Yeni ILO Küresel Ücret Raporu, gayrisafi ülke içi hasıladan sermayenin aldığı pay daha da artarken, işçilerin ücret olarak aldığı payın çok büyük ölçüde düştüğünü gösteriyor.
ILO'nun 7 Aralık'ta yayımlanan yeni küresel ücret raporu, işçilerin yaratılmasına katkıda bulundukları zenginlikten aldıkları pay konusunda ürkütücü bir tablo çiziyor. Ekonomik kriz döneminde küresel düzeyde gerçek ücretlerdeki ortalama artış, bazı bölgeler dışında, kriz öncesi düzeylerin altında kalmış.
1999 ile 2011 arasındaki dönemde gelişmiş ekonomilerde ortalama emek üretkenliği ortalama ücretlerin iki katından fazla arttı. ILO ücretlerin payındaki bu düşüşe teknolojik ilerleme, ticaretin küreselleşmesi, finansal küreselleşme ve finans piyasalarının genişlemesi gibi çeşitli faktörlerin yol açtığını belirtiyor.
Toplu pazarlık oranında düşüş
Sendikalaşmaya yönelik saldırıların sendikalı işçi oranında ve toplu pazarlık gücünde düşüşe yol açması da bu bağlamda önemli bir etkiye sahip.
Sonuç ise gelir eşitsizliğinin artması ve ekonomik canlanma ve büyüme için gerekli toplam talepin düşmesi.
Rapor emek üretkenliği ile ücret artışları arasında bağlantı kuracak bir yeniden düzenlemeyi gerekli görüyor ve kıyasıya rekabetten kaynaklanan ücret kısıntılarına karşı uyarıda bulunuyor. Bu bağlamda asgari ücretin güçlendirilmesi ve toplu pazarlığın desteklenmesi de gerekiyor.