Havacılık hizmetlerinde çalışanlara yönelik grev yasağına tepkiler ve THY’de işten atılan işçilerle dayanışma eylemleri sürüyor.
İş bıraktıkları gerekçesiyle işten atılan Hava-İş Sendikasına üye işçiler işe geri dönmek için hava limanı önünde eylemlerine devam ediyor. Yurt genelinde ise sendikalar yaptıkları eylemlerle grev yasağının sadece Hava-İş Sendikası’na değil tüm emek hareketine yapılan bir saldırı olduğunu belirterek yasağa karşı mücadele çağrısı yapıyor. Grev yasağını gazetemize değerlendiren sendikacılar, Türk-İş yönetiminin sessizliğini bozarak yasağa karşı somut eylem kararları almaya çağırdı.
TÜRK-İŞ ÖNDERLİK ETMELİ
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, havacılık hizmetlerindeki grev yasağının diğer iş kollarına da yayılacağını belirterek, “Süreç, sendikal hak ve özgürlüklerin daha da kısıtlanacağı, sendikasızlaştırma anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Sendikal Güç Birliği Platformu olarak her türlü dayanışmayı göstereceklerini belirten Öztaşkın “Ama asıl olarak , Türk-İş’in, hem grev yasağına karşı çıkması hem de çalışanların işten atılmasını engellemek için daha aktif rol oynaması gerekiyor. Dolayısıyla Türk-İş, sadece kendine bağlı sendikalara değil, bütün sendikalara, emek örgütlerine çağrı yaparak Türkiye’de işçilerle ve emekçilerle bir dayanışmanın sağlanması için önderlik etmelidir” dedi.
TÜRK-İŞ ARTIK TATİLİ BİTİRMELİ
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenlerinin direnişteki işçilerle her türlü dayanışmayı gösterdiğini ve göstereceğini söyledi. Türk-İş yönetimini eleştiren Türkel, “Türk-İş’e de mücadele çağrısı yapıyoruz ama Türk-İş herhalde bu aralar izinde. Türk-İş yönetiminin nerede olduğu belli değil. Eğer tatillerini bitirirlerse, bulabilirsek mücadele çağrısı yapacağız” dedi.
Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da, Türk-İş’in üzerinde büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Türk-İş üst yönetimi bu saldırılara karşı bir mücadele çağrısı yaparsa biz de her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
‘SESSİZ KALMAK İHANETTİR’
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, grev yasağının sadece Hava-İş’e değil bütün sendikalara yapılan bir saldırı olduğunun kavranması gerektiğini söyledi. Doğan, “Türk-İş’in buna sessiz kalması kendine muhalif sendikaları hedef göstermesi anlamına gelir. Bu yasak kabul edilirse bu saldırı sadece Hava-İş’le sınırı kalmayacaktır. Bu nedenle tüm emek örgütleri bu karara karşı tepki göstermeli” dedi. Petrol-İş Aliağa Şubesi ve İzmir’deki sendikalar olarak yasak kararına karşı neler yapacaklarını konuşacakları bilgisini veren Doğan, “Bu yasağa sessiz kalmak ancak ihanetle eşdeğer tutulabilir. Türk-İş yönetimi bu grev yasağına sessiz kalırsa tüm emekçiler tarafından bir kez daha sorgulanacaktır” dişe konuştu.
TEKSİF Sendikası Lüleburgaz İrtibat Bürosu da, yaptığı açıklamayla hava hizmetlerindeki grev yasağını kınadı.(İstanbul/EVRENSEL)
AYÇİN: TÜRK-İŞ YÖNETİMİ ÇEKİLSİN
Atilay Ayçin (Hava-İş Genel Başkanı): 12 Eylül referandumunda ‘grev haktır, dokunulamaz’ dendi ama ondan sonraki süreçte AKP’nin çalışma yaşamındaki uygulamaları daha da geriledi. Bırakın yeni hakları vermeyi bizim üzerimizden tüm çalışanlara yönelik bir saldırı yapılıyor. Havacılık iş koluna saldırarak oluşan tepkiyi görmeye çalışıyorlar. Hükümet oluşacak tepkiye göre emekten yana kitle örgütlerinin desteğine göre bir yol haritası çizecek.
Türk-İş’ten hiçbir şey beklemiyorum. Hiçbir çağrı da yapmıyorum. Toplu sözleşmelerde, özelleştirmelerde, hükümetin saldırılarının karşısında Türk-İş’in dik durmaması var. O nedenle Türk-İş’ten bir şey istemiyorum. Türk-İş yönetiminin bu saldırıların oluşmasında katkıları vardır. Biz yeni haklar almanın peşindeyken bizim elimizden haklarımız alınıyor ve Türk-İş yönetimi buna tepki vermiyor. Türk-İş yönetimi, tarihe geçmek istiyorsa bir tek iyilik yapabilir; kenara çekilir. Bu işin başına bütün sınıfa dönük, merkezi bir muhalefet oluşturacak anlayış gelir.
HAVA-İŞ ANAYASA MAHKEMESİNE GİDİYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün havacılık sektörüne grev yasağı getiren yasayı onaylaması üzerine Hava-İş Sendikası yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Anayasa Mahkemesi sürecinin başladığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’ne başvurmanın şartları olduğunu kaydeden Ayçin, “Daha önce CHP ile durum değerlendirmesi yaptığımızda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’ne götürmek boynumuzun borcu’ demişti. Bizimle koordineli yapılacak hazırlıklar sonucunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurucağız. Aksi bir karar çıkarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceğiz.” diye konuştu.
SUAVİ’DEN SANATÇILARA ÇAĞRI
Sanatçı Suavi de THY emekçilerinin yanına gelerek destek verdi. İşçilerin elinden en temel hakkı olan grev hakkının jet yasayla ellerinden alındığını aktaran Suavi, “Buna demokrasi denilemez. Oturmuş kadroları bu kadar tasfiye etmek grev haklarını elinden almak üzerinden ileri demokrasi cümlesi kurmak Türkiye ve herkesle dalga geçmektir. Bu havalimanlarından sezon gereği onlarca sanatçı gelip gidiyor. Bu konuda duyarlı onlardan duyarlı davranıp 3-5 saatini buraya vermelerin istiyorum.” şeklinde konuştu.