Bursa’da Bosch işçilerine yönelik saldırıyı protesto eden DİSK Genel Başkanı, şirketin kurucusu Robert Bosch ‘un kemiklerinin sızladığını söyledi. 1890’ların Almanyası Robert Bosch’un uygulamalarına bakınca DİSK Genel Başkanı pek de haksız sayılmaz.
DİSK üyeleri, Bursa’da Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçen metal işçilerine yönelik saldırıyı protesto etti. İTÜ Ayazağa metrosunun Maslak çıkışı önünde bir araya gelen DİSK’li işçilere, genel başkan Erol Ekici ile yönetim kurulu üyeleri destek verdi. DİSK üyeleri buradan sloganlarla Atatürk Sanayi Sitesi girişinde bulunan Bosch genel müdürlüğü önüne geldi.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 6 bin Bosch işçisinin Bursa’da, “30 yıldır esaret altında yaşadıkları sendikal düzeni değiştirmek için adım attıklarını” ifade ederek, Bursa gib ibir çok ilde işçilerin sendika değiştirmeye devam ettiklerini belirtti.
İşçilerin bu yöneliminin metal patronları örgütü MESS’i rahatsız ettiğini söyleyen Ekici, şöyle devam etti: “Türk Metal’in çabaları Bosch işçilerini vazgeçirmeye yetmeyince devreye Bosch işverini girdi. O güne kadar tarafsız olduğunu açıklayan, Bosch işçilerinin sendika seçma hakkına saygılı olacağını söyleyen Bosch işvereni 11 Nisan’dan itibaren işe doğrudan müdahale etmeye başladı.”
İşverenin “sendikal değişimi desteklediğimiz söylenemez” diyerek tavrını ortaya koyduğının ifade eden DİSK Genel Başkanı, işçilerin 16 Nisan günü yapılan basın açıklamasına saldırıya uğradıklarını hatırlatt. Ekici, “basın açıklamasına saldırarak en büyük hatalarını yaptılar" diye belirtti.
ROBERT BOSCH’UN KEMİKLERİ SIZLIYOR
Bosch işvereninin Avrupa İş Konseyi, IG Metal Sendikası’na verdiği “tarafsızlık” sözünü tutmayarak güvenilirliğini ayaklar altına aldığını kaydeden Ekici, Bosch işverenine, şirketin kurucusu Robert Bosch’un şu meşhur sözünü hatrılattı: “Mevcut Bosch yönetimi, şirketin kurucusu Robert Bosch’un kemiklerini sızlatmıştır. Robert Bosch’un sözü herkes tarafından bilinmektedir: ‘İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.’”
Ekici, Bosch işverenine bir atasözüyle de seslendi: “Güneş çarığı, çarık ayağı sıkar. DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası da seni sıkar. İşçilerin Birleşik Metal-İş’e geçmesiner saygı duymandan başka bir seçeneğinin olmadığını bilesin.”
KEMİKLERİ NEDEN SIZLIYOR?
“İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim”sözünün sahibi Robert Bosch motorlu araçlar için elektrik donanımı üreten dünya çapında başta gelen firmasını küçük bir tesisatçı dükkanından başlayarak kurdu. 20. yüzyılın başında hemen hemen her otomobile takılan manyetoyu geliştirerek dünya çapında ünlendi. Elde ettiği başarılar yüzünden tesisatçı firmasının kapasitesini gözünde büyüttü. 20. yüzyıla girdikten birkaç ay sonra 45 kişi çalıştıran Bosch, Stuttgart'a taşındı.
Bu dönemde "Kızıl Bosch" olarak nitelemeleriyle karşılaşan Robert Bosch, Almanya genelinde ancak 1918'de kabul edilen 8 saatlik iş gününü 1906'da uyguladı.
Diğer işletmelerde haftada altı tam gün çalışılırken, 1910'da fabrikasında çalışanlara Cumartesileri öğleden sonra izin verdi.
Şirketi 1913'te 7 haftalık bir işçi mücadelesine sahne olunca, Bosch işverenler birliğine katılma kararı aldı. O tarihe kadar bu örgüte üye olmayı reddetmişti.
Yine 1927'de çalışanlara şirkette uzun yıllar çalıştıktan sonra, emekliliklerinde parasal destek sağlayan Bosch Yardımı adı altında bir kuruluş da hayata geçirildi.