• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol sektöründe faaliyet gösteren sendika ve meslek örgütlerinden çağrı:

'TPAO'ya SAHİP ÇIKALIM'

Meclis Genel Kurulu'na gönderilen Türk Petrol Kanunu Tasarısı'yla TPAO'nun özelleştirilmesinin önünün açıldığını bildiren Petrol-İş Sendikası ve meslek odaları başkanları, kamuoyuna 'petrolümüze ve TPAO'ya sahip çıkalım çağrısı yaptı.

RECEP ERÇİN - AYDINLIK GAZETESİ
27.04.2013

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan ve Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş ile Türkiye petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar. Türk Petrol Yasası'nın sakıncalarının kamuoyuna anlatmak amacıyla bir platform oluşturdu. Platformun önceki gece İstanbul'da düzenlediği toplantıda, Türk Petrol Kanun Tasarısı'nda itiraz ettikleri noktaları açıklayan sendika ve meslek örgütü önderleri, basından yeni kanun tasarısı konusunda halkın aydınlatılması için destek istedi.

'Can alıcı konularda görüşlerimiz dikkate alınmadı'

Yurttaşları, Türkiye'nin petrollerine ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) sahip çıkmaya çağıran sendika ve meslek örgütü oda başkanları, yeni yasanın getirdiği olumsuzlukları şöyle anlattı: "Yeniden gündeme getirilen Petrol Kanunu ile ilgili TMMOB'ye bağlı odalar, meslek kuruluşları ve sektörde yetkili sendika olarak Petrol Kanunu Tasarısı'na ilişkin görüşlerimizi, eleştiri ve önerilerimizi Bakanlık ve kamuoyuyla paylaştık.

Türk Petrol Kanunu Tasarısı ile ilgili bazı görüşlerimiz kabul görmesine rağmen, tasarının can alıcı maddelerine ilişkin görüş ve önerilerimiz ise dikkate alınmaksızın, 21 Aralık 2012 tarihinde TBMM'ye gönderilmiştir.

AKP bildiğini okudu

Komisyon toplantılarında ise, tasarının geneli üzerinde önerilerimiz dile getirilerek, hazırlanan değişiklik önergelerimizin sunulması sağlanmış, ancak çoğu maddelerde tarafımıza söz hakkı verilmeyerek, hükümetin katılmadığı önergeler iktidar milletvekillerinin oyları ile reddedilmiştir.

Tasarı ile ilgili uzmanlık alanımıza giren konulardaki önergeler dai haklı bir gerekçe gösterilmeden, tartışılmadan komisyondan alelacele geçirilmiştir.

Bu yasa tasarısında, petrol arama ve üretim süreçlerinde yer alan TMMOB'ye bağlı Petrol, Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları, Türkiye Petrol Jeologları Derneği ve Petrol-İş Sendikası'nın ortak önerileri dikkate alınmamış, mevcut haklarının hemen hemen tamamı elinden alınmak istenen kamu şirketimiz TPAO'nun idarenin memuru olduğu ifade edilerek görüşü dahi sorulmamış, ancak özel sektörün tüm talepleri karşılanmıştır."

--------------------------------------------------------

Özelleştirmenin önü açılacak

Platform üyeleri, Türk Petrol Kanun Tasarısı'nda milli menfaatlere aykırı olan maddeleri şöyle sıraladı.

1- Mevcut 6326 Sayılı Yasa'da yer alan "Milli Menfaatlerébölümü kaldırılarak ülke menfaatinin gözetilmesi esası yok sayılmıştır. "Milli Menfaatler" ibaresi yasa tasarısının sadece amaç maddesinde göstermelik olarak yer almış, ancak maddelerde kendine yer bulamamıştır. Petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunmak için yapılan başvurunun değerlendirilmesinde mevcut yasanın temel kriteri olan "talebin milli menfaatlere uygun olması" ölçütü yasa tasarısından çıkarılarak; öncelikle ülke çıkarını gözetme anlayışı terk edilmiştir. Yabancı devlet şirketlerinin petrol faaliyetinde bulunabilmeleri için uygulanan koşullar kaldırılarak, stratejik öneme sahip petrol arama ve üretim faaliyetinde yabancı devletlerin hakimiyetinin önü açılmıştır.

2. Bu yasa tasarısı ile, devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunan Türkiye Petrolleri A.O.'nın mevcut kanunda sahip olduğu haklar geri alınarak, kamu kuruluşumuzun özelleştirilmesinin önü açılmıştır.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın mevcut yasada bulunan Devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma hak ve anlayışı terk edilmiştir. Süresi dolan petrol üretim sahalarının koşulsuz olarak TPAO'ya verilmesi şartı kaldırılmış, bu sahaların özel şirketlerine sunulmasının önü açılmıştır.

3. Petrol arama ruhsatı için yapılacak başvurularda aranan , teknik yeterliliğe sahip olunma artı kaldırılarak, bilgi, ekip ve ekipman yönünden yetersiz şirketlere ruhsat verilmesi sağlanmış ve sektör piyasanın insafına bırakılmıştır.

4. Orman sayılan yerlere ilave olarak milli parklarda dahi petrol arama ve üretimi yapılmasının önü açılmıştır.

 

 

Kaynak: Aydınlık Gazetesi