• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Düzgünler Plastik'e Sendika Girecek Kötü Çalışma Koşulları Düzelecek

01.06.2015

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Sulama ve Alt Yapı sistemleri üreten Düzgünler Plastik’te kısa bir süre önce örgütlenen Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan toplu iş sözleşme yetki belgesini alarak örgütlenme sürecini tamamlamıştır. Düzgünler Plastik işçisi, sendikalı olma iradesini ve kararlılığını göstererek örgütlenmiştir.

Ancak Düzgünler Plastik yöneticileri, baskı ve telkinlerle işçilerin örgütlenme iradesine ipotek koymaya ve sendikalaşma sürecini baltalamaya çalışmaktadır. Şirket yöneticileri, sendikaların ve sendikalaşmanın çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmuş görünmektedir. Demokratik hakların başında gelen sendikalılaşma hakkı, işçiler için su gibi, hava gibi vazgeçilmezdir.

Ülkemizde yasaklarla, baskılarla sınırlanmaya çalışılan sendikal örgütlenme hakkı, Düzgünler Plastik’te de engellenmek istenmektedir. Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. İşçiler ancak örgütlenerek haklarını genişletebilir, her gün ölümle burun burun çalışma dayatmasına karşı durabilir.

Artık yeter! Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun:

Geleceğimizi karartan, işçileri yok eden bu çalışma düzenine karşı tüm gücümüzle direneceğiz!

Düzgünler Plastik çalışanı üyelerimiz, bazı yöneticiler tarafından istifaya zorlanmakta, kimlerin sendikalı olduğu konusunda birbirlerini ihbar etmeye, muhbir olmaya zorlanmakta ve sendikal çalışmalarından dolayı işten çıkartılmaktadır. Sayılan tüm bu uygulamalar Anayasamıza ve kanunlarımıza göre cezai suç teşkil eden davranışlardır.

27 Nisan 2015 itibariyle, şirket yönetimi tarafından işçilere ceza olması için tuvaletlerin kilitlenmesi ve işçileri yemeğe çıkartmama yönündeki uygulamalar ise bardağı taşırmıştır. Bu kanunsuzluğa ilaveten, işçilere dönük olarak toplu işten çıkartmaların yapılacağı tehditleri savrulmuştur. İşçiler, bu tehditlere karşı işverenden bir açıklama beklentisiyle vardiya çıkışından sonra işyerinde kalmışlardır.

Üretimin kesintisiz biçimde devam ettiği işyerinde, işyerinde istenmeyen olayların yaşanmasına engel olmak için sendika yetkilileri tarafından vardiyası sona eren üye işçiler fabrika dışına çıkartılmış, baskı ve tehditlere karşı fabrika önünde akşam saatlerine kadar protesto eylemi sürdürülmüştür.

Gün içinde beşi Düzgünler Plastik işçisi yalnızca sendika üyesi oldukları için işten çıkartılmıştır. Bu esnada, şirket yöneticileri ise yaptığımız görüşme çağrılarına yanıt vermemiş ve diyalog kurmaktan kaçınmışlardır. Ancak tüm baskılara karşın Düzgünler Plastik işçileri sendika üyeliği konusunda çok güçlü bir irade göstermektedir.

İşyerinde giderek daha fazla sayıda çalışan sendikamıza üye olmaktadır. İşçiler, böylece yapılanları onaylamadıklarını ve kanuni haklarını kullanmakta kararlı olduklarını göstermektedirler.

Petrol-İş sendikası olarak Düzgünler Plastik yönetiminden talebimiz, derhal sendikal haklara saygı göstermeleri, işçilerin en doğal yasal ve anayasal hakkı olan sendika üyeliğine itirazlarını durdurmaları, işten çıkartmalara son vermeleri ve Konya'da aynen Pak-Pen işletmesinde olduğu gibi karşılıklı hassasiyetleri gözeten bir ilişki biçimi geliştirmeleridir. Karşılıklı özen ve hassasiyetlere saygı hem şirketin, hem sendikamızın hem de çalışanlarımızın yararına olacaktır.

Haklıyız, kazanacağız!

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.