Polyplex işverenine sert uyarı

Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, “Aklınızı başınıza almazsanız, buraya 25 bin Petrol-İş üyesini yığarız” diye konuştu.

23.12.2010

Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, sendikamızın Trakya Şubesi'nin örgütlenme çalışmalarını tamamladığı ve Petrol-İş'in Çalışma Bakanlığı'ndan yetki başvurusuna yanıt beklediği bir süreçte 5 sendika üyesini işten çıkartan Hintli Polyplex Europa Polyester Film San. ve Tic. A.Ş. firmasının Çorlu Avrupa Organize Sanayi Bölgesin'deki fabrikası önünde yaptığı konuşmada, ülkemizdeki sermaye ve onun temsilcisi siyasi iktidar ve anlayışının işçi sınıfına karşı sistemli bir saldırı içerisinde olduğunu söyledi.

Çavdar, “Ne demişti Başbakan Erdoğan bundan iki ay önceki Anayasa oylamasında? Bırakın bir sendikayı, Başbakan “İşçilere iki sendikaya üye olma hakkı vereceğiz” dedi? Ve insanlar da buna “evet” dedi. Bırakın şu anda iki sendikaya üye olmayı, var olan tek sendikaya bile üye olmayı hak olarak görmeyen, Sendikanın S'sini bile ağzına alan işçileri sokağa koyan sermayeye karşı hiçbir yaptırım uygulanmıyor” dedi. İşten çıkartılan üyelerimizle birlikte Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Trakya Şube Başkanımız Turgut Düşova, Trakya Şube yöneticileri, bölgede sendikamızın örgütlü olduğu Eczacıbaşı İlaç (Zentiva Sağlık Ürünleri), Jotun Toz Boya, Elba Bant San., TPAO'nun işyeri temsilcileri ve işçileri ile Deri-İş üyesi işçilerin, siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla 23 Aralık'ta yapılan kitlesel basın açıklamasında Polyplex işvereni protesto edilerek uyarıldı.

Basın açıklamasında, Trakya Şube Başkanımız Turgut Düşova önce bu işyerindeki örgütlenme sürecini ve 5 işçinin neden işten çıkarıldığını anlattı. Düşova'nın açış konuşmasının ardından Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, fabrika önünde yaptığı konuşmada, sadece bu işyerinde değil, Türkiye'nin her tarafında işçi sınıfına karşı büyük bir saldırı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Değerli basın mensupları, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, Deri-İş sendikamızın değerli üyeleri ve yöneticileri...Değerli Petrol-İş üyeleri...Hepinizi Merkez Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Değerli dostlar, bugün niye burada olduğumuzun gerekçelerini Şube Başkanımız açıkladı. Sadece burada değil, Türkiye'nin her tarafında işçi sınıfına karşı büyük bir saldırı var değerli arkadaşlar. On gün önce Deva İlaç'ta 73 Petrol-İş üyesi işçi işten atıldı. Yine iki gün önce Tuzla Boya Vernik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Sa-ba firmasında sendikamızda örgütlendikleri için 95 işçi işten atıldı. Yine Deri-İş'e üye oldukları için işten atılan arkadaşlarımız da aramızda. Onlar da direniyorlar. İşten atılan ve direnen işçilerin hepsine buradan desteğimizi gönderiyoruz, alkışlarımızı gönderiyoruz.”

“Görülüyor ki ülkemizde sermaye ve onun temsilcisi siyasi iktidar ve anlayışı işçi sınıfına karşı sistemli bir saldırı içerisinde. Bunları püskürtmek yine işçi sınıfının birlik beraberlik içerisinde, bunlara karşı mücadele vermesiyle olur değerli dostlar” diyen Çavdar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne demişti Başbakan Erdoğan bundan iki ay önce, Anayasa oylamasında? Bırakın bir sendikayı, Başbakan, “İşçilere iki sendikaya üye olma hakkı vereceğiz” dedi. Ve insanlar da buna “evet” dedi. Bırakın şu anda iki sendikaya üye olmayı, var olan tek sendikaya bile üye olmayı hak görmeyen, sendikanın S'sini bile ağzına alan işçileri sokağa koyan sermayeye karşı hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Polyplex Europa'da da beş işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldı. Ancak işverene göre bu işçilerin çıkarılma nedenleri performanslarının düşüklüğü veya sigara mahallini fazla kullanmak. Arkadaşlarımız bu bahanelerle işten atıldı. O arkadaşlarımız da burada direniyor. Şu anda onlara destek olmak ve bu işyerindeki örgütlülüğümüzün bir an önce işveren tarafından kabullenilmesi için burada toplanmış bulunuyor ve basın toplantısı yapıyoruz.”

İşveren esas bundan sonra ne olacağını görecek!

