• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Fas'ın tek petrol rafinerisi kapatılıyor

25.03.2016

Fas'ta mahkemenin SAMİR petrol rafinerisinin tasfiyesine karar vermesi IndustriALL üyesi sendikaları şoka uğrattı. Karar 1.000'den fazla işçinin işini ve geçimleri rafineriye bağlı 5.000 dolayında insanın hayatını tehdit ediyor.
21 Mart'ta verilen kötü haberi öğrenen SAMİR'deki CDT üyesi Zakaria Atubi kalp krizi geçirerek öldü.

Fas'ta IndustriALL üyesi petrol ve gaz sendikası SNIPGN-CDT'den Latifa Benwakrim şöyle dedi: “Bu bir felaket. Ekonomik ve sosyal yönden geniş kapsamlı sonuçlar doğuracak.”

Fas vergi makamlarına 1,3 milyar dolardan fazla borcu olan SAMIR, Kazablanka'daki ticaret mahkemesinin verdiği karara 10 gün içinde itiraz edebilecek. Mahkeme işletmenin üç ay boyunca faaliyetini sürdürebileceğine karar verdi. Eğer 20 Haziran'a kadar bir alıcı çıkmazsa, rafineri büyük ihtimalle kapanacak.Fas hükümetinin tahminlerine göre, SAMİR'in toplam borcu 4,5 milyar doları buluyor. Fabrikada üretim Ağustos 2015'te durdu ve işçilerin ücretleri şimdiye kadar ödendi. 

Benwakrim, “Rafinerinin en kısa sürede tekrar üretime başlamasını ve hükümetin işçilerin işlerini güvence altına almasını istiyoruz” dedi.

SAMIR rafinerisi, şirkette yüzde 62,26 hisseye sahip Corral Holdings'in kontrolünde. Corral Holdings, Suudi Arabistan'ın en zengin ikinci adamı olan milyarder Şeyh Muhamed Hüseyin El Amudi'ye ait.

Benwakrim şöyle diyor: “Corral Holdings bu  işletmeye hiç para yatırmadı. Başından beri her şey krediyle finanse edildi. El Amudi rafineriyi yeniden faaliyete geçirmek için 1 milyar dolarlık bir kaynak getirmeyi önerdi, ama bu sözünü tutmadı. Aksine, dünyanın gözleri önünde Fas'ı rehine olarak tutuyor.”

SAMİR'in en büyük alacaklısı 1,4 milyar dolarla Fas devleti. Rafinerinin Fas bankalarına da 800 milyon dolar civarında borcu var.
Benwakrim, “Corral Holdings hiçbir risk üstlenmedi ve hiçbir garanti vermedi, buna karşılık hiç para yatırmadan şirketten kâr elde etti” diyor.

12 Mart günü, IndustriALL ile onun Fas'ta üyesi olan sendikaların temsilcileri, rafinerinin bulunduğu Muhammadia şehrinde SNIPGN–CDT'nin düzenlediği 3.000 kişilik mitinge katıldılar. Mitingde SAMİR'in üretime devam etmesi ve işçilerin işlerini koruması istendi.

Mahkeme kararının öğrenilmesi üzerine, IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan şöyle dedi:

“Değerli bir ulusal varlığın özelleştirilmesi, satın alan şirket hariç, ilgili herkes için bir felaketle sonuçlandı. SAMİR'in şimdi Fas bankalarına ve Fas devletine milyarlarca dolar borcu var ve binlerce insanın işi tehlikede. Hükümetten işçilerin işlerini korumasını ve rafinerinin en kısa sürede yeniden faaliyete geçirilmesi için yetkisi dahilindeki her şeyi yapmasını talep ediyoruz.”