlenmediği tespit edildi.
10- Emniyet kemeri yok: İşçilerin inşaatta çalışırken kullanmalarının zorunlu olduğu emniyet kemerlerinin yetersiz olduğu tespit edilirken, uygulama konusunda da işverenin ihmalleri olduğu belirlendi.