• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Panplast'ta İşçiler Fabrikaya Kapandı

Bir süre önce sendikalaşma faaliyetlerinin başladığı Ankara Şubemize bağlı Konya Cihanbeyli'de kurulu Panplast işyerinde, Petrol­-İş Sendikası'na üye olan 24 kişinin işten atılması nedeniyle Panplast'a üye 160 üyemiz 7 Aralık gecesi fabrikadan çıkmayıp işyerini terk etmeme eylemi gerçekleştirdi. Halaylarla sloganlarla coşkulu bir şekilde süren eylem halen devam etmektedir.

08.12.2015

Petrol-İş Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül ve Şube yönetimi ile sendikamız avukatlarından Sevda Bayramoğlu'nun da katıldığı eylemin en dikkat çeken yanı işçilerin birlik içinde mücadelelerine kararlı bir şekilde devam etmeleri oldu.

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetimi, Ankara Şubemizin örgütlü olduğu Panplast İşçilerinin haklı mücadelelerinin sonuna kadar yanında olacaklarını kamuoyuna duyurur.

Ankara Şubemizin basın açıklamasının tam metni şöyledir;

Konya Cihanbeyli'de kurulu bulunan ve Pankobirlik'in de hissedarı olduğu Anadolu Birlik Holding'e ait Panplast Sulama Tarım San. ve Tic. A.Ş.'de kısa bir süre önce örgütlenen Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çoğunluk tespitini alarak örgütlenme sürecini tamamlamıştır.

Panplast işçisi, sendikalı olma iradesini ve kararlılığını göstererek örgütlenmiştir.

Ancak Panplast yöneticileri, baskı ve tehditlerle işçilerin örgütlenme iradesine ipotek koymaya ve sendikalaşma sürecini baltalamaya çalışmışlardır. Şirket yöneticileri, sendikaların ve sendikalaşmanın çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu görmezden gelmektedir.

Tehdit ve baskılar, işçilerin sendikadan istifaya zorlanmasına, işçilere girdi çıktı yaptırılarak işkolunun değiştirilmesine kadar varmıştır.

Sendikalaşmaya engel olmak isteyen işveren, işçinin örgütlenme iradesini kırmayı başaramayacağını anlayınca işten çıkarmalara yeltenmiştir. Bu süreçte, 24 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır.

Fabrika yönetiminin baskıları bunla da kalmamış, örgütlenme sürecini zamana yaymak ve işçiyi yıldırmak için çoğunluk tespitine itiraz edilmiştir. Amaç, yasaların arkasından dolanarak örgütlenmeyi durdurmaktır.

Bu süreçte Petrol-İş Sendikası olarak tüm bu hukuksuzluklara karşı soğukkanlı davranılmış ve işverenle diyalog mekanizmalarını sonuna kadar kullanmaya gayret edilmiştir.

Öyle ki, geçtiğimiz haftalarda Panko Birlik Genel Müdürü Taner Taşpınar ile dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem'in huzurunda uzlaşma sağlanması için bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmede verilen mesajlar, işçinin sendikalı olma hakkının hızlı bir şekilde tanınması yönünde olmuştur.

Ancak söz konusu toplantıdaki olumlu mesajlara ve Sendikamızın soğukkanlı ve uzlaşma arayan tavrına karşın, şirket yönetimi sendika ve işçi düşmanı tutumundan vazgeçmemiştir.

 

Sorunların giderilmesi ve sendikalaşma sürecinin tamamlanması için temas kurmaya çalıştığımız Panko Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ise diyalog kurmaktan kaçınmakta ve yaşanan bu hukuksuzluklara sessiz kalmaktadır.

Bugün fabrikada sendikalaşmaya karşı baskılar had safhaya varmıştır. Şirket yönetimi, alenen suç işlemeyi sürdürmektedir. İşyerinde işten çıkarmalara kadar varan baskılar, Anayasa ve ilgili yasalara göre cezai suç teşkil etmektedir.

Örgütlenme kararlılığını göstermeye devam eden Panplast işçisi açısından artık bıçak kemiğe dayanmıştır!

İşçinin direnmekten başka yolu kalmamıştır. İşçinin sesine kulak tıkayan, örgütlenme iradesine saygı duymayan şirket yönetimine mesajımızı bu kez fabrikada başlatiğimiz eylem vasıtasıyla iletmeye çalışacağız.

İşçi arkadaşlarımız vardiya çıkışlarında fabrikadan ayrılmayarak, Panplast işçisinin birlik ve beraberliğini ortaya koymuştur. İşveren fabrikayı çarşambaya kadar kapatmışadır. 

Sendikalı olma hakkı için direnen Panplast işçisi, bu eylemle mesajını işverene iletirken işine sahip çıkarak ve üretimi aksatmadan sürdürmüştür.

Panplast işçisi ve Petrol-İş olarak yönetimden talebimiz, örgütlenme sürecinde işten haksız ve hukuksuz bir biçimde çıkartılan 24 işçi arkadaşımızın işe geri alınmasıdır.

Ayrıca şirket yönetimi, işçinin sendikalaşma hakkına saygı duymalıdır. Panplast işvereni ve yönetimi, işçi ve sendika düşmanı tutumundan vazgeçmeli ve yasaların gerektirdiği şekilde toplu sözleşme süreci başlatılmalıdır. İşveren, sendikayla müzakereye oturmalıdır.

Bu doğrultuda örgütlenme sürecini zamana yaymak ve toplu iş sözleşme sürecini ertelemek için işveren tarafından yapılan itirazlar geri çekilmelidir.

Panplast işçisi bu talepleri işveren tarafından karşılanana kadar fabrikadaki eylemini sürdürecektir.

Panplast işçisinin, hakkına ve alın terine sonuna kadar sahip çıkacağı bilinmelidir.

Panplast işçisi, üyesi olduğu Petrol-İş Sendikası'nın on binlerce üyesinin desteği ve halkımızın vicdanı ile haklarını sonuna kadar savunacaktır.