• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Limon ve Domateste Pazar Sıkıntısı

01.10.2015

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, önemli bir ihracat kalemi olmasına rağmen üreticilerin limonu satmakta zorlandığını söyledi. Türkiye’de üretilen 750 bin ton limondan 400 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Semih Karademir, Türkiye’de ciddi bir tarım politikası olmadığı için pazar sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Karademir şu açıklamalarda bulundu:

“Limonla ilgili pazarlama sıkıntıları yaşıyoruz. Üreticilerimiz hasadın başladığı şu günlerde önemli bir ihracat kalemi olmasına rağmen, limonunu satmakta zorlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise ciddi bir tarım politikasının olmaması. Beraberinde üreticinin örgütlenmemiş olmasıdır. Bununla birlikte pazar açısından sıkıntı var. Pazarın büyük bölümünü Rusya’nın oluşturması nedeni ile sorun yaşıyoruz. Bizim Rusya dışında devletimizin başka ülkelere ihracat aralığını aralaması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte üretimden, ihracat noktasına kadar, üreticilerimizin de içinde bulunacağı pazarlama organizasyonlarının olması pazarlama sorunlarını ortadan kaldıracaktır. 2014’e baktığınız zaman ihracatçılarımız Rusya’da batakta kaldı. Şu an limon hasadı başladı, ancak hala limonla ilgili ne yazık ki Ekonomi Bakanlığımızın çalışması yok. İhracatçıya destek olması için bir an önce bakanlığın çalışma yapması gerekiyor.”

DOMATES 40 KURUŞA DÜŞTÜ

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 200 bin dekar açık alanda 2 milyon ton domates yetiştirilerek ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlandığını belirtti. Temmuz ayında başlayan hasadın kasım sonuna kadar sürdüğünü anlatan Öger, bu sezon tarlada 80 kuruştan başlayan domatesin kilogram fiyatının 40 kuruşa düştüğünü söyledi.

Ülke genelinde domates ekili alanların da son dönemlerde artmasıyla üreticinin ürünlerini satmakta zorlanmaya başladığını ifade eden Öger, şöyle devam etti:

“Yetiştirdiği domatesi iyi paraya satacağını umut ederek banka kredisi kullanan üretici ürününü iyi paraya satamadığı için sıkıntı yaşıyor. Fiyatın düşmesine rağmen alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Dalında 40 kuruşa satalım diyoruz alıcı yok. Rusya ve komşu ülkelere ihracatta yaşanan sıkıntılar da bizi etkiledi. Şu an ürün dalında kalıp toprağa zarar vermesin diye toplamak zorunda kalıyoruz.”

Domates üreticisi Bekir Ünal ise binbir emekle yetiştirdikleri domatesin para etmemesi nedeniyle yaptıkları masrafı karşılayamadıklarını, ürünlerinin ellerinde kaldığını kaydetti.

 
 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi