Kıdem tazminatının fona devredilmesi yeniden gündemde. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Planı’nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programından son pakette yer alan sekiz programı ve bunlara ilişkin 380 eylem planını açıkladı. Eylem planının en önemli maddelerinden birisi ise kıdem tazminatı.
Sendikal Güç Birliği Platformu, hükümetin gündeminde yer alan kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili olarak başta Platform bileşeni üyelerini, işçileri, emekçileri, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla broşür hazırlatarak dağıttı. İşte kıdem kıdem tazminatı konusunda bilinmesi gerekenler...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir yandan kıdem tazminatı konusunun, bir yandan taşeron işçilerin, bir yandan da esnek çalışma modellerinin içine alınacağı büyük bir paket üzerinde çalışacaklarını söyledi. Babacan, “Özellikle kıdem tazminatı konusu, yeni oluşturacağımız Kıdem Tazminatı Fonu ile beraber bu sorunu çözecek, çok önemli bir adım olacak diye düşünüyoruz” dedi.
Kıdem tazminatını kaldırma çalışmalarını sürdüren AKP’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının çok yüksek olduğunu belirterek, bu oranları düşüreceklerini söyledi. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız DİSK Genel Başkan Yardımcısı Küçükosmanoğlu, “Bakan önce kendi maaşına baksın” dedi.
Ulusal İstihdam Stratejisi (2012-2023) Taslağı'nın 2012 yılı hedefleri arasında kıdem tazminatı fonu kurulması, esnek çalışma biçimlerine ilişkin düzenlemeler, özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurabilmesini sağlayan düzenlemelerin hayata geçirilmesi bulunuyor.
Hükümet programıyla birlikte yeniden gündeme gelen ve 75 yıldır uygulanmakta olan kıdem tazminatı düzeninde köklü değişiklik yapacağı açık olan "kıdem tazminatı fonu" önerisi, yeni geliştirilmiş bir yaklaşım değildir.