• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

9 MİLYON KİŞİ SENDİKA HAKKINI YİTİRDİ

SGK’ye kayıtlı 12 milyon çalışandan 9 milyonu sendika hakkını kaybetti

12 milyon işçiden 6 milyonu, 30'dan az işçi çalıştıran şirketlerde çalışıyor gösterildiğinden sendikalı olmaları durumunda işten atılacak.

21.10.2012

SENDİKALAR ve Toplu İş Sözleşme Kanunu"yla birlikte özel sektörde SGK'ye kayıtlı bulunan 12 milyon 90 bin 54 işçiden, 6 milyonu 30'dan az işçi çalıştıran şirketlerde çalışıyor gösterildiğinden sendikalı olmaları durumunda işten atılacak. Yasanın 6 yıl içinde yüzde 3 sendikal baraj öngörmesi nedeniyle de 8 sektörde, toplam 3 milyon 250 bin işçi toplusözleşme hakkında sahip sendika bulamayacak.

TÜRKİYE'de İş Yasası'na tabi 1.4 milyon işyeri bulunuyor. Bunların yüzde 95'i 30'un altında işçi çalıştırıyor. Bu değişildik on yıllardır uygulanan sendikal tazminat haklanın ortadan kaldırılması demek. Bu değişildik Anayasa'nın 51. Maddesinde yer alan sendikalaşma haklanın ihlali ve sendikal ayrımcılığın yaptırmışız kalması demek. Bu değişildik anayasanın eşitlik ilkesinin berhava olması demek.

SGK'ye kayıtlı 12 milyon çalışandan 9 milyonu sendika hakkını kaybetti DİSK Genel Başkanı Ekici, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nın, 12 milyon kayıtlı işçiden ancak 2 milyon 700 binine, sendikal haklardan faydalanma imkanı verdiğini ifade etti.

Toplu İş İlişkileri" adıyla karşımıza çıkartılan, sonradan adı "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"na dönüşen yasa tasarısı Meclis gündemine geldikten sonra Meclis Genel Kurulu patronlar için elini çabuk tuttu . Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"yla birlikte özel sektörde SGK'ye kayıtlı bulunan 12 milyon 90 bin 54 işçiden, 6 milyonu, 30'dan az işçi çalıştıran şirketlerde çalışıyor gösterildiğinden sendikalı olmaları durumunda işten atılacak.

Yasanın aşamalı olarak yüzde 3 sendikal baraj öngörmesi nedeniyle de 8 sektörde, toplam 3 milyon 250 bin işçi toplusözleşme hakkında sahip sendika bulamayacak. Dün Meclis önünde eylem yapan DİSK de bu duruma dikkat çekti. Dün yasa Meclis'te görüşülmeye devam ederken DİSK, üyeleri yine TBMM Dikmen Kapısı önünde bir araya geldi. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici burada yaptığı açıklamada, kararlı bir şekilde mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. Ekici, "İşveren örgütlerinin hükümetle kol kola girmesi, AKP milletvekillerinin işçi sınıfına karşı fazla mesai yaparak canla başla çalışmaları ve işçilerin bir kilometre bile yanma yaklaştmlmamaları sonucunda Meclis'ten madde madde geçiyor" dedi.

Ekici, "Siyasi iktidarın ve işveren örgütlerinin "sosyal diyalogdan", "üçlü görüşmeler"den ve "sosyal tarafların mutabakatTndan anladıkları şey sermayenin çıkarları için Anayasal eşitlik ilkelerinin ve işçi sınıfının kazanılmış bütün haklarının bir gecede ayaklar altına alınmasıdır" şeklinde konuştu.

MECLİS'TE SERMAYENİN DURDUGU OTUYOR

TBMM'nin TOBB ve TUSKON gibi sermaye örgütlerinin baskısı doğrultusunda karar verdiğini söyleyen Ekici, "6 milyon işçi, 30 ve altı işçi çalıştıran iş yerlerinde bulunuyor. Bunların sendikal güvencesi kaldırıldı. 30 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde ise toplu sözleşme yapacak sendika kalmıyor. Buna göre 12 milyon kayıtlı işçinin ancak 2 milyon 700 bini sendikal haklardan faydalanabilecek, karşı karşıya kaldığımız trajedi budur" ifadelerini kullandı. Yapılan bu değişiklikleri değerlendiren Ekici, şunları söyledi: "bir sosyal sınıfın başka bir sosyal sınıf üzerindeki hakimiyetini tesis etmektir ve Anayasal bir suçtur! Ve bu bir hukuk cinayetidir! Sermayeyle kolkola giren TBMM Anayasa'yı ihlal etmiştir."

ÇELİK, BU VAHİM TABLOYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Dün yazarımız Aziz Çelik de yazısında, "Türkiye'de İş Yasasına tabi 1.4 milyon işyeri bulunuyor. Bunların yüzde 95'i 30'un altında işçi çalıştırıyor. Böylece işyerlerinin yüzde 95'inde sendikal örgütlenmenin hiç bir güvencesi kalmadı" diyerek Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun yarattığı vahim tabloya dikkat çekmişti. Yazarımız Aziz Çelik, "Bu değişiklik on yıllardır uygulanan sendikal tazminat haklanın ortadan kaldırılması demek. Bu değişiklik Anayasanın 51. Maddesinde yer alan sendikalaşma hakkının ihlali ve sendikal ayrımcılığın yaptırmışız kalması demek. Bu değişiklik anayasanın eşitlik ilkesinin berhava olması demek"demişti.

Kaynak: BURCU CANSU / BİRGÜN GAZETESİ