• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Sol Açık' Metin Kurt uğurlandı

Türkiye futbol tarihindeki ilk grevin önderi, futbolun 'sol'u ve Devrimci Spor Emekçileri Sendikası kurucusu Metin Kurt, dostları ve yoldaşları tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

27.08.2012

'Biz futbolu borsada değil arsada severiz ' diyen futbolun 'sol açık' ı Metin Kurt, son yolculuğuna uğurlandı. Kurt için ilk tören, kurucusu olduğu Spor Emek-Sen ve TKP tarafından, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen törende Spor Emek-Sen adına konuşan Yavuz Karamahmutoğlu, Metin Kurt'un yaşamı boyunca emeğin örgütlenmesi için mücadele ettiğini söyledi. Kurt'un sporcuların örgütlenmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Karamahmutoğlu, Metin Kurt'un söylediği gibi "atılan her golün emekçilerin kalesine girmemesi"için mücadele edeceklerini dile getirdi.

"OMUZ OMUZA BELGESELİ KISA SÜREDE BİTECEK"

Tekyumruk taraftar grubu adına yapılan konuşmada ise Kurt'un mücadelesinin Tekyumruk'un mücadelesinde yaşayacağı sözü verildi.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bünyesinde çalışmaları süren ve Metin Kurt'un yaşamını anlatan "Omuz omuza" adlı belgeselin yapımını sürdüren yönetmen Çağrı Kınıkoğlu, onu anlatan belgeselin çekimini en kısa sürede sonlandıracaklarını söylerken, Metin Kurt'a seslenerek, "Aşk olsun Metin abi" dedi.

Kınıkoğlu'nun ardından Metin Kurt'un ailesi adına yeğeni Umay Çelik söz alarak, "Metin Kurt gibi yalnızız diye bir söz var ama biz onsuz yalnız kaldık" dedi.

"Metin Kurt yalnızlığı" adlı parçayı son albümlerine koyan Kesmeşeker müzik grubu adına törene katılan ve bir konuşma yapan Cenk Taner, uğruna mücadele ettiği şeyler için yalnız kalmayı göze alan Metin Kurt'un bayrağını taşımayı sürdüreceklerini dile getirdi.

"METİN'E SÖZÜMÜZ DEVRİM OLACAK"

Son olarak söz alan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın ise, Kurt için hazırlanan belgeselde, onu mücadeleye ve kavgaya davet eden şiir olduğu belirtilen Nâzım Hikmet 'in "Davet" adlı şiiri seslendirerek, dostu Metin Kurt'u selamladı.

ATAŞEHİR'DE METİN'İ YAŞAMI BOYUNCA YALNIZ BIRAKANLAR VARDI

Ataşehir Mimar Sinan Camiindeki törende  ise Metin Kurt'u yaşamı boyunca yalnız bırakan Galatasaray Kulübü başkanları konuştu.

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk  burada yaptığı konuşmada, Metin Kurt'un idealleri uğruna, fikirleri uğruna prensipleri içinde yaşamış, son derece önemli bir şahsiyet olduğunu kaydederek, "Bu tür prensipleri içinde yaşayan, iyi insan, düzgün insan olmaya öncelik verilen hayatlara son derece büyük saygı duyuyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Ailesine ve camiamıza da Allah sabır versin" ifadelerini kullandı.

Galatasaray Sportif A.Ş. Genel Müdürü Lutfi Arıboğan ise Galatasaray ve Türk futbolunun gerçek bir efsanesini yitirdiğini dile getirerek, "Metin Kurt bizim neslimizin çocukluk yıldızı, büyük bir futbolcuydu. Önemli bir kişilikti. Genç yaşta kaybettik. Camia olarak da çok üzgünüz. Allah rahmet eylesin. Ailesine sabır diliyorum" diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün iç saha maçları öncesinde düzenlenen, ''Galatasaray efsanelerini anıyor'' organizasyonu için Metin Kurt'un da aranmayı beklediği şeklindeki bir soru üzerine Arıboğan, ''Bir kasıt ve kötü niyet olduğunu düşünmüyorum. Geçen seneden bu yana kulübümüz efsanelerini anıyor. Çok özel bir sistematiği olduğunu düşünmüyorum. Şahsi bir problem olmadığını düşünüyorum. Keşke ömrü olsaydı onu da çağırsaydık. İyi niyet çerçevesinde bakmak gerekir'' şeklinde konuştu.

'ÇİZGİ METİN ONURUMUZDUR'

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nden, "Metin'e sözümüz devrim olacak", "Çizgi Metin onurumuzdur" sloganlarıyla uğurlanan Metin Kurt, Ataşehir Mimar Sinan Cami'nde kılınan cenaze namazının ardından, Hekimbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

SOL AÇIK METİN

1970-73 yıllarında üst üste üç kez şampiyonluk yaşayan Galatasaray'ın en iyilerinden Metin Kurt, milli futbol karşılaşmalarının günümüzdeki sıklığından uzak 70'li yıllarda, altı yıl aralıksız 26'sı A, 9'u Ümit ve 2'si de A Genç Milli Takım olmak üzere 37 kez milli formayı giydi.

Kurt'un futbol oynadığı dönemde, futbolcuların haklarını almak ve korumak için dile getirdiği "sendika" ve "sosyalist" sözcükleri tehlikeli bulundu. Futbolcu arkadaşlarını greve götürdüğü gerekçesiyle hakları gasp edilerek Galatasaray'dan uzaklaştırıldı. Kayserispor'a adeta sürülen Kurt, tüm futbol dünyası tarafından aforoz edildi. Bütün suçu, Avrupalı futbolcuların bugün kullandığı hakları bundan 30 yıl önce dile getirmesiydi.

15 Mart 1948 doğumlu Metin Kurt, futbolu bırakmasının ardından aralarında Eyüpspor ve Dikilitaş kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırmıştı.

"Tabanı olmayan spor 'emek batakhanesidir'. Bizler futbolu bir oyun olduğu için sever ve oynardık. Artık futbol, para, son model arabalar ve güzel mankenler için oynanıyor" diyen Kurt, "Futbolu oyun olarak severiz ancak bugün kullanılış şekliyle sevmemiz kendi kalemize gol atmak anlamındadır. Devrimciler hiçbir zaman spora karşı olmadı. Sporun içinde her zaman yer aldılar ama her zaman yanlış tarafta yer aldılar" sözleriyle de sol kamuoyunun sporla ilişkilenişine serzenişte bulunuyordu.

Kaynak: www.emekdunyasi.net