BÖYLESİ, yalnız bizde değil, herhalde bütün hukuk tarihinde görülmemiştir. Yalnız olayın kendisi değil, koskoca bir toplumun tepkisiz kalması, kimsenin “Bu kadar da olmaz” demeyişi ve hiç ses çıkarmayıp yaşananların sineye çekilişi. İki ay geçti, hâlâ tepki yok.
Olay şu: Nisan ayında Meclis’te bir “torba yasa” görüşülürken, birbirinden farklı bir yığın konuyu düzenleyen maddeler dizisine son dakikada eklenen bir ibareyle, özelleştirme ihaleleri konusunda yargının verdiği kararların yok sayılması ve onların yerine ne yapılacağının Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılması sağlanmış oldu.
Düşünün ki, anayasasında “Yargı kararları yalnız yürütmeyi değil, yasamayı da bağlar” denen bir ülkede bir yasa çıkarılıyor ve yasama organı “yargı bizi bağlamaz ve ne yapılacaksa onu Bakanlar Kurulu kararlaştırır” diyor. Demek ki, sadece yargı hükmünün yerine getirilmemesi değil, üstüne üstlük yargı hiçe sayılıp konunun iktidardaki politikacılarca noktalanacağı ilan edilmiş oluyor.
Hem de kimlerce? Seçildikten sonra anayasaya bağlılık yemini etmiş olan milletvekillerince. Göz göre göre ve bile bile.
Bir sistem kendini bu derece inkâr edebilir mi?
Hele, konu milyarlarca liralık ihalelere, kamu parasıyla yapılmış koca fabrikaların satılışına, yüzlerce işçinin işinden oluşuna, binlerce insanın ekmeksiz kalışına ilişkin ise.
İsterseniz, satılan, ama satış sakat, yanlış, kusurlu, yasalara aykırı olduğu için aleyhine dava açılan; dava mahkemelerce haklı bulunup satılanın kamuya geri verilmesi gereken; ama Özelleştirme İdaresi geri almadığı ya da alamadığı için kapanın elinde kalan; stokları, lojmanları satılan yahut işletilmeye devam edildiği için ürün gelirleri kamu kasası yerine alanın cebine giden kuruluşları şöyle bir sayalım: Cengiz İnşaat’a satılan Seydişehir Alüminyum Fabrikası ve onunla birlikte devredilen baraj santralı; Koç-Shell ortaklığına giden Tüpraş; Bayraklar’a devredilen SEKA Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları; Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Çeşme Limanı.
Yeni hüküm sayesinde, Bakanlar Kurulu da devir ve teslim işlemleri tamamlanan bazı özelleştirme işlemleri hakkındaki yargı kararlarının uygulanmasında ortaya çıkan “fiili imkânsızlık” nedeniyle geriye ve ileriye yönelik herhangi bir işlem yapılmamasına karar verdiğine göre, artık bir bardak soğuk suyunuzu içebilirsini