IndustriALL Küresel Sendika'dan üst düzeyde bir heyet, sendikal mücadeleye destek vermek ve Park yönetiminin işçilerin temel haklarına saygı göstermesini sağlamaya yönelik bir hareket başlatmak amacıyla, Güney Kore'ye bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.
IndustriALL genel merkezinden, Almanya'daki IG Metall'den, Kuzey Amerika'daki Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'ndan (USW) ve İsveç'teki IF Metall'den sendika yöneticilerinin katıldığı ziyaret, Güney Kore hükümetinin temel insan haklarına (ifade özgürlüğüne, barışçıl toplanma özgürlüğüne ve sendika özgürlüğüne) saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde yapıldı.
IndustriALL heyeti Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) başkanı Han Sang-Gyun'u Seul Gözaltı Merkezi'nde ziyaret etti ve kendisine küresel sendikal hareketin dayanışma mesajını iletti.
IndustriALL, son yönetim kurulu kararına uygun olarak, başkan Han'ın ve içlerinde iki GM sendika yöneticisinin de yer aldığı diğer tutuklu sendika yöneticilerinin serbest bırakılması ve sendikacılar hakkındaki bütün suçlamaların düşürülmesi kesin talebini yineledi.
Sendika yöneticileri, iş yasasındaki değişiklikleri protesto etmek için 14 Kasım'da düzenlenen mitinge sendikaların katılmasından sonra, 21 Kasım'da KCTU ve ona üye sendikaların merkezlerine yapılan bir polis baskınının ardından tutuklanmışlardı.
Küresel sendikal hareket, Güney Kore'de demokrasinin, demokratik kurumların ve temel insan haklarının durumu konusunda kaygı duyuyor.
Ayrıca, Park Geun-hye hükümeti bir süre önce çalışma hayatıyla ilgili yeni kurallar içeren bir tüzük yayımladı. Buna göre, şirketler “performansı yetersiz” işçileri işten çıkarabilecek ve istihdam kurallarını işçilerin rızası olmaksızın keyfi olarak değiştirebilecek.
Kore sendikal hareketi bu son saldırıya karşı mücadelede birlikte davranıyor. İki ulusal sendikal merkez, KCTU ve Kore Sendikalar Federasyonu (FKTU) güçbirliği oluşturdu.
KCTU bunun “tüzük hükümlerini uygulamaya yönelik suç oluşturan bir eylem” olduğunu düşünüyor. FKTU ise tüzüğün “hükümsüz” olduğunu açıkladı. Her iki örgüt de hükümete karşı hukuk yollarına başvuruyor ve mitingler düzenliyor. Yaptıkları ortak bir açıklamada her iki sendikal merkez şöyle dedi: “Tüzüğün Anayasa'ya aykırı ve yasadışı olduğunu, bu nedenle geçersiz olduğunu açıklıyoruz.”
Sendikaların ortak bir talebi ise, –devlet desteğiyle semirmiş-- “Kore aile holdinglerinin” (chaebol'lar), şirketlerden ve tedarikçi firmalardan oluşan tedarik zincirlerinde işçilere ilişkin, güvencesiz işçilerin düzenli statüye geçirilmesi, genç kuşağa istihdam yaratılması ve geçim ücreti sağlanması gibi sosyal sorumluluklarını yerine getirmesidir.”
IndustriALL’un her iki ulusal sendikal merkeze (KCTU ve FKTU) bağlı dört üyesi bir imalat ittifakı kurdu. İttifakta yer alan örgütler şunlar: Kore Metal İşçileri Sendikası, Kore
Metal İşçileri Federasyonu, Kore Kimya İşçileri Federasyonu ve Kore Kimya ve Tekstil İşçileri Federasyonu.
İmalat ittifakı, IndustriALL heyetiyle birlikte, “Temel Sendikal Haklar, Chaebol Reformu ve Sürdürülebilir Sanayi Politikası İçin Ortak Bildirge”yi yayımladı ve hükümet binasının önünde bir gösteri düzenledi.
IndustriALL Küresel Sendika genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan topluluğa yaptığı konuşmada, “Hükümet hakları geriye götüren yasa değişikliklerini geri çekmeli ve iş yasalarında yapılacak değişiklikler konusunda sendikalara iyi niyetle danışmalıdır. IndustriALL büyük mücadelenizi desteklemeye devam ediyor. Burada yalnız değilsiniz. Küresel sendika ailemiz sizinledir” dedi.
IndustriALL heyeti, ayrıca, KCTU ve FKTU genel merkezlerini ve Güney Kore'deki üye sendikaları da ziyaret etti.