• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikal Güç Birliği'nden açıklama

TÜRK-İŞ´TE ÇÖZÜM: YENİ ANLAYIŞ

Sendikal Güç Birliği Platformu Türk-İş camiasına seslenerek, yeni bir Türk-İş yaratmak için birlik olma çağrısı yaptı.

19.12.2012

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'na ilişkin Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun gizli protokol imzalanmasının ortaya çıkmasından bu yana konfederasyonda sular durulmadı. Türk-İş yönetimini oluşturan Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın başını çektiği son genel kurulda Kumlu'yu destekleyen 20 sendika Kumlu'nun istifasını istedi.

Yüzü işçi sınıfına dönük bir Türk-İş isteyen, Türk-İş içindeki 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu da duruma sessiz kalmadı. SGBP Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk imzasıyla yayınlanan yazılı basın açıklamasında, "Türk-İş'teki kriz yeni değil. Çözüm yeni bir anlayıştır"denildi.

'SORUN KUMLU'YLA SINIRLI DEĞİL'
Açıklamada, "Türk-İş yönetimi içinde süren tartışmaları yakından ve dikkatle takip ediyoruz. İşçilerin iradesinden ve sınıfın dinamizminden iyice uzaklaşmış, derin bir yabancılaşma sürecine girmiş olan konfederasyonumuzun getirildiği durumu üzüntüyle karşılıyoruz. Bununla birlikte ortaya çıkan gelişmeleri sürpriz olarak da nitelendirmiyoruz. Daha üzerinden bir yıl bile geçmeden, Türk-İş kongresinde dile getirdiğimiz problemlerin derinleşerek sürdüğünü görmek hiç de şaşırtıcı değil. Kamuoyuna yansıyan "gizli protokol" tartışması gibi vakalar kişiselmiş gibi görünse de biz tablonun altında yatan daha esaslı sorunlar olduğunu düşünüyoruz" şeklinde ifadeler yer aldı.

Açıklamada ayrıca sorunun sadece Mustafa Kumlu'yla sınırlı olmadığı, "Bugünkü sorun konfederasyon genel başkanının kişisel zaafı, etik değerleri çiğnemiş olması gibi görünse de; biz asıl sorunun yıllardır Türk-İş'te ısrarla sürdürülen teslimiyetçi, antidemokratik, sınıfsal bakıştan uzak anlayış olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayış, uzun bir süredir, sermayenin ve siyasi iktidarların, işçi sınıfına yaşattığı art arda hak kayıplarını; suskunlukla, eylemsizlikle ve belirsizlikle karşılamış, böylece sadece genel başkan değil, yönetimin tamamı bu sorumluluğa ortak olmuştur" şeklinde kaydedildi.

Açıklamada son olarak yapılması gereken, "Konfederasyon içindeki farklı sendikal anlayışları kapsayacak, çoğulculuk içinde bütün sendikaları kucaklayacak, güçlü bir temsil kapasitesine sahip yeni bir Türk-İş yönetimi oluşmalıdır. İfade ettiğimiz rahatsızlıkları, bizim dışımızdaki sendikaların büyük bölümünün de paylaştığını, Türk-İş camiasının arayış içinde olduğunu biliyoruz. Hiç kimse konfederasyonun içine düşürüldüğü bu tablodan memnun değil. Bunun için tüm Türk-İş camiasına sesleniyoruz: Şimdi birlik olma zamanıdır, şimdi Türk-İş'i yeniden yaratmanın zamanıdır. Görev bizleri bekliyor!

Sendikal Güç Birliği Platformu Türk-İş'in son genel kurulunda Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ı aday göstermiş, ancak AKP hükümetinin gölgesinin hissedildiği genel kurulda seçimleri Kumlu kazanmıştı. Platform, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Tezkoop-İş, TÜMTİS, TGS'den oluşuyor. Gelişmeler Türk-İş'teki olağanüstü genel kurul beklentisini doğruluyor.

Kriz nasıl ortaya çıktı
TÜRK-İŞ'teki son krizin, 19 Eylül'de TOBB'da Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TOBB, TİSK, Türk-İş ve Hak-İş başkanları ar toplantı ve bu toplantıda üzerinde anlaşıldığı belirtiliyor.

Toplantıda kaleme alınan gizli protokolün Başbakaı runda imzalandığı iddia ediliyor. Toplantıya Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun sendikal tazminatın 30'dan daha fazla olan işyerlerinde kaldırılması (6,5 milyon civarında işçiye sendikalı olma yolu kapandı), işkolu barajının Ocak ayına kadar sıfır olmasını öngören protokole imza attığı iddiası, eylül ayı içinde basına yansıdı.Bunun üzerine daha sonraki günlerde bir yemekte biaraya gelen Türk-İş'in son genel kurulunda Kumlu'ya destek veren 20 sendika, Kumlu'dan desteğini çektiğini açıkladı. Bu sendikalar şunlar: Tarım-İş, Orman-İş, Ağaç-İş, Selüloz-İş,
Türkiye Maden-İş, Genel Maden-İş, Şeker-İş, Teksif, Basisen, Bass, Çimse-İş, Türk Metal, DokGemi-İş.

Kaynak: Birgün Gazetesi