Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda sanayide borçların katlandığı şirketlerin yükselen faiz ile döviz kuru nedeniyle kırılganlıklarının hızla arttığı bildirildi.
Ekonomik büyümedeki yapısal problemlerin yanına siyasi ve jeopolitik belirsizlikler eklenince sanayideki borç yükü her geçen gün artıyor. Makina Mühendisleri Odası, sanayinin borç yükünün 625 milyar TL’yi aştığını ve borçların yüzde 30’unın döviz borcu olduğunu bildirdi.
Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin onuncusunu “Sanayinin Borç yükü” konusuna ayırdı. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine ve İstanbul Sanayi Odası verileri kullanılarak yapılan araştırmada sanayi firmalarının özkaynaklarına göre aşırı ölçüde kredi-borç kullandıkları ve artan faiz ve döviz kuru nedeniyle kırılganlıklarının hızla arttığı belirtildi.
Kurdaki her artış...
Türkiye ekonomisinin 2013 yılının ikinci yarısından itibaren ciddi finansal dalgalanmalar yaşadığına dikkat çekilen raporda sanayi firmalarının brüt satış kârlılığını düşürmemek için çabalasalar da, üretilen değerin önemli bir kısmını “faiz” olarak banka-finans sektörüyle paylaşmak zorunda kaldığı belirtildi. Raporda sanayinin dış borç yükünün yaklaşık 75 milyar dolar olduğu ve bu yük nedeniyle, dolar kurundaki her 10 kuruşluk artışın, sanayi için 750 milyon TL’lik kur zararı anlamına geldiği vurgulandı.
Borç normalin çok üstünde
Araştırmada dikkat çeken diğer bulgular şöyle ifade edildi:
*Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketinin 2014’te öz kaynakları 193 milyar TL iken borçları 256 milyar TL olarak saptanmıştır.
*Çoğu KOBİ olan ikinci 500 büyük sanayi şirketinin ise özkaynağı 33 milyar TL’ye yakın iken bu firmaların borç stokları 50 milyar TL’ye yakındır.
*Dolayısıyla ilk 1000 sanayi şirketinin özkaynakları 226 milyar TL’yi, borçları 306 milyar TL’yi buluyor. Bu da 1000 sanayi şirketinin borç/özkaynak oranının yüzde 135 olması demek ve yüzde 70’lik normların çok üstünde.
*En büyük 1000 sanayi firmasının 2014 itibariyle 306 milyar TL’yi bulan borçlarının, bu firmaların özkaynaklarının yüzde 135 üstünde olduğu ve normali yüzde 70 olarak kabul edilen oranı katladığı görülmektedir. Bu da sanayi firmaları için önemli bir kur ve faiz baskısı anlamına gelmektedir.
*Bu 1000 firmanın dışında kalan küçük sanayi firmalarının borç yükünün, sanayinin borç stokunu dörtte bir artırmış olması varsayımında, imalat sanayiinin toplam borç yükünü 400 milyar TL olarak tahmin etmek mümkündür.
*Bu borç stokunun ise yüzde 30’unun döviz kredisi olduğu saptanmıştır ve sanayi firmalarının dışarıdan doğrudan borçlandıkları döviz kredileri ile birlikte 75 milyar dolarlık dövizle borç yükü olduğu tahmin edilmektedir. Bu döviz borcu TL’ye çevrildiğinde sanayinin borç yükünün 625 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir.
Kaynak: BirGün
http://www.birgun.net/haber-detay/sanayinin-borc-kamburu-buyuyor-89321.html