Bu toplantının bir eylem olmadığını, sadece basın toplantısı olduğunu söyleyen Çavdar sözlerini şöyle sürdürdü: “İşveren esas bundan sonra ne olacağını görecek. Eğer buradaki huzursuzluk ortadan kalkmazsa, işveren sendikanın yasal çağrısına uymazsa, bunun karşısında yapacağımız etkinlik daha büyük olacaktır. Buraya 25 bin Petrol-İş üyesi işçiyi yığarız. Akıllarını başlarına alsınlar. Buradan Hint işverenine sesleniyorum; Hindistan'dan gelip, fabrikayı tel örgülerle çevirdiniz. Bunu da yeterli görmeyip fabrika çevresine branda çekerek içerideki işçilerle dışarıdaki işçilerin birbirini görmesini dahi engellemeye çalışıyorsunuz. Petrol-İş, uluslararası ilişkileri olan bir kurumdur.

Petrol-İş, dünyada 20 milyondan fazla işçiyi temsil eden,132 ülkedeki 467 sendikanın üyesi olduğu Uluslararası Kimya Enerji Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM'in üyesidir. Bizim çağrımız üzerine ICEM, derhal şirketin Hindistan'daki merkezine uyarı mesajı göndermiştir. ICEM, bu mesajında, “Türkiye'deki huzursuzluğu ortadan kaldırın. Sendikanın varlığını kabul edin ve biran önce masaya oturun” demiştir.”

Son bir defa işvereni uyarıyoruz!

Çavdar, kitlesel basın toplantısının sadece bir uyarı olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:“Biz de buradan son bir defa daha işvereni uyarıyoruz. Burada Petrol-İş Sendikası örgütlenmiştir. Yetkimiz olumlu gelecektir. Bir an önce bu yasal süreci beklemeden masaya oturun. Buradaki sorunu çözmek, sıkıntıyı gidermek zorundasınız. Aksi takdirde buradaki sıkıntı artacaktır.” Konuşmasında, “Onların burada rahat çalışmasını engelleyeceğiz değerli arkadaşlar” diyen Çavdar fabrika kurulduktan sonra buradaki üretimin yüzde 100 arttığını, karlılığın da bir o kadar arttığını belirterek şunları söyledi: “Biz de üretimin, karlılığın artmasını istiyoruz; artsın. Polyplex Europa, ihracata çalışan bir firma. Dünyanın her tarafına ihracat yapılıyor buradan. Yeni yatırımlar yapacağını da biliyoruz. Daha da fazlası olsun. Ama biz burada insan gibi çalışmak istiyoruz. İşçi sağlığına uygun koşullarda çalışmak istiyoruz. İçeride insanlarımızın hangi şartlarda çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Buradaki insanlar, fabrikayı işverenin kafasına yıkmak değil, ekmeklerini biraz daha büyütmek istiyor. Burası daha da büyüsün. Huzurlu bir şekilde çalışalım. Biz de ekmeğimizi büyütelim, emeğimizin karşılığını alalım istiyoruz. İnanın ki şu anda buradaki insanların duyguları ile 25 bin Petrol-İş üyesinin duyguları aynı. Bu örgüt Polyplex Europa işçilerinin yanındadır. Petrol-İş hiçbir zaman üyesine vermiş olduğu sözden caymaz.”

Burada bir arkadaşımızı şehit verdik

“Bizi bu mücadeleden hiçbir şey geri döndüremez. Kaldı ki burada çok önemli bir nedenimiz daha var” diyen Çavdar şöyle devam etti: “Biz burada bir arkadaşımızı şehit verdik. Buradaki örgütlenmeye gelen arkadaşımızı, Şube İdari Sekreterimiz Osman Sayın arkadaşımızı trafik kazasında şehit verdik Ruhu şad olsun. Ve O bilsin ki buradaki arkadaşlarımız Petrol-İş bayrağını buraya diktiler ve ilelebet Petrol-İş bayrağı burada kalacak, örgütlülüğümüz burada devam edecektir. Bizi burada desteklemeye gelen Deri-İş üyelerine, Eczacıbaşı İlaç (Zentiva), Jotun Boya, Elba ve TPAO'dan gelen arkadaşlarımıza da sendikamız adına teşekkür ediyorum. Bu dayanışma ruhunun ileride daha güçlü bir şekilde devam edeceğini buradan ilan ediyorum.”

Kitlesel basın toplantısı boyunca işçiler sık sık Çavdar'ın konuşmasını alkışlarken, “Direne direne kazanacağız”, “Şarter inecek, dertler bitecek”, Sendika hakkımız, söke sök alırız”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” şeklinde sloganlar attılar. Çavdar'ın konuşmasından sonra basın toplantısını bitiren Turgut Düşova da sözlerini şöyle tamamladı: "Biz işverene buradan son çağrımızı yaptık. Bu son uyarıdır. İşveren masaya gelirse oturur, konuşur, huzursuzluğu bitiririz. Ama gelmez ise, yasaların arkasına dayanarak, ben bunu bir yıl, iki yıl uzatırım derse, böyle bir yola giderse ben de buradan ilan ediyorum. Böyle bir yola girerse; biz de sonra masaya oturmayacağız ve greve gideceğiz. Hepinize, tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”