• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SENDİKALI İŞÇİYİ İŞTEN ATTI, HAPİS CEZASI ALDI

Demo Plastik genel Müdürü ile Plaskar Plastik'in iki yöneticisi, işçilerin sendikal haklarını kullanmalarını engellemekten hapis cezası aldı. Cezalar örnek teşkil etti.

H. BURAK ÖZ / KARŞI GAZETESİ
04.03.2014

Bursa'da demo Plastik fabrikasının genel müdürü ve Plaskar Plastik'in fabrika müdürü ile üretim sorumlusu sendikal hakların kullanımını engellemekten hapis cezalarına çarptırıldı. Cezaların Türk Ceza Kanunu'nun yargıçlar tarafından pek işletilmeyen sendikal hakların kullanımının engellenmesini kapsayan 118'inci maddesine göre verilmesi ise örnek teşkil etti.

110 işçinin çalıştığı Demo Plastik Fabrikası genel müdürü Erkan Korhan, 22 işçinin şikayeti üzerine açılan davada suçlu bulundu. Korhan, Bursa 1.Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, korhan'ın suçu birçok kez zincirleme olarak işlediği anlaşıldığından 7 ay 15 güne çıkarıldı. İyi hal indirimi yapılan Korhan'ın cezası, 5 yıl denetimli serbestlik kapsamına sokularak ertelendi.

Plaskar Plastik fabrikasında da yönetim kurulu başkanı Cemil Kurt ile üretim, planlama sorumlusu Çağlar Karaali Bursa 9.Sulh Mahkemesi tarafından önce 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza suçun birden fazla kez gerçekleştirilmesi nedeniyle 1 yıl 9 aya çıkarıldı. Kurt ve Karaali'nin cezası da 5 yıllık denetimli serbestlik kapsamına sokuldu. Petrol-İş Sendikası Bursa Örgütlenme sorumlusu Vural Çiftçi'den alınan bilgiye göre Plaskar Plastik'te Petrol-İş geçen yıl toplu sözleşme yetkisi için bakanlığa başvuruda bulundu. Bunun üzerine işveren kanadı, işçileri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarmalar o kadar büyük boyutlara geldi ki, bakanlıktan yetki geldiğinde neredeyse firmada eski çalışanlardan kimse kalmadı.

Vural Çiftçi, her iki işyerinde de baskıların sürdüğü ama örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

////////////////////////////////

Ceza Kanunu Madde 118

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi

*Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

*Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Kaynak: Karşı Gazetesi