Soma'dan sonra gelecek tepkilerden çekinen iktidar geri adım attı ve daha önce 16 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi zamanında yapılmadı.
Maden İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, ÖİB yetkililerinin ihalenin Soma faciası nedeniyle ertelendiğini bildirdiklerini söyledi. H S.4Soma'dan sonra gelecek tepkilerden çekinen iktidar, geri adım attı Yatağan ihalesi ertelendi ? Daha önce 16 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan ? Maden İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirme Girgin, ÖİB yetkililerinin, ihalenin Soma faciası ihalesi, zamanında yapılmadı. nedeniyle ertelendiğini bildirdiklerini söyledi.
Termik Santrali'nin özelleştimesiyle ilgili Özelleştirme idaresi Başkanlığı (ÖlB)'nin, Soma maden faciası nedeniyle erteleme kararı aldığı iddia edildi. Konuya ilişkin soL'a konuşan Türkiye Maden iş Yatağan Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, iddiayı doğrulayarak, ÖlB'nin Soma maden faciasının ardından hem TES iş hem de Maden iş sendikalarını arayarak, özelleştirmeyi ertelediklerini ilettiğini söyledi.
RESMİ AÇIKLAMA YOK
Girgin, 16 Mayıs Cuma günü yapılacağı söylenen ve kendilerinin de duyum aldığı ihaleden önce ÖlB yetkililerinin iki sendikayı arayarak, sendika başkanlarına "Soma'da yaşanan olay" nedeniyle ihaleyi ertelediklerini söylediğini belirtti. Girgin, kararın resmi bir dayanağının da olmadığını kaydetti. Erteleme kararının siyasi iktidarın talimatıyla verilmiş olabileceğini dile getiren Girgin, "Soma'da yaşanan iş cinayetinden sonra zaten bu ihaleyi yapamazlardı" diye konuştu. Soma faciasıyla birlikte taşeronlaştırma ve özelleştirmenin cinayet, hırsızlık ve talan olduğunu acı bir şekilde gördük diyen Girgin, özelleştirilen Yeniköy ve Kemerköy'de atılacak imzalardan vazgeçilmesi ve Yatağan ihalesinin de ertelenmesi değil iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
SENDİKALARDAN AÇIKLAMA
Özelleştirme ve taşeronlaştırmayla ilgili TES iş ve Maden Iş'in Yatağan şubeleri "özelleştirme ve taşeronlaştırma öldürür, özelleştirme insan sağlığına ve doğaya zarar verir" başlığıyla bir açıklama yaptı. Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yaratacağı sonuçlara değinilen açıklamada, şu öneriler dile getirildi: "Özelleştirme, rödovans, kiralama, taşeron, hizmet alımı vs. uygulamaları durdurularak bu amaçla çıkarılan bütün yasalar kamu yararına yeniden düzenlenmelidir. Madenler devlet eli ile işletilmelidir, iş güvenliği uzmanının mesleki güvencesi, iş akdi ve ücreti devlet tarafından güvence altına alınmalıdır, iş güvenliği denetiminden 1. Derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaşanan iş kazalarının önlenebilmesi için görevlerini tam olarak yerine getirmelidir."