• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Binlerce taşeron karayolu işçisi Ankara'da buluştu

Taşeronlaştırmaya karşı Zonguldak'ta gerçekleşen büyük mitingin ardından bir eylem de Karayolları işçileri tarafından Ankara'da yapıldı. Yargıtay kararına rağmen hakları tanınmayan taşeron yol işçileri, Karayolları Genel Müdürlüğü ve AKP Hükümeti'ni uyardı.

29.01.2013

Türkiye'nin dört bi yanıdan binlerce taşeron karayolu işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, haklarını istedi. Türk-İş'e bağlı Yol-İş Sendikası üyeleri, AKP Hükümeti'ne tepkilerini dile getirirken, Türk-İş yönetimini de eleştirdi.

'İŞÇİ DÜŞMANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN '

"İşçi düşmanı Recep Tayyip Erdoğan", "Genel grev genel direniş" sloganları atan işçiler, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'ya tepki gösterdi.

RAMAZAN AĞAR: SOKAĞA ÇIKMAYA MECBUR KALDIK

Türk-İş Genel Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar'ın konuşması sırasında işçiler sürekli "Kumlu istifa" sloganını attı.
Ağar, yaptığı açıklamada, "Masada konuştuk olmadı. Mahkemede konuştuk olmadı. Yargıtay'da konuştuk yine olmadı" dedi, seslerinin duyulmaması üzerine sokağa çıkmaya mecbur kaldıklarını söyledi.

'İŞÇİ SINIFI VE SENDİKAL HAREKET HİÇ BİR ZAMAN ÇARESİZ DEĞİLDİR'

Ağar, "Eğer yine duymazdan gelirlerse, eğer yine anlamak istemezlerse; Türkiye Yol-İş Sendikası'nın 81 vilayette, yüzlerce inşaatta ve şantiyelerde olduğu unutulmamalıdır. İşçi sınıfı ve sendikal hareket hiçbir zaman çaresiz değildir" dedi.

'6400 İŞÇİ AÇTIĞI DAVALARI KAZANDI'

On binlerce Karayolları çalışanının, tedirgin, mutsuz ve endişe içinde olduğunu söyleyen Ağar, bunun nedeni olarak sendikal hakların engellenmesini gösterdi ve süreci anlattı. Ağar, 2010 yılında taşeron işçilerin, mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanması için başvuru yaptıklarını ancak Genel Müdürlük tarafından kabul edilmediğini, 6400 işçinin açtığı davaları kazandığını, ancak bu karara da itiraz edildiğini söyledi. Ağar, son olarak Yargıtay'ın taşeron işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduğunu karara bağladığını belirtti.

YARGITAY KARARINI 15 AYDIR UYGULAMIYORLAR

Ancak Yargıtay kararının 15 aydır uygulanmadığını ifade eden Ağar, "İşçiler 15 aydır büyük bir sabır ve olgunluk içinde adaletin tecelli etmesini bekliyorlar. Karayollarının geçici işçisi durumunda olan işçilerin örgütlenmesi ve toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları istemi, yasal ve haklı bir taleptir" dedi.

Yargıtay kararı uygulanmadığı gibi, kadrolu işçilerin yaptığı işlerin 2013 yılında ihaleye açıldığını kaydeden Ağar, böylece yaklaşık 10 bin kadrolu işçinin pasif hale geleceğini, onca yılın deneyimi, ustalığının heba edileceğini kaydetti.
Ağar, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Hükümeti hukuka saygılı olmaya çağırdı.

Kaynak: ETHA