Ankara Şubemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği TPAO Genel Müdürlüğü, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve MKE Barutsan Fabrikası İşyerlerimizde Kadın Üyelerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Ankara Şube Başkanımız Şuayip GÜL'ün yaptığı konuşma metnidir.
EMEKÇİ KADINLARIMIZ GÜVENCELİ İŞ, ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM VE BARIŞ İSTİYOR...
8 Mart, her yıl dünyanın dört bir yanında, farklı uluslardan, farklı kültürlerden milyonlarca Emekçi kadının dayanışma ve mücadele duygularını paylaştıkları; şiddete, güvencesiz, sendikasız, sigortasız çalışmaya, eşitsizliğe, savaşa karşı taleplerini yüksek sesle dile getirdikleri gün.
Bundan 106 yıl önce, 1910 yılının Ağustos ayında Danimarka'nın Kopenhang kentinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Klara Zetkin'in ortak sorunları belirlemek ve talepleri öne çıkarmak için "kadın sorunlarına özel uluslararası çapta bir gün" belirlenmesi önerisi 17 ülkeden sendika, parti ve gruplardan katılan 100'e yakın kadın delegenin oyuyla kabul edildi.
O tarihlerde kadınların insanca yaşama ve çalışma koşulları için; uzun çalışma saatlerine karşılık düşük ücretli çalışmaya karşı başlattıkları mücadele neticesinde 8 Mart Emekçi kadınların uluslararası mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaya başladı.
Ülkemizde 2016'nın 8 Mart'ında yine sendikalı kadınların gündemiyle dolu... Çalışma yaşamındaki değişiklikler kadınların toplumsal yaşamını derinden etkiliyor. Sendikalı kadınlar da bu değişimlerden en çok etkilenen kesimlerden biri.
Güvenlikten yoksun ve tehlikeli işlerde en çok kadınlar çalıştırılıyor. Ekonomik zorluklarda ilk kadınlar işten çıkartılıyor. Doğum ve çocuk bakımı gerekçe gösterilerek kadınların çalışma süreleri esnek hale getirilmeye çalışılıyor.
Yarı zamanlı çalışmayla başlayan ve sonunda tamamen işverenin isteğine bağlı çalışmaya dönüşecek bu düzenlemeyle hak olarak kazanılmış emzirme izni de kaldırılıyor.
Bazıları şimdiden kabul edilen yasalarla kadınlar için geçerli tek çalışma biçimi haline getirilmeye çalışılan esnek çalışma ile kadınların işyerinde terfi almaları ve sendikalaşmaları da giderek zorlaşacak. Emeklilik ise tamamen hayal haline gelecek.
Bu yılın Ocak ayında Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun adıyla Meclis'te kabul edilen yasa ile bu güvencesizlik kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor, yasada bahsedilen ve Şubat ayında mecliste görüşülmeye başlayan Özel İstihdam Bürolarına ilişkin yasa da kabul edilirse, taşeronluktan daha da ağır koşullar kadınları bekliyor olacak.
Öte yandan, mevcut durumda da kadınların çok iyi koşullarda çalıştıkları söylenemez. Bir çok işkolunda hâlâ sigortasız ve kayıtdışı çalışma yaygın. Kadınlar sağlıksız koşullarda çalışıyor, iş kazalarına kurban gidiyor. İş güvenliği konusunda hâlâ diğer pek çok ülkenin gerisindeyiz.
Ülkemizde geçtiğimiz yıl 284 kadın cinayete kurban gitti. 370 kadın yaralandı. 208 kadın ve kız çocuğu tacize uğradı. Kadın cinayetleri konusunda daha kalıcı tedbirler alınmaz ve adeta teşvik haline gelen hafifletici sebepler ve ceza indirimi gibi uygulamalar devam ederse bu rakamlar daha da artmaya devam edecek.
Ortadoğuda hakim olan savaş ortamından ülkemiz de payını fazlasıyla alıyor. Savaşın egemen olduğu yerlerde kadınlar hayatta kalabilmek için ülkelerini terk ediyor, en ağır mültecilik koşullarında yaşamayı seçiyor. Yaşama koşulları sağlık ve güvenlik açısından risk altında, can güvenliği yok denecek kadar az.
Tüm bu karanlık tablonun içerisinden umutla çıkabilmek için kadınların dayanışmaya, birlikte hareket etmeye ve en önemlisi örgütlü olmaya ihtiyacı var. Emekçi Kadınların çalışma yaşamında ve toplumsal yaşamda desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine inanan Şubemiz ve sendikamız, bunu hayata geçirebilmek amacıyla bugüne dek birçok ilke de imza atmıştır.
Petrol-İş Ankara şubesi bu bakışla; Emekçi kadınları dayanışma içerisinde olmaya, sendikalarında örgütlenmeye; hem toplumsal yaşamda, hem çalışma yaşamında haksızlıklara birlikte karşı koymaya çağırıyor.
Yaşasın 8 Mart Emekçi kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü!
Şiddete, güvencesizliğe, her türlü ayrımcılığa karşı kadınlar sendikalara!
Petrol-İş Ankara Şube
Yönetim Kurulu Adına
Şuayip GÜL
Başkan