• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Fas'ta kadın sendikacılar eşitlikçi bir yasa için birleşti

21.03.2016

Fas'ta IndustriALL Küresel Sendika üyesi örgütlerden kadınlar, eşitlik için yeni bir kurum kuracak yasa tasarısını etkilemek amacıyla ilk kez bir araya geldiler.
Petrol, enerji, kimya, gaz, tekstil, otomotiv ve ilaç sektörlerinden 30 kadın Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen atölye çalışması için 6 M art'ta Kazablanka'da bir araya geldi. Toplantının gündemi şöyle belirlenmişti: “Kadınlarla erkekler arasındaki eşitliği güçlendiren ve çalışma yaşamında her tür ayırımcılığa karşı mücadele eden bir kurum için”.

Fas'ın yeni anayasasının 19. maddesi, kadınların ve erkeklerin toplumun her alanında eşit haklardan ve özgürlüklerden yararlanacağını belirtiyor.

Anayasa kadınlar ile erkekler arasında eşitliği gerçekleştirmek için bir idari yapı kurulmasını öngörüyor. Fas parlamentosu şimdi, “eşitlik ve ve her tür ayırımcılığa karşı mücadele için idari bir yapı (APALD)” kurulmasını öngören bir yasa tasarısını görüşüyor. Tasarı sendikalar ve kadın örgütleri tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

IndustriALL'un petrol ve gaz sektöründeki üyesi SNIPGN-CDT sendikasından Latifa Benwakrim tasarıyı şöyle değerlendiriyor:

“Kurulacak idari yapıyla (APALD) ilgili tartışmalardan sendikalar dışlanmakla kalmıyor, tasarı kamu yaşamıyla sınırlı ve çalışma yaşamındaki kadınları kapsamıyor. Kadınlar işyerinde sendikal faaliyetleri, aile sorumlulukları, gebelikleri ve doğum izinleri nedeniyle ayırımcılıkla karşı karşıya. Bütün bunlar düşmanca bir çalışma ortamı yaratıyor. Kadınlar, ayrıca, işyerinde zorbalık ve zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele biçiminde ayırımcılığa maruz kalıyor."

Atölye çalışmasının amacı, tasarıda öngörülen idari kurumun görev alanını, işyerinde ve toplum yaşamında kadınları her tür ayırımcılığa karşı koruyacak şekilde genişletmeye yönelik bir öneri paketi oluşturmaktı.

“Toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirecek böyle bir kurum hükümet tarafından denetlenmemelidir; bağımsız olmalı ve işyerindeki kadınlara da uygulanmalıdır. Yeni idari yapı anayasaya ve Fas'ın imzaladığı uluslararası standartlara ve antlaşmalara da uygun olmalıdır” diyen Benwakrim sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Özellikle sanayi sektörlerinde kadınlara yönelik muazzam bir ayırımcılık var. Erkek egemen bir ortam söz konusu. Kadınlar için daha iyi çalışma koşulları ve eşit haklar istiyoruz.”

Atölye çalışmasında kadınlar APALD konusunda görüş alışverişi yaptılar ve sanayi sektöründe çalışan kadınların maruz kaldığı ayırımcılık biçimleri üzerinde durdular. Şimdi çalışma yaşamında kadınlara yönelik ayırımcılığa son vermek için bir öneri paketi üzerinde çalışıyorlar.