• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş'li Kadınlar Hep Birlikte 8 Mart'ı Kutladı...

KADINLAR, DAHA SIK BİR ARAYA GELME DİLEKLERİYLE AYRILDILAR...

Petrol-İş genel merkez binasında "Petrol-İş'li Kadınlar Olarak 8 Mart'ı Kutluyor, Şiddetsiz Bir Yaşam, Güvenceli İş, Barış İstiyoruz!" başlığıyla 8 Mart etkinliği yapıldı. Etkinlikle kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 8 Mart, ülkenin dört bir yanındaki Petrol-İş şubelerinden kadın üyelerin, sendika personeli kadınların katılımıyla kutlandı.

08.03.2016

Kutlamaya, Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut baldızının vefatı nedeniyle katılamazken, Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca,  Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik eşleri ile birlikte katıldılar.

Farklı şubelerdeki farklı işyerlerinden toplam 140 Petrol-İş üyesi kadının katıldığı etkinlik 5 Mart 2016 Cumartesi günü yapıldı. Sunuculuğunu Muhasebe Servisinden Elif Ülker'in yaptığı ve tüm gün süren etkinlikte açılışı Petrol-İş Kadın Servisi'nden Selgin Zırhlı Kaplan yaptı. Kaplan, "Petrol-İş'li kadınlar olarak kendinizi sendikanıza sadece 8 Mart'larda değil her gün hatırlatın ...." diyerek sözü Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar'a bıraktı.

Merkez Yönetim Kurulu adına söz alan Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar, tüm katılımcı kadınları selamladıktan sonra, özetle, “Bugün hem sizler adına hem bizler adına önemli bir gün. Sendikanın varoluş sebebi mücadele. Mücadeleci bir sendika olarak Petrol-İş'in böylesi bir günü bu şekilde kutlaması da anlamlıdır. Organizasyonda emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyor, tebrik ediyorum..." diye konuştu.

8 Mart'ın tarihçesine kısaca değindikten sonra mücadelenin başladığı dönemdeki kadınların taleplerini de hatırlatan Ali Ufuk Yaşar, bu tarihin anlam ve önemini iyi bilmek gerektiğini sözlerine ekledikten sonra "... bundan sonrası için planlamayı düşündüğümüz bir “kadın kurultayı” var. Bizim kadına bakış açımızın değerlendirildiği, sonuçları itibariyle mesajların gideceği, 2100 kadın üyemizin de katılabileceği daha geniş katılımlı bir kadın kurultayı planlayacağız" diyerek ileride yapılması hedeflenen kadın kurultayının ipuçlarını verdi. "Geçmişte arkadaşlar çok iyi işler yaptılar, biz bunların üzerine bir şey eklemezsek kendimizi iş yapmamış sayarız. Kadınları çalışıyor ve çalışmıyor diye ayırmaya gerek yok. Kadınların hepsi bence emekçi... Bütün kadınların emekçi kadınlar gününü kutluyorum." diye ekledi.

Konuşmasında kadınlarla ilgili istatistiki bilgilere yer veren Ali Ufuk Yaşar, kadına yönelik şiddetin ne insani, ne vicdani, ne ahlaki açıdan kabul edilemeyeceğini, buna dair rakamların da hiç iç açıcı olmadığını söyledi. Toplu sözleşmelerimizde kadın-erkek eşitliği, mobbing, şiddet vs. ilgili hükümlerin yer aldığını hatırlatan Yaşar, bunların daha da geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Petrol-İş Kadın Servisi tarafından hazırlanan ve doğru kaynaklarla gerçek olaylara dayanarak hazırlanan 8 Mart'ın tarihçesinin ele alındığı "Kadın Emeği Tarihine Kısa Bir Bakış ve 8 Mart'ın Doğuşu" adlı sinevizyon gösterisi yapıldı.

Sinevizyon gösterisinin ardından, Petrol-İş Sendikası'nın ilk dönemlerinden öne çıkan belli başlı fotoğraflarla başlayarak günümüze uzanan zaman tünelinde küçük bir gezintiye çıkartan "Geçmişten Bugüne Petrol-İş'ten Kadın Yüzleri" slayt filmi gösterildi.

Film gösterimlerinden sonra sırada Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Urhan SENDİKALARDA KADINLAR başlıklı sunumunu paylaştı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan “Kadınsız Sendikalar Sendikasız Kadınlar” adlı araştırmasından veriler paylaşan Urhan, sunumunda kadınların sendikalaşmaları önündeki engellere değindi, sendikaların kadınlara yaklaşımını ülkemizdeki sendikalarla yapılan görüşmelerden elde edilen bulgularla açıkladı.

Öğle arasından sonra sıra, Petrol-İş'li kadınların taleplerini, sorunlarını paylaştığı "Serbest Kürsü: Petrol-İş'li Kadınlar Anlatıyor" bölümüne geldi. Farklı illerden farklı işyeri ve işkollarından katılan üye kadınlar kendi deneyimlerini paylaştılar, işyerlerinde yaşadıkları sorunları anlattılar.

Kimisinin kreş sorunu vardı, kimisinin gece vardiyası... Kimisi servisle ilgili sorunlar yaşıyordu, kimisi ise kullandıkları kimyasalların verdiği zararlarla ilgili işvereninin önlem almadığından şikayetçiydi...

Ortaklaştıkları bir nokta vardı ki, o da sendikalı oldukları için şanslı oldukları düşüncesiydi...
Bir de tabii, kadınların çalıştığı her işyerinde mutlaka bir kadın temsilci olmasını istiyorlardı...

Dilek Panosu, etkinlikte kadın üyelerin dileklerini, taleplerini, beklentilerini özgürce yazabildikleri bölüm oldu. Dilek ağacı yerine kullanılan Dilek Panosu, "Kadın olarak toplumda ve iş yaşamında karşılaşılan sorunlar gözönünde bulundurulduğunda, daha iyi bir hayat için BİR DİLEK HAKKINIZ OLSAYDI ne dilerdiniz?" sorusuna verilen cevapları ağırladı.

Kısa bir ara ve akşam yemeğinden sonra Mare Kadın Sesleri Topluluğu, Anadolu türkülerini acapella ve enstrümanlar eşliğinde seslendirdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde etkinliğin kapanışı Grup Ahenk'in ezgileriyle yapıldı.

5 Mart tarihinde yapılan etkinliğin ardından 8 Mart tarihinde sendikamızın bütün şubeleri farklı etkinlikler düzenledi. 8 Mart tarihinde Ankara'da toplu iş sözleşmeleri için Ankara'da bulunan Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar Petrol-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Servisi Uzmanı Avukat Serpil Aksakal'a günün anlamı dolayısıyla bir çiçek verdi.