• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kazanan Kumlu, bölünen Türk-İş oldu

Türkiye'nin en büyük işçi örgütü olan Türk-İş'in 21'inci genel kurulu değerlendirildiğinde, heyecan ve güç tazeleme yerine mevcudu korumanın ötesine geçilemedi.

MİLLİ GAZETE
13.12.2011

Kongreler, sendikaların ve çatı örgütlerinin yenilendiği, güç topladığı, heyecanların tazelendiği alanlardır. Bu açıdan Türkiye'nin en büyük işçi örgütü olan Türk-İş'in 21'inci genel kurulu değerlendirildiğinde, heyecan ve güç tazeleme yerine mevcudu korumanın ötesine geçilemedi.

4 gün süren kongrede özellikle muhalif sendika başkanları eteklerindeki taşları döktüler, ancak bu konuşmalar nedense her gün eriyen sendikal hareketi yeniden hareketlendirecek çözüm önerilerinden mahrum kaldı. Durum böyle olunca Mustafa Kumlu yeniden Türk-İş Genel Başkanlığı'nı kazandı ama işçi hareketinin lokomotifi Türk-İş, yeni bir kazanım elde edemeden kongresini gerçekleştirmiş oldu.

Türk-İş'te mevcut yönetime tepki olarak sol söylemleri ile öne çıkan sendikaların oluşturduğu 'Sendikal Güç Birliği Platformu' da kongreye yeni bir açılım getiremediği gibi Türk-İş'in keskin bir şekilde bölünmesine zemin hazırladı. Söylem ve sloganların çalışan kesimin sorunlarına vurgu yapmak yerine ideolojik temellere dayanması, siyasette alışık olduğumuz AKP-CHP kutuplaşmasının bir benzerinin de Türk-İş genel kurulunda yaşanmasına neden oldu. Karşı olmalarına rağmen 'karşı taraf' korkusundan dolayı birçok delege Kumlu'yu desteklemek zorunda bırakıldı.

devamı için: