• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İzmir Büyükşehir önünde oturma eylemi başlıyor

Savranoğlu işçilerinin yeni ismi Rodeo Deri olan fabrikaya karşı mücadelesi sürüyor. İşçileri sendikalı olduktan sonra işten atan patron Mehmet Savranoğlu, fabrikanın ismini değiştirerek yeni işe aldığı işçilerle üretimi sürdürürken, işçiler ve Deri-İş ise buradaki fabrikanın yasalara aykırı çalıştığını iddia ederek çevre ve hukuk mücadelesi veriyor.

18.04.2012

Çevre kirliliğine neden olan fabrikayla ilgili şikayetlerini Menemen Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve diğer yetkili kurumlara iletmelerine rağmen sonuç alamayan işçiler, Deri-İş öncülüğünde 6 aydan fazla zamandır kendilerine cevap vermeyen ve sorunun üzerine gitmediğini düşündükleri İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi başlatacaklarını duyurdu.

GİRİŞİMLERİMİZ YANITSIZ KALDI

Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz bu kararı almadan önce pek çok girişim yaptıklarını ancak her seferinde kendilerine bir cevap verilmediğini belirterek, “Herkes için adalet isteyen bir belediyeden ve partiden bizler de adalet istiyoruz. Bu fabrikanın ve patronun ayrıcalığı nedir merak ediyoruz. İzmir milletvekilleri, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da dâhil olmak üzere konu hakkında geniş bir kesimi bilgilendirmemize rağmen bizlere neden burada hukuksuzluğun sürdüğüne dair bir açıklama yapılmadı. Bizler bir cevap alabilmek için böyle bir yolu seçtik” diye konuştu.

GÖREVLERİNİ YAPMIYOR

Öte yandan Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl’e Savranoğlu Fabrikasının yarattığı kirliliği ve işçilerin mücadelesini sorduk. Karagöl, daha önce yapılmak istenen çöp fabrikasına karşı ve şu anki termik santral mücadelelerinde işçilerin ve sendikanın desteği için teşekkür etti. “Çevre koruma ile ilgili il ve ilçelerde çevre ve sağlık teşkilatları, belediyelerde müdürlükler varken, bu tür sorunların peşinde onların koşup denetlemesi gerekirken, bunu yapmadıkları için, sendika, oda gibi sivil toplum örgütleri bu sorunların peşinde koşmak zorunda kalıyor” diyen Karagöl, Türkiye’de doğruların menfaat veya siyasi ihtiyaçlara göre belirlendiğini dile getirdi. Karagöl, “Doğrular siyasi ihtiyaca veya herhangi bir güce göre eğilip bükülmemeli ve gerçek bir şekilde ortaya konulmalı. Biz işçi arkadaşlar için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

İŞÇİLERE KARŞI BOYNUMUZ BÜKÜK

Ege Üniversitesi Zirai Araştırma Enstitüsü’nün ilçelerinde bulunduğuna dikkat çeken Karagöl, ayrıca UTAEM (Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi), İl Sağlık Müdürlüğü ve eğer kabul ederse Menemen Belediyesi’nin de katılacağı bir araştırma komisyonu kurabileceklerini, fabrikanın çevre ve tarımsal üretime etkilerini araştırıp bir rapor oluşturabileceklerini belirtti. Böyle bir çalışmayı çöp fabrikası kurulmak istendiğinde yaptıklarını belirten Karagöl, “Kaymakamlığa raporumuzu sunmuştuk. Etkili bir çalışma olmuştu” dedi.  Savranoğlu deri işçilerinin haklı eylemlerini desteklediklerini ifade eden Karagöl, “Onların yanına uğrayamadığımız için onlara karşı boynumuz biraz bükük. Malum tarım sektörü, her gün arazide oluyoruz ve bir düzenimiz yok” dedi.

Kaynak: Evrensel