Yunanistan'da bugün (26 Eylül Çarşamba) için ilan edilen genel grev başladı. Kamu ve özel sektörü çalışanlarının katıldığı grev 24 saat boyunca devam edecek.
Yunanistan'da troykanın isteğiyle kamu harcamalarında yapılacak 11 milyar 500 milyon Euro'luk kesinti paketi ve sert kemer sıkma önlemlerine karşı kamu ve özel sektör çalışanlarının 24 saatlik grevi başladı.
YENİ HÜKÜMET DÖNEMİNDE İLK GENEL GREV
Muhafazar başbakanın iktidara geldiği Haziran ayından bu yana ilk yapılan grevin çağrıcısı, ülkenin en güçlü iki sendikası.
HAYAT DURDU
Ülke çapında düzenlenen genel greve doktorlardan, hava trafik kontrol memurlarına kadar birçok farklı meslek gruplarından katılım olduğu ilk gelen haberler arasında.
Hava limanlarında uçakların havalanmadığı kaydedilirken, kamu kuruluşlarının kapısının açılmadığı ve toplu taşımanın da durduğu belirtiliyor. Hastanelerin sadece acil servisleri hizmet verirken, küçük esnafın da kepenk kapattığı kaydediliyor.
Grev çağrısı yapanlardan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) lideri Costas Tsikrikas, "Yeni kesintiler kabul edilemez, adil değil ve krizi daha da derinleştiriyor. Kazanana kadar savaşmaya karar verdik. Tüm işçileri troykanın dayattığı politikalara karşı savaşmak için bize katılmaya çağırıyoruz. Bu grev, savaşımızda sadece bir başlangıç" dedi.
'BU SADECE BAŞLANGIÇ'
Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ise yaptığı açıklamada Yunan halkını sokağa davet etti ve isyanı büyütme çağrısında bulundu.
Grev dolayısıyla yapılacak eylemleri engellemek için Atina'da güvenliği sağlamak için binlerce polis görevlendirildi.
Yunanistan, 130 milyar Euro'luk ikinci kurtarma paketinin 31 milyar Euro'luk dilimini alabilmek için dayatmaları yerine getirmeye çalışıyor. Kesintiler, Yunanistan'ın iflasa sürüklenmesinin önüne geçecek kurtarma fonlarından faydalanabilmesi için ön şart olarak belirlenmişti.
HÜKÜMET YENİ SALDIRILARA HAZIRLANIYOR
Muhafazakar Başbakan Antonis Samaras ise emekli maaşlarının düşürülmesini ve emeklilik yaşının da 67'ye çıkarılmasını öneriyor.
HALKIN YÜZDE 90'I YÜKÜN YOKSULLAR ÜZERİNE BİNDİRİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Fakat, ülkenin üçte ikisinin yoksulluk sınırına yaklaştığı ve işsizlik oranlarının tırmandığı ülkede halk kesintilere karşı çıkıyor. MRB araştırma şirketinin geçen hafta yaptığı ankete göre, Yunanlıların yüzde 90'ı planlanan kesintilerin adil olmadığı ve yükün yoksul kesimin üzerine bindirildiği görüşünde.
Yunanistan'a, 2010'un Mayıs ayında 110 milyar Euro, geçen yıl Ekim ayında ise 130 milyar Euro "kurtarma kredisi" verilmişti.