HİNDİSTAN'da hükümetin geçen hafta açıkladığı ekonomik "reformlara" karşı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor. Söz konusu reformlar çerçevesinde perakende piyasasının küresel boyutta faaliyet gösteren süpermarket zincirlerine açılması da öngörülüyor.
Muhalefet partilerinin ve işçi sendikalarının de yer aldığı greve yaklaşık 50 milyon kişi katıldı. İktidardaki koalisyonun önemli ortaklarından biri, planları protesto etmek amacıyla hükümetten çekildi; ancak gözlemciler, koalisyonun parlamentodaki çoğunluğunun hemen tehlikeye girmeyeceğini belirtiyor.
Hindistan'daki küçük işletmeler ve ticari birlikler, büyük yabancı süpermarket zincirlerinin perakende piyasasına girmesine izin verilmesine karşı çıkıyor. Ayrıca mazot ve tüp gaz fiyatlarının artırılmasına da karşı çıkılıyor. Kongre Partisinin önderliğindeki koalisyon ise ülkenin yavaşlayan ekonomisini canlandırmak için reformların şart olduğunu savunuyor. Ana muhalefet partisi olan Bharatiya Janata Partisi (BJP) ve müttefikleriyle, komünist partilerin çağrısı üzerine başlatılan grev kapsamında, birçok kentte okullar ve işyerleri kapalı kaldı, kamu ulaşımı da durdu.
Hükümetin planlarına karşı çıkan işçilerin Uttar Pradeş ve Bihar eyaletlerinde demiryollarına barikat kurdukları bildirildi. Ülkenin doğusundaki Kalküta kentinde işyerlerinin hemen hemen tümünün kapalı olduğu, kamu ulaşımının da aksadığı belirtildi.
BJP yönetimi altında olan güneydeki Karnataka eyaletinde de grev çağrısına uyulduğu; okul, otel ve ticari işletmelerin kapalı kaldığı, yollarda hiç otobüs görülmediği bildirildi. IBM ve Microsoft gibi bilişim tekellerinin yer aldığı eyalet başkenti Bangalore'da da işler tamamen durdu.