• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Polyplex Petrol-İş üyelerini işten çıkarttı

Firmalar için cennet, işçiler için felaket

2005 yılından bu yana Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde üretim yapan Hindistan kökenli Polyplex Europa Polyester Film San. ve Tic. A.Ş. firması sendikamızda örgütlenen işçilerden 5'ini haksız nedenlerle işten çıkartı.

BASIN SERVİSİ
23.12.2010

2005 yılından bu yana Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde üretim yapan Hindistan kökenli Polyplex Europa Polyester Film San. ve Tic. A.Ş. firması sendikamızda örgütlenen işçilerden 5'ini haksız nedenlerle işten çıkartı. Polyester (bopet), film paketleme, pet film, pet chips, elektrik ve diğer endüstriyel malzemelerin önde gelen üreticilerinden biri olan Polyplex Europa, kendi alanında dünya pazarının üçüncü büyük firması. Fabrikada 250 işçi çalışıyor. Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan, Özbekistan, Azerbaycan, Ukrayna gibi CIS ülkelerine ve Amerika, Asya, Afrika, Latin Amerika ülkelerine ihracat yapan firma Çorlu Serbest Bölgesi'nde kısa sürede büyüyerek üretimini 2 bin 500 metrik tondan 5 bin 500 metrik tona çıkardı, gelecek yıl 80 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağını açıkladı.

Firma için cennet, işçiler için cehennem!
Türkiye'de gerçekleştirdiği üretim ve bu ülke üzerinden yaptığı ihracatla kısa süre içerisinde hızla büyüyen firma işçilere verdiği taahhütleri ise 5 yıldır yerine getirmedi. Polyplex Europa, işçilere, ikramiye, bayram parası gibi sosyal haklarını da vereceğini, insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlayacağını taahhüt etmesine rağmen sözlerinin hiç birini tutmadı.

Üretici firma için cennet olan bu serbest bölge ve bu işyeri işçiler için adeta cehennem oldu! İşçiler, yüksek ses desibelli ortamda, kansorejen içerikli malzemelerle ve tozlu ortamda çalışırken, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ise alınmıyor. Çalışma koşulları bir çok işçinin hastalanmasına neden oluyor. Portör muayenelerinden (üç ayda bir yapılması zorunlu sağlık muayenesi) geçirilen işçilere sonuçlar bildirilmiyor. Bir çok işçi de yüksek sesten kaynaklı olarak hastalanıyor; bunların arasında malülen emekli olanlar da var. Çok zor koşullarda yapılan üretime karşın fabrikada çalışan işçiler çok düşük ücretler alıyor.

Örgütlenmekten başka çare yok!
Tüm bu zor koşulları aşabilmek, insanca yaşanacak bir ücret, insanca çalışılacak bir ortam sağlayabilmek için Polyplex Europa işçileri Kasım ayı başından itibaren sendikamız Petrol-İş'in Trakya şubesinde örgütlendiler. Sendikamızın, sözleşme yetkisi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğu bir süreçte, firma sendikamıza üye 5 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan üyelerimiz fabrika önünde direniş başlatırken, Polyplex Europa'nın diğer işçileri de direnişi destekliyor. Firma yönetimi, sendikamızın görüşme taleplerine ise henüz bir yanıt vermedi.

İşverene buradan çağrı yapıyoruz!
Örgütlenmek, sendikalara üye olmak tüm işçilere tanınan Anayasal, yasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan bir haktır. Polyplex Europa işçileri bu haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası'na üye olmuşlardır. Petrol-İş, örgütlenme mücadelesi veren Polyplex Europa işçilerinin mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacaktır.

Buradan Polyplex işverenine sesleniyoruz; firmanız için cennet olan Çorlu Serbest Bölgesini, çalışanlarınız için, işçiler için bir cehenneme çeviremezsiniz. Yapmanız gereken; görüşme taleplerimize olumlu yanıt vermeniz ve bu işyerinde sendikayı tanımanızdır. Polyplex Europa işyerinde çalışma barışının sağlanması, işçilere yasal ve Anayasal haklarını tanımaktan geçer. Sendikamız bu işyerinde Petrol-İş bayrağı dalgalanana kadar her türlü mücadeleyi sürdürecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Mustafa ÇAVDAR
Genel Sekreter

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